Spangen: een probleemwijk met weinig sociale cohesie

SPANGEN, ROTTERDAM – Op een zondagmiddag lopen er honderden mensen van de tramhalte bij het Marconiplein naar Het Kasteel in Spangen, Sparta speelt thuis. Het is druk in de straten en mensen lopen met een lach op hun gezicht tegen de zon in te kijken. Op het eerste gezicht ziet de wijk eruit als een gezellige buurt, maar als de ploeg van rood en wit niet thuis speelt heerst er een compleet andere sfeer.

Door: Bas van Krugten en Celine Haring

Criminaliteit, hangjongeren en afval op straat. Allemaal problemen die ervaren worden in één van de armste wijken van Rotterdam. Spangen is al jaren een probleemwijk en de bewoners zien weinig veranderen. “De buurt is onveilig. Er is hier laatst nog een schietpartij geweest, er gebeuren hier zoveel rare dingen”, zegt een buurtbewoner.

Bord in Spangen. De boodschap: houd rekening met elkaar.

De voornaamste reden van al deze problemen is, volgens een inwoner van Spangen, het gebrek aan de sociale cohesie. “Veel mensen die hier komen wonen willen niet integreren”, vertelt hij.

Minder criminaliteit

Toch zijn niet alle bewoners ontevreden over de ontwikkelingen van de wijk. Een voorbijganger vertelt dat hij vroeger met een bestemmingsplan voor Spangen in de weer is geweest en veel verbeteringen ziet. “Het heeft er hier een hele tijd om gehangen welke kant het op zou gaan met alle criminaliteit”, vertelt hij. Maar ten opzichte van dertig jaar geleden is het volgens hem de goede kant op gegaan.

Sparta wint die dag met 1-0 van Willem II en om half 5 loopt het Kasteel weer leeg.