Stadsportret Roosendaal

De stad Roosendaal, gelegen in Noord-Brabant, staat onder zijn inwoners vooral bekend om de gezelligheid en samenhorigheid. Op nationaal gebied is Roosendaal bekend door zijn ligging aan de spoorlijn (Amsterdam –) Rotterdam – Antwerpen (– Brussel – Parijs). In Roosendaal kom je niks te kort. Je hebt er beide basis- en middelbaar onderwijs, winkels, parken, een bioscoop, theater, zwembad, winkelcentra, etc. In ieder geval genoeg om je te vermaken.

In dit stadsportret nemen we een kijkje in de aparte wijken van Roosendaal. Wat hebben zij te bieden en wat vinden de inwoners van hun wijk?

Roosendaal Centrum

Als je het centrum inloopt is het eerste wat je ziet het grote open plein op de Nieuwe Markt. Het is maandag en dat betekend markt. De zware luide stemmen van de marktverkopers zijn in de verte al te horen. ‘’Drie bakjes blauwe bessen voor twee euro!’’, roept een man met een plat Brabants accent. Van de grimmige sleur waar we met z’n alle in terecht zijn gekomen is er op de markt geen sprake. De straten zijn relatief vol en veel mensen maken een praatje met elkaar.

Zo staat er een oudere vrouw met een wat krommere rug rustig een praatje te maken met een verkoper. Vervolgens doet ze haar boodschappen een voor een in haar tasje, terwijl een man achter haar met zijn hand in zijn zak ongeduldig aan het wachten is.

Via een klein zijstraatje loop je van de drukke winkelstraat zo het verlaten uitgaansplein op. Normaal zouden de kroegen druk bezig zijn met de voorbereidingen voor carnaval, maar die feeststemming was nergens terug te vinden. Het geluid van de klokkentoren blaast het plein enigszins wat leven in, want de mensen die er lopen zijn op één hand te tellen.

Winkelcentra

Vlak naast het winkelcentrum zitten de uitgaansgelegenheden. Daar valt op dit moment niks te beleven. Naast het plein bevindt zich nog een klein straatje met allerlei kleine winkeltjes. De panden in deze straat zien er elk anders uit, maar hebben allen sierlijke gevels. Ietsje verderop staat op een groot bord ‘passage’.

Een ander winkelcentrum is het shopping-center Roselaar. De magische sfeer die in de passage aanwezig is, was er hier niet. Wat erg opvalt is de enorme leegstand. Veel winkelpanden zijn verlaten of staan leeg. Dit wordt bevestigd door een cijferrapport van de gemeente Roosendaal. Daaruit blijkt dat 22 procent van de winkelpanden in het centrum leeg staan.

Groen

In het hartje van het centrum is voor de bewoners weinig groenvoorziening aanwezig, maar gelukkig is er vijf minuten verderop een enorm stadspark. Het Emile van Loonpark is gelegen aan de noordkant van het centrum. Het park heeft zijn naam te danken aan zijn voormalige burgemeester – Emile van Loon. Het park is ook één van de projecten waar de organisatie ‘Hart voor de binnenstad’ zich mee bezighoudt. Dit is één van de vele projecten waar de organisatie mee bezig is. Zij willen het park uitbreiden en toegankelijker maken voor bezoekers. Ook moet er een betere verbinding komen naar de markt.

Kortendijk

In het oosten van Roosendaal bevindt zich de wijk Kortendijk. De buurt is bijna volledig gevuld met woonwijken, die vol staan met ietwat verouderde rijtjeshuizen. Wat heeft deze wijk te bieden en wat maakt het speciaal?

In Kortendijk volgen de mensen met grote toewijding de corona regels op door met z’n alle binnen blijven. Dat is in ieder geval mijn verklaring voor de lege en verlaten straten in de woonwijken in Roosendaal-Oost. Wandelend door de straten vol met verouderde huizen, kom je met geluk een buurtbewoner tegen die zijn hond uitlaat. De vogeltjes zijn luid en duidelijk te horen. In het hart van Kortendijk verdwijnt de stilte even. Een piepklein winkelcentrum, met een Plus en een Aldi, zorgen ervoor dat mensen hun huis uitgaan en even de nodige boodschappen doen. Van drukte valt niet te spreken, maar voor het eerst zijn er meer dan 5 mensen in 1 oogopslag te zien.

Winkelcentrum en viskraam

Niet alle winkels kunnen natuurlijk open, maar in het kleine winkelcentrum zijn alle levensbehoeften aanwezig. Zo is er een supermarkt, een kapper, een bakker en ga zo maar door. Dit is volgens de 85 jarige buurtbewoner Riet Akkermans ook het enorme pluspunt van de wijk. ‘Alles wat ik nodig heb, is in de buurt. Dit maakt het zo fijn en gemakkelijk om hier te wonen.’ De buurt bestaat voornamelijk uit oudere mensen en jonge gezinnen. Het er  is vredig, een plek waar kinderen rustig kunnen opgroeien of waar ouderen kunnen genieten van het gepensioneerde leven. Op de vraag wat er in Kortendijk te doen is komt er een toepasselijk antwoordt. ‘Er is een viskraam. Hier recht tegenover de plus. De viskraam is er op vrijdag, en óók op woensdag’, wordt met veel bewondering verteld door een wat oudere buurtbewoner. Buiten de viskraam is er ook een buurthuis, deze is alleen helaas door corona al een tijdje gesloten.

Een veilige wijk?

“Ik woon hier al 40 jaar en ik heb nog nooit ergens last van gehad. Op het pleintje waar ik woon, hebben we een groepsapp met iedereen. Hiermee houden we elkaar op de hoogte en zijn we er voor elkaar als er iets is. Ik voel mij erg veilig in deze wijk en heb alles wat ik nodig heb op loopafstand zitten,”, vertelt Riet. Zo veilig blijkt Kortendijk misschien toch niet, want op dezelfde dag dat de bewoners van Kortendijk nog over een hele veilige buurt spraken is een man in Kortendijk van zijn fiets getrapt en beroofd.

Ondanks dat het rustig lijkt in Kortendijk, komt de wijk vaak negatief in het nieuws: er wordt veel vuurwerk afgestoken, brandjes gesticht en de wijk wordt goed in de gaten gehouden door de politie. Een onderzoek van allecijfers.nl toont aan dat er (in 2018) per 1000 inwoners 5 diefstallen zijn, 3 vernielingen en 3 gevallen van geweld en seksmisdrijven.

Wijk West

Roosendaal-West is een oude volksbuurt in Roosendaal. In coronatijd lijkt de wijk voor een groot deel verlaten. Er zijn verschillende speeltuintjes waar geen kind te bekennen is en er is een pleintje met veel winkels waar het ooit druk was. Nu kent dit plein alleen nog mensen die een vlotte boodschap gaan doen, en dan weer snel naar huis gaan. De supermarkt is immers nog wél open. De grijze lucht en koude temperatuur draagt ook niet bij aan de sfeer in de wijk.

Door de meeste mensen op straat wordt dit sfeerbeeld versterkt. Meerdere mensen geven aan zelfs liever niet in de buurt te wonen. Er wordt veel geklaagd. Hiervan komen een aantal thema’s vaker terug. De bewoners voelen zich niet veilig in de wijk en er wordt ook veel geklaagd over het uiterlijk vertoon van de wijk. Er staan volgens velen ‘lelijke gebouwen’ in de buurt.

Een onveilig gevoel

Mensen geven aan dat ze ’s avonds liever niet in de wijk over straat gaan omdat ze niet het idee hebben dat het veilig is. Een enkeling geeft hiervoor als reden dat er zoveel immigranten in de buurt zijn komen wonen. Uit de statistieken van de wijk blijkt ook dat er bovengemiddeld veel immigranten in de wijk wonen. 39% van de mensen die woonachtig zijn in Roosendaal-West is afkomstig uit het buitenland. Toch hoeft hier geen direct verband tussen te bestaan. Volgens sommigen is deze botsing van culturen de reden dat de sfeer in de wijk minder goed is. Daar tegenover staat ook dat sommige mensen juist blij zijn met de verschillende winkeltjes die deze culturen met zich meebrengen. Ook van buiten de wijk komen mensen hierheen om te winkelen. De cultuurverschillen maakt de winkels ook uniek.

Vervallen gebouwen

Een ander punt van kritiek op de wijk is dat de gebouwen oud en slecht onderhouden zijn. Uit gegevens van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen van het kadaster (BAG) blijkt dat het overgrote deel van de woningen gebouwd is in de jaren 50 en 60. Dit is in de wijk ook goed te zien. Er zijn weinig moderne gebouwen en de woningen zien er niet uit alsof ze in de loop der jaren veel onderhoud hebben gehad.

West heeft het laagste jaarinkomen van alle wijken in Roosendaal. Het gemiddelde  jaarinkomen in de wijk is €21,192. Dat is een groot verschil met Tolberg, die het meeste inkomen heeft: €28,900.

Toch zijn er ook mensen op straat die een positief geluid laten horen over de wijk. Niet iedereen kan zich vinden in de klachten van mede-buurtbewoners want er werd ook gesproken over ‘de gezellige buurt, met slechts wat geluidsoverlast’.