Stadssafari – Den Bosch, Centrum – Myrthe, Brechje en Anouk

Op een frisse, winderige en donkere maandagmiddag waren er toch nog wat Bosschenaren te vinden in het centrum van Den Bosch. Sommige om te shoppen, andere om even de stappenteller op te krikken door een rondje om de markt te lopen. Maar wat vinden die Bosschenaren nou van deze stad die zijn oorsprong al in de middeleeuwen kent? Kan er iets veranderen, of hoeft er niks te gebeuren?

Hoge parkeerkosten 

De visboer, die elke dag op de markt te vinden is en zelf uit Den Bosch komt, vindt dat Den Bosch een bourgondische stad is. “Het is ook een van de grotere toeristensteden van Nederland,” vertelde hij, terwijl hij de rauwe vis stond voor te bereiden, “maar ik vind de parkeerkosten wel veel te hoog hier in de binnenstad.”

 

Myrthe van Munster

 

Geen verbetering nodig

Deze mevrouw was in alle rust een stukje aan het wandelen over het plein. We vroegen aan haar of ze uit den Bosch kwam. Trots zij ze dat ze al heel haar leven lang in den Bosch woont. Ze vertelt dat ze niet van plan is om ooit hier weg te gaan. “Er valt hier niks te verbeteren, we zijn een prachtige stad en dat zullen we ook blijven”, zegt ze. “Een bosschenaar is lekker recht voor zijn raap en daar houd ik wel van.”

Anouk van den Herik

 

 

Fietsen door het centrum  (Mevrouw rechts, in ‘t paars)

Helaas is nog niet alles naar wens in de stad Den Bosch, er wordt gesproken over dat het in de Hinthamerstraat niet goed geregeld is met het verkeer. Voordat je het weet wordt je van je sokken gereden door fietsers. Ook op de Markt, wanneer de markt bezig is komt dit voor. Bewoners van het centrum zien hier graag verbetering in zodat zij niet bang hoeven zijn dat ze voor hun voeten worden gereden. Volgens hen maakt dit de stad nog gezelliger en toegankelijker.

 

Brechje Bronstijn

 

 

Gemis van de V&D en de Primark (Mevrouw links, in ‘t groen)

Deze mevrouw was samen met een vriendin aan het shoppen. Ze zijn beide afkomstig uit den Bosch. Ondanks dat het centrum een hoop winkels bevat is er toch een gemis aan bepaalde winkels. “Ik heb het dan over winkels zoals de Action en de Primark. Den Bosch is hier groot genoeg voor. Andere winkels die ik mis zijn de MS mode, Norah mode en de V&D.” Waar al deze winkels zich zouden moeten vestigen in de stad  wist de mevrouw niet.

 

Anouk van den Herik

 

Authentieke sfeer zeker in vergelijking met Nijmegen

De meneer was over de markt aan het wandelen. Wanneer hij de vraag voorgeschoteld krijgt wat hij van de stad vindt, heeft hij alleen positieve dingen te zeggen over de binnenstad. “Ik woon sinds een jaar in het centrum, omdat mijn vrouw uit Den Bosch komt en het zo miste hier. Hiervoor woonden we in Nijmegen. Het is ook een mooiere stad dan Nijmegen.” Op de vraag wat Den Bosch dan leuker maakt: “Deze stad is authentiek, je kan hier leuk uit eten en er staan meer oude, mooiere panden in Den Bosch dan in Nijmegen, maar Nijmegen is ook gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog.” Ook gaat hij veel liever hier uit eten, en is carnaval leuker.

 

Myrthe van Munster