Stadse vossen in je achtertuin

Bewoners van het dorp Overschie in Rotterdam kregen wel een heel bijzonder bezoekje in hun achtertuin. Vanuit het groen kwam daar een vos naar het raam gelopen, nieuwsgierig naar de kat achter het glas. 

In Rotterdam zijn de laatste maanden al meer vossen gespot. Naar schatting leven er volgens het Natuurhistorisch Museum Rotterdam tussen de 30 en 50 vossen in de stad.  Vorige week werd familie de Haas verrast door het dier. “Hij veroorzaakte wel overlast in de buurt” vertelt dochter Eline, “Hij heeft kippen en konijnen van de buren opgegeten”. Na twee bezoekjes van het rode jaagdier is hij volgens de bewoners nu weer verder getrokken op zoek naar nieuw voedsel.

Volgens Niels de Zwarte (adjunct-directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam) is het zo gek nog niet dat de vossen in de woonwijken rondsnuffelen: “Een deel van de vossen bevond zich al in de woongebieden. Als je kijkt naar de nieuwbouwwoningen bij Park Zestienhoven zijn wij eigenlijk in het leefgebied van de vossen gaan bouwen.” Ook legt hij uit dat de het voedselaanbod de vossen naar de stad trekt. “Daarnaast is het hier ook veiliger voor de vossen dan in het buitengebied waar de dieren nog bejaagd en afgeschoten worden.” De combinatie hiervan maakt volgens Niels de Zwarte dat vossen prima in de stad kunnen leven. De vos die familie de Haas gespot heeft bevond zich vlakbij Kleinpolderplein. Niels de Zwarte verteld dat de vos zich hier ingraaft in een burcht in de zanderige Talud langs de snelweg.

Woon je in de omgeving van Overschie? Let dan dus goed op en wie weet zie je het sluwe diertje binnenkort ook in jouw achtertuin verschijnen…

Door: Floortje Steigenga