Schrijven als een baas over ‘de stad aan de Maas’.

Door: Lizenka van Essen:Verhitte discussies en hevige meningsverschillen tussen politici. Dat is wat je zou verwachten als je een tiental partijleden op een kerkbankje naast elkaar zet en aan het woord laat vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van start gaan. Toch was het een rustige bedoening bij de boekpresentatie van ‘Rotterdam de stad van twee snelheden’ in de kerk aan de Museumweg op 20 Februari. 

De Rotterdammers lopen de kerk in, de ene koopt verwachtingsvol een biertje en neemt plaats op rij twee, de ander een koffie en verschuilt zich op de achterste kerkbank. In het midden van de kerk hangt een beamer waar de cover van het nieuwste boek van journalist en auteur Mark Hoogstad pontificaal getoond wordt.

Presentator Francisco van Jolen legt uit: “Rotterdam is de afgelopen jaren van ‘het afvalputje van Nederland’ in de ‘de must-see-attractie van de Lage Landen’ veranderd. Politieke beslissingen liggen hieraan ten grondslag”. “Zeg maar gerust Leefbaar Rotterdam!” schreeuwt een bezoeker. De dame naast mij met gelakte nagels en naaldhakken zegt zachtjes tegen haar buurman: “het ordinaire gedonder begint nu al”. Haar gebeden worden gehoord en er wordt geen aandacht aan de letterlijke schreeuw om aandacht van de man besteed.

Na een samenvatting van het boek en de reacties van politici wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan oer-Rotterdammer Dries Mosch. Dries, wie zelf jarenlang verkiesbaar was voor Leefbaar Rotterdam, is duidelijk nog geliefd door de Leefbaar-achterban. Er klinkt luid applaus als de zeventigjarige Dries op zijn Nike Air Max’ het boek in ontvangst komt nemen. Mark volgde ‘Dolle Dries’ – wie onder andere persoonlijk bewaker van Pim Fortuyn is geweest – een tijd voor zijn boek en de ongezouten mening van de Rotterdammer is dan ook veelvoudig te lezen. Het tweede exemplaar wordt in ontvangst genomen door CDA minister Hugo de Jonge. Hugo, wie zijn tien minuten durende speech volledig van zijn blaadje voorlas, vindt het boek een ‘must-read voor liefhebbers van de Rotterdamse politiek’. Of dit komt omdat hij zelf in het boek voorkomt wordt in het midden gelaten.

Het laatste hoofdstuk van het boek wordt verduidelijkt door Mark zelf, Wim Pijbes en Marianne van den Anker. Dit gebeurt door quotes als: “Na zeventig jaar wederopbouw is de stad nu echt volwassen geworden en bezig met ‘the next step’, met veel ruimte voor dynamiek en ondernemerschap.” Dit om de twee snelheden die een duidelijke rol in het boek spelen te verduidelijken. Zo zijn politici volgens Hoogstad “drukker met elkaar dan met de stad” en missen zij daardoor de verbinding met de ‘gewone mensen’.

Mark Hoogstad doet aan het begin van de avond de uitspraak dat hij het liefst gehaat wordt omdat hij dan zijn werk als journalist goed doet. Toch was er deze avond veelal lof voor Mark en zijn woorden over ‘de stad aan de Maas’. Vanavond draaide het om ‘de stad met twee snelheden’, maar de vaart kwam er deze boekpresentatie niet echt in.