Speelhof Hoogerzael van groot belang voor kinderen

Speelhof Hoogerzael van groot belang voor kinderen

Door Tom Schumann

MIDDELBURG – Het personeel bij Speelhof Hoogerzael staan ondanks Corona nog erg positief in het leven. Zij faciliteren voor kinderen in Middelburg het hele jaar door een leerzame, veilige speelomgeving. “Kinderen zitten nu te veel achter een beeldscherm. Het is van levensbelang dat zij naar buiten kunnen en op een leuke manier de natuur leren kennen,” zegt oprichter Marin Boonman.

Speelhof Hoogerzael speelt een belangrijke rol voor kinderen tot 12 jaar in Middelburg. Het ligt lekker centraal bij de Seislaan. Marin Boonman is medeoprichter van het Speelhof, hij vertelt over welke rol Speelhof Hoogerzael speelt in coronatijd. “Sociaal contact ondersteunen en de kinderen van alles leren. Ik vind het geweldig.”

Boonman is bezig met het onderhouden van het Speelhof. Vandaag is het vijvertje aan de beurt. Daar vist hij samen met vrijwilliger Piet Ferschelling van alles uit: takken, grote stenen en een beetje afval. “Het is rustig, maar wij hebben genoeg te doen hier.” Al 11 jaar is de voormalige-boer vrijwillig werkzaam bij Speelhof Hoogerzael. Hij is al met pensioen. Inmiddels weet Boonman hoe snel kinderen zichzelf kunnen bezeren aan scherpe of verborgen objecten. “Kinderen hebben tegenwoordig weinig te doen. Wij willen hier een veilige, leerzame plek aanbieden. Daar hoort dit soort onderhoud bij. Geen verkeerd vrijwilligerswerk, toch?” Want met die gedachte is het Speelhof ook ontstaan, vertelt Boonman. “Gezien de centrale locatie had de gemeente plannen om het terrein te gebruiken als parkeerplaats. Dat vonden wij zonde, en zijn wij met dit initiatief gekomen.” Samen met de gemeente, vrijwilligers, stichtingen en veel moeite van Boonman zelf, is het veld omgetoverd tot een mooi speelterrein voor kinderen. In totaal heeft het ombouwen van het terrein 250.000 euro gekost.

Vrijwilliger Piet Ferschelling laat zien wat zij op één dag uit het ondiepe water hebben gevist.

 

Boonman noemt sociale interactie, leren in de natuur en buitenspelen voor kinderen van levensbelang. Hij probeert op zijn manier een bijdrage te leveren. “Wij halen wij de meeste brandnetels weg. Maar we laten er expres een paar over. Waarom doe we dit, denk je?” Hij neemt een slok van zijn koffie, en legt het verder uit. “Dat komt omdat wij kinderen hier écht dingen willen leren over de natuur. Misschien verbranden ze zich één keer aan de brandnetel, misschien twee of drie keer, maar na de vijfde keer zullen ze toch echt wel nadenken voordat ze zomaar de bosjes inspringen om hun bal terug te krijgen. Leren door te doen, dat is waar ik in geloof.” En niet alleen leren staat centraal. “We zorgen ook dat zij een leuk avondje met zijn allen bij het vuur kunnen zitten en marshmellows roosteren. Op zulke momenten ben ik trots dat wij voor de kinderen, maar ook ouders, een mooie tijdsbesteding kunnen aanbieden. Door de aangescherpte maatregelen merken wij hoe belangrijk het is voor ouders om met hun kinderen iets leuks te doen.”

Aleksandr Pechinin loopt met zijn dochters door het speelhof. Het is een publieke ruimte en is het hele jaar door toegankelijk gebleven voor iedereen. Pechinin en zijn dochters zijn niet alleen, ook ouderen komen door het hofje gelopen en gefietst. “Je wilt niet weten hoe fijn het is om met de kinderen even naar buiten te gaan. Na zoveel tijd binnen te zitten vergeet je als ouder hoeveel plezier een kind in de buitenlucht kan hebben”, vertelt hij enthousiast. Hij kijkt op en wijst: “Zie je die vlotjes daar? Dat is de favoriete attractie van Sophia, mijn oudste. Ik kom hier heel graag, voor mij is het rustgevend. Er letten altijd meerdere mensen op de kinderen, dus ik kan ook écht even relaxen op de bankjes.” Pechinin merkt dat zijn dochters contact met de buitenwereld missen. Hij is daarom zeer te spreken over het Speelhof en de bijdrage die wordt geleverd om zijn dochters bezig te houden. “Stel je voor, je zit een hele dag thuis. Dat is niet goed voor een jong kind, ik ben al helemaal geen fan van de laptops waar ze lang achter moet zitten. Dat zij buiten wat leren is voor mij als ouder veel fijner om te zien.”

 

Pechinin houdt toezicht op zijn dochters in het Speelhof.

Diana Capello is jeugdverpleegkundige bij de GGD. Aan Speelhof Hoogerzael geeft Capello haar complimenten. “Als iedere stad zo een speelhof zou hebben, zou geen enkel kind zich vervelen.”  Zij heeft veel contact met kinderen tot 12 jaar. De kinderen die zij ziet hebben het moeilijk, vooral omdat zij elkaar in het dagelijks leven missen. “De kinderen die ik zie hebben meer last van hun ouders dan de maatregelen zelf. Ze vertellen mij dat hun vader of moeder een héél kort lontje heeft, en dat de sfeer thuis niet fijn is.” Dat komt volgens Capello omdat ouders met hun kinderen niet genoeg in de buitenlucht komen. Naast jeugdverpleegkundige is Capello ook “Gezonde school adviseur” voor alle basisscholen in Zeeland. “Via ons beleid proberen wij elke school van een groene tuin te voorzien. Scholen kunnen met ons een certificaat behalen waardoor ouders een bewustere keuze kunnen maken als ze hun kind naar een basisschool willen sturen. Zo’n certificaat op de muur laat zien dat wij actief willen deelnemen om kinderen in het groen te laten leren.”

Beheerder van het park, Steven, werkt achttien uur per week op het Speelhof. Zijn taak is om aan de stelregels te voldoen: het hof veilig, schoon, leerzaam en mooi houden. Dat is wat oprichter Boonman samen met Steven heeft afgesproken en dat is waar Speelhof Hoogerzael voor staat. Vandaag hebben zij het gras gemaaid, takken en afval uit de vijver gevist en gaan ze het voetbalveldje opschonen. De taken zijn zo verdeeld dat het Speelhof het hoofd boven water kan houden: Boonman regelt de financiën en Steven regelt met vrijwilligers het onderhoud. Om financieel rond te komen is het Speelhof afhankelijk van subsidie van de gemeente en fondsen. Een klein aandeel hebben de kinderen en ouders ook: zij kunnen jam, plantjes en allerlei soorten zaadjes kopen in het koffiehutje.

Steven in het koffiehutje. Hier gaan potjes met zelfgemaakte jam als warme broodjes over de toonbank.

“De komende weken staan vooral in het kader van voorbereiden op de lente en de zomer. We willen dat alles er netjes bij ligt als alle bomen gaat bloeien”, vertelt Boonman in het koffiehutje. Hij kijkt toe terwijl Pechinin zijn dochters meeneemt naar de uitgang. “Wat is spelen op een vlot toch vermoeiend”, zegt Steven lachend. Na een bakje koffie gaan ze verder met de volgende taak: het voetbalveldje opschonen. “Nu hebben we er alle tijd voor”, zegt Steven. “Dat voetbalveldje ziet er van de zomer fantastisch uit.”