Small town America in Parijs

In een rustige straat (Rue) vlakbij de Notre Dame is er een fietsverhuur-café, Peleton. Maar in plaats van Frans te horen van de klanten, klonk er een assortiment van Amerikaanse accenten. East, West Coast, Florida, New York en South Dakota – okay de laatste was van mij.    

Misschien was dit toeval, er zijn eenmaal veel toeristen in Parijs. Ik vroeg aan de barman: “Tu parle Anglais?”. Tot mijn verbazing antwoordde hij terug in een feilloze Amerikaanse accent: ”Wait a minute your American. Where from?”, zei ik. ‘Florida!’, riep hij.

Une opinion Américaine

Mijn medejournalist (Joris) en ik leggen uit dat we een reportage filmen over de fietscultuur in Parijs. Na een kort interview gericht op vélib en fietsveiligheid komen we erachter dat hij een positieve verandering kan zien maar vond het wel teleurstellend dat Vélib niet verder de banden kan aan leggen. In onze reportage wordt dit verder uitgebreid.

An americano (koffie) please

Na het interview bestelde we wat drinken en raakte ik meteen in gesprek met mijn landgenoten. Het waren Amerikanen die verliefd waren geraakt op Parijs. De meeste van hen woonden al langer dan tien jaar in Frankrijk en hun Frans (en misschien Engels) was perfect. De eigenaar van het café is ook blij dat hij zijn hobby voor fietsen kan combineren met het wonen in zijn stad.

Een New Yorker die sociale media page beheert wil zelfs dat we de reportage opsturen als we klaar zijn. Nooit verwacht dat ons publiek zich uitbreidt tot Parijs.