Sociale initiatieven in Oss: ‘ze weten niet van elkaars bestaan’

27-02-2018 – Door Luuk Glaap

Van het uitdelen van eten door Eten Over, tot het verzorgen van kinderfeestjes door het afstaan van kleding, in Oss heb je vele sociale initiatieven. “Vele initiatieven weten niet van elkaar bestaan en wat ze doen, dat is zonde”, zegt Jessica Keijzer-Nab inwoonster van de gemeente Oss.

Keijzer-Nab kwam er een paar jaar geleden achter dat er vele initiatieven zijn in Oss maar dat ze elkaar niet kennen. “Ik was op een bijeenkomst en merkte dat de initiatieven elkaar niet kenden en niet van elkaar wisten wat ze deden. Dit moest anders en daarom wil ik de initiatieven met elkaar in contact laten komen, zodat de Ossenaren weten welke initiatieven er zijn”, vertelt Keijzer-Nab.

De initiatieven zijn vooral gericht op gezinnen die niet rond kunnen komen en door deze initiatieven geholpen kunnen worden. ‘Helpende Handen’ is zo’n initiatief. “Eens in de zoveel tijd deelt deze organisatie kleding uit en ze helpen bij kinderfeestjes of andere feestjes met kleding”, aldus Keijzer-Nab. “‘Baby to Baby’ is ook zo’n initiatief waarbij gezinnen die een kindje verwachten van hulp worden voorzien.” Naast deze initiatieven zijn er nog vele andere in Oss. “Er komen steeds meer initiatieven bij, het Taalhuis is een initiatief wat net is gestart.”

Initiatieven heb je in elke stad of dorp maar in Oss hebben de inwoners daar hun eigen draai aangegeven. “In Oss heb je Wijk- en Dorpsraden, hierin worden bepaalde zaken aangekaart en daarnaast heeft ieder dorp in de gemeente Oss zijn eigen sociaalteam.  Dit team bestaat uit een wijkagent en een wijkverpleegkunde. Inwoners kunnen hier terecht voor vraag en daad.”

In de loop van de weken gaat Ons Kent Oss een aantal nog onbekende initiatieven benaderen om te kijken wat de achtergrond is achter deze initiatieven en hoe deze initiatieven te werk gaan.