Een soa heb je zo, en dan?

Seks & Soa’s, een gevoelige en veelvoorkomende issue bij jongeren. En om het ons ‘makkelijker’ te maken, hebben ze de wetgeving over soa’s in 2015 ook nog eens aangescherpt. Waar moet je heen met vragen over dit lastig aan te snijden onderwerp? En hoe geldt die regeling precies?
(Interview Soapoli-online, Marlous Lasschuyt door Mara Wouters)

Wat is nou precies het probleem? De GGD mag alleen nog een gratis soatest aanbieden als je in een ‘risicovolle situatie’ zit. Als dit niet het geval is, kan iemand zich melden bij de huisarts. Dit lijkt prima, totdat je de rekening op je mat ziet liggen.
Door deze veranderingen wordt er vaker fraude gepleegd bij het aanvragen van een soatest, zodat je hem gratis kunt afnemen. Dit kan natuurlijk niet.
Gelukkig zijn er naast de GGD en de huisarts nog wat bedrijven met een aanbod van soatesten, soa advies en soa hulplijnen. Mijn zoektocht begint met het mailen naar zo’n bedrijf, Soapoli-Online.

Jullie zijn een online platform voor jongeren over soa’s. Wat willen jullie precies bereiken met dit platform en waar staan jullie voor?
Wij zijn Soapoli-online gestart om iedereen die niet meer terecht kan bij de GGD een betrouwbaar en anoniem alternatief te bieden. Daar waren er naar onze mening nog niet genoeg van.

Nu er duidelijk blijkt dat er jongeren zijn die frauderen bij het aanvragen van een soa test, zullen er vast ook veel jongeren naar jullie toe komen. Wat is jullie procedure wat betreft de jongeren met vragen over soa’s en soa testen?
Wij staan iedereen te woord die vragen heeft over onze diensten en producten. We vertellen ze wat we voor ze kunnen betekenen. Als ze algemene vragen hebben dan verwijzen we ze naar www.sense.info, een hele goede site met veel informatie.

Jullie hebben beiden gewerkt bij de soa poli van de GGD. Wat was de reden om daar te vertrekken en deze zaak op te richten?
5 jaar geleden vielen de 24-plussers met weinig risico niet meer in de doelgroep van de GGD. Deze mensen wilden niet naar de huisarts en er was op internet geen volledig en betrouwbaar soatest aanbod. Hierdoor besloten wij zelf het aanbod te creëren door middel van ons online bedrijf.

Er zijn best een aantal bedrijven die soatesten aanbieden op het internet. Waar moeten jongeren naar kijken, zodat ze weten dat het een betrouwbare organisatie is?
SOAAIDS NL heeft haar standpunt en advies op haar site gedeeld: https://www.soaaids.nl/nl/soas/de-soa-test/hoe-werkt-het/soa-zelftest. Binnenkort lanceert SOAAIDS NL een testwijzer die je goed helpt een keuze te maken waar te testen en wat te testen. Het betrouwbaar aanbod is schaars en daarom ook lastig te vinden.

SOAAIDS NL is een online platform, het geeft informatie over soa’s aan iedereen die het nodig heeft. Ook willen ze soa’s bespreekbaar maken voor iedereen en bieden ze hulp- materiaal aan. Het standpunt van SOAAIDS NL was inderdaad erg simpel te vinden op hun site: ‘Voor soatesten ben je het beste af bij je huisarts of GGD. Een huisarts of soa-verpleegkundige weet het beste op welke soa je getest moet worden. De soa-uitslagen van de huisarts of GGD zijn dus betrouwbaarder dan een thuistest. Mocht je een soa hebben, dan kun je meteen met de juiste behandeling starten.’

Ook kwam ik hier te weten dat SOAAIDS verwijst naar betrouwbare testen voor als je het toch liever zelf thuis doet. Soapoli-online wordt uiteraard ook vermeld bij het betrouwbare aanbod.

Omdat jullie beiden hebben gewerkt bij de GGD weten jullie misschien ook wat meer over de reden dat de gratis behandelingen zijn afgeschaft. Is het puur voor de bezuinigingen zoals wordt verteld, of zit er meer achter?
Op deze vraag konden ze jammer genoeg geen antwoord geven. Ze adviseerde me om dit aan de GGD zelf te vragen, omdat ze hier te weinig informatie over hadden. De GGD is al genoeg geïnterviewd en daarom had ik liever dat deze vraag beantwoord zou worden door Marlous. Volgens de GGD komt het door de bezuinigingen. Dit geven ze aan in een artikel bij NOSop3.

Ik schets even een situatie:

Veel jongeren hebben zelf niet veel geld. Er wordt vaak gewaarschuwd voor soa’s en er wordt erg angstig over gepraat. Uit nieuwsgierigheid en dus ook uit angst zullen ze zich ook sneller zorgen maken over soa’s. Door de kosten zullen ze niet snel naar de GGD gaan maar andere opties gaan zoeken. Klopt dit?

Het klopt niet dat jongeren niet meer naar de GGD kunnen. Jongeren kunnen echt wel terecht bij de GGD. Het punt is dat elke GGD andere regels hanteert. Dit zit hem meestal in leeftijd of hoe vaak ze een test mogen afnemen. Bij twijfel moeten ze, in plaats van fraude plegen, zich laten informeren bij hun eigen GGD hoe het exact zit. Een website die ook zou kunnen helpen is: https://www.soaai HYPERLINK “https://www.soaaids.nl/nl/soas/de-soa-test/waar-testen-vaccineren”d HYPERLINK “https://www.soaaids.nl/nl/soas/de-soa-test/waar-testen-vaccineren”s.nl/nl/soas/de-soa-test/waar-testen-vaccineren

Hoi SOAAIDS, daar ben ik weer. Ze hebben een kort lijstje samengesteld met de uitzonderingen voor een gratis test. Jongeren tot en met 25 jaar zijn safe, die vallen onder de gratis behandelingen. Ben je net 26 geworden? Dan heb je dus maar pech..?

Een gratis soa-test bij de GGD krijg je als je:
Jonger bent dan 25 jaar
Werkt in de seksindustrie
Een man bent die seks heeft met andere mannen
Afkomstig bent uit een land waar veel soa’s voorkomen
Of als je seks hebt met iemand die een soa heeft. (duh)

Let wel op: GGD Amsterdam hanteert sinds 2015 afwijkende regels

Wat is volgens jullie het beste idee om het probleem van frauderen aan te pakken en wat adviseren jullie de jongeren om te doen?
Bekijk de website van www.sense.info, hier staat erg veel nuttige informatie op.  De jongeren kunnen ook bij hun huisarts terecht. Hij/zij heeft geheimhoudingsplicht en kan je helpen met hoe de rekening richting de zorgverzekering aangeboden moet worden, bijvoorbeeld onder een andere code. Maar vooral is mijn advies om veilige seks te hebben want dan loop je geen risico en hoef je je ook geen zorgen te maken.