Schreurs: “Stadsmuseum moet in Evoluon”

Er moet een stadsmuseum komen in het Evoluon. Dat vindt D66-wethouder Mary-Ann Schreurs van innovatie en design, duurzaamheid en cultuur. Schreurs moest haar mening geven over de stelling: ‘Er moet een Eindhovens stadsmuseum komen.’ Hier was zij het volledig mee eens. Daarnaast had ze er ook al de ‘perfecte plek’ voor gevonden. “Het Evoluon lijkt mij daar echt de enige geschikte locatie voor. Een museum over de historie van de stad in een van de bekendste en meest typerende gebouwen van de stad. Dat zou geweldig zijn!” zei Schreurs erover. De opmerking van Schreurs kwam als een verrassing aangezien er eind 2017 een plan werd gepresenteerd door de directie van Museum Eindhoven om het stadsmuseum te vestigen op de plek waar nu het Prehistorisch Dorp is.

Schreurs deed de uitspraak tijdens de presentatie van het Cultuurmanifest. In het Cultuurmanifest hebben vijftien culturele instellingen in Eindhoven de handen ineen geslagen om gezamenlijk tot een akkoord te komen naar de gemeente toe. Ze zijn het erover eens dat cultuur hoger op de politieke agenda moet komen te staan en daar de komende vier jaar moet blijven. Daarnaast is het bedrag van 132 euro dat jaarlijks per inwoner naar cultuur gaat te weinig, vinden de initiatiefnemers. Het Manifest werd tijdens het debat in het Parktheater aan de politici overhandigd. Presentator Nathan de Groot gaf wel aan dat het ‘absoluut geen politiek debat’ was, maar slechts een presentatie van het Manifest.

vijf lokale politici van de partijen GroenLinks, PvdA, D66, Brede Beweging Linksom (BBL) en VVD reageerden allemaal op een stelling die te maken had met een van de aspecten van cultuur. Volgens de initiatiefnemers zijn de vijf belangrijkste doelen van cultuur in een stad dat het verzacht, verdient, vernieuwt, verrijkt en verbindt. In de gesprekken met de politici was er sprake van een hoge mate van eensgezindheid. Het woord oneens is geen enkele keer gevallen. Dit kwam vooral door de keuze van de politici. De VVD was de enige vertegenwoordiger van de rechterkant van het politieke spectrum.

Waar de meeste politici het over eens waren was het feit dat de gemeente meer moet investeren in de cultuursector. Alleen de PvdA was hierin wat terughoudender. “De portemonnee opentrekken is niet de eerste prioriteit, we moeten vooral deze goede samenwerking handhaven en ernaar streven dat alle neuzen dezelfde kant in staan”, aldus lijsttrekker Arnold Raaijmakers. Ook Marcel Oosterveer (VVD) had een wat afwijkende mening. De samenwerking moet volgens hem efficiënter verlopen om zo kosten te besparen. Waarop de presentator aangaf dat de samenwerking zoals die is aangegaan in het Cultuurmanifest al uniek is in zijn soort. “Nergens anders werken zo veel culturele instellingen in een stad zo nauw samen.”

De meest gehoorde mening in de straatinterviews die voorafgaand aan elk gesprek met de politici werden getoond, was toch wel dat het allemaal begint bij het cultuuronderwijs. Deze mening werd gedeeld door Saskia Lammers, nummer twee op de lijst van GroenLinks. “Cultuur zou iets moeten zijn voor iedereen en wanneer dit via het onderwijs wordt meegegeven krijgt ieder kind er ook mee te maken.”

De avond werd opgeluisterd door een aantal optredens, natuurlijk vanuit de Eindhovense culturele instellingen. Zo stond het koor Werk In Uitvoering op het podium, las stadsdichter Jessica Bartels voor en lieten de rappers Rxck Lee en Skinny zich van hun beste kant zien. Wat er ook gaat gebeuren in de komende vier jaar, de boodschap voor de culturele instellingen in Eindhoven is duidelijk. Blijf samenwerken en zorg dat cultuur een belangrijke rol blijft spelen voor het imago en beeld van Eindhoven.

Door: Joris Otten