Spaanse Zapico op Praagse Lente Festival

Het festival de Praagse Lente vindt plaats van 8 mei tot en met 2 juni in het centrum van Praag. Dit festival, waar men vele verschillende klassieke genres kan horen, wordt gehouden sinds 1946. Het is een van de meest gerenommeerde klassieke festivals van Europa. Voor componisten, orkesten en solo artiesten is het dan ook een grote eer om hier op te treden. Vooral vanwege de vele kerken, theaters en zalen die Praag te bieden heeft waar de muzikanten spelen.

Door: Charlotte Hamilton, Coen de Graauw en Jelle Oosterveld

Op 28 mei bezoeken wij één van de vele concerten. We zitten in een kleine kerk, midden in het centrum van Praag. Hier zal over enkele ogenblikken het concert van Zapico plaatsvinden, drie Spaanse broers die zeer geliefd zijn vanwege hun klassieke barok met invloeden uit de popmuziek. We spreken na het concert met twee Nederlandse bezoekers over hun ervaring op deze avond. Ook beschrijven we de sfeer en de muziek tijdens de avond. Op het onderstaande fragment hoort u twee muziekstukken van Zapico en het interview.

Na aanleiding van het concert zijn wij aanwezig bij de persconferentie van twee van de drie broers Zapico. De derde broer is al vertrokken naar Spanje voor een concert. Het is 29 mei en we spreken persoonlijk met de broers. Hoe is het voor hun hier te zijn? En wat zijn de dromen? Luister hieronder naar wat de broers ons te vertellen hebben.

Na de persconferentie spreken we met de Roman Bělor, de directeur van de Praagse lente. We vroegen hem hoe het is de drie broers te gast te hebben, maar ook hoe de 72ste editie nog vernieuwend kan zijn. Hieronder staat het fragment met de directeur. Een interessant verhaal met een geïnspireerde en enthousiaste man.

Bekijk hier de site van het Praagse Lente Festival:
http://www.festival.cz/en