“Social media: Je kunt er zijn wie je in een ideale wereld wil zijn”

Een verhaal over waarom social media zo verslavend kan zijn. 

 

Door: Lucas Mol

“Kan dat interview op een ander moment? De dramaklas is hier aan het repeteren voor het theaterdiner dus het is hier nogal een herrie.” Ik heb een interview met Suzanne de Gier. Zij is ambulant begeleider op het Fortes lyceum in Gorinchem. Een ambulant begeleider is iemand die leerlingen helpt die sociaal niet zo goed mee kunnen komen op school. Bij social media verslaving is dit redelijk vaak het geval.

Social Media: een vloek en een zegen
We gaan zitten in haar kantoortje. Suzanne vertelt dat er op school veel aan socia media wordt gedaan. Ook door docenten. Ze vertelt dat er een nieuwe app in is, houseparty. Dat is een soort skypen, maar het verschil is dat je bij houseparty ook kunt skypen met vreemden. Om bij het onderwerp te blijven vraag ik haar of al die social media niet ontzettend afleidt in de klas. “Er zitten twee kanten aan. Aan de ene kant is het fijn dat iedereen op deze manier makkelijk te bereiken is. Maar aan de andere kant zijn leerlingen veel sneller afgeleid met social media. Ook zijn er meerdere incidenten met naaktfoto’s geweest. “

Aanleg voor social media verslaving
Ik vraag Suzanne of mensen met social mediaverslaving daar een bepaalde aanleg voor hebben. “Social media kan verslavend zijn omdat er heel veel informatie mee binnen komt. Tieners zijn bang dat als ze iets missen, ze niet meer bij de groep horen. Daarom kijken ze steeds op hun telefoon, ook s’ nachts. Ik weet niet of het per se verslavend is. Het hoort denk ik een beetje bij die leeftijdscategorie.” Ik vraag wat de school doet bij social mediaverslaafde leerlingen. “Wij gaan met de leerlingen en de ouders in gesprek. Wij kunnen in ieder geval op school bij die leerlingen het social media gebruik proberen te minderen. Bij de leerlingen thuis hebben wij daar niks over te zeggen. We proberen bij de ouders erop aan te dringen op het social mediagebruik van hun kind te letten.”Suzanne vertelt dat alles tegenwoordig op de telefoon gebeurt. “Afspreken met elkaar, contacten onderhouden. Je moet er natuurlijk wel afstand van kunnen nemen. Ik vond dat in het begin ook moeilijk. Ik wilde bijvoorbeeld altijd mijn mail checken. Maar ik heb geleerd dat het soms nodig is om niet op je telefoon te kijken.”

Online gamen als psychische pijnstiller
“De meeste social mediaverslaafden hier op school zijn verslaafd aan online games. Wanneer je een online game gaat spelen, begeef je je in een andere, virtuele wereld. Je kunt er niet alleen gamen, maar ook praten met mensen uit andere landen. Dat werkt heel verslavend.”
“Het verleidelijke is dat je daar kunt zijn wie je in een ideale wereld wilt zijn. Je kunt je ontrekken aan de werkelijkheid die misschien niet zo prettig is. Het gevaar is dan dat je je onttrekt aan de werkelijkheid.”

Verschil tussen twaalf- en achttienjarigen.
Ik vraag aan Suzanne of die online gameverslaafde ook last hebben van problemen. “Dat hangt er vanaf. Sommige leerlingen hebben problemen thuis. Bovendien is het zo dat iedereen weleens afgeleid is.”
“Er is bovendien een verschil tussen de huidige twaalfjarigen en de huidige achttienjarigen. De huidige twaalfjarigen zijn groot geworden met social media. Zij weten niet beter dan dat er facebook, twitter, whatsapp en instagram is. Zij leren al van kleins af aan wat wel en niet kan op social media en hoe je het gebruik een beetje kanaliseert. Achttienjarigen waren kind in een tijd dat social media nog niet of nauwelijks bestond. Toen zij tiener waren moesten zij nog leren omgaan met social media. Dat zorgde dan nog weleens voor problemen.”

De school als bemiddelaar bij social media conflicten?
Ik vraag of de school ingrijpt bij conflicten op social media. “Het is lastig om conflicten op social media op te sporen. Leerlingen kunnen altijd naar ons toekomen als ze problemen hebben met social media.”
“Social mediaverslaving is nu gelukkig meer bespreekbaar geworden. Dat maakt het makkelijker om eraf te komen.”
Ik vraag Suzanne naar de meest schrijnende gevallen. Daar weet ze niet zo snel een antwoord op. Misschien dat de verslaafde zelf mij daar wat over willen vertellen. Ik sta op en bedank Suzanne voor haar tijd. Als ik buiten kom zie ik twee tieners op hun telefoon. Ze zijn aan het whatsappen.

Scheldpartijen zijn op social media aan de orde van de dag.