Schindler’s List in Krakau: locaties van de Spielberg-film

De twee plekken waar je geweest moet zijn als je een echte filmfanaat bent en als Schindler’s List niet ontbreekt op jouw lijstje

 

KRAKAU- Wie denkt aan Krakau, denkt aan Auschwitz. Maar als je een echte filmliefhebber bent, denk je ook zeker aan Schindler’s List. Een film over het waargebeurde verhaal van Oskar Schindler; een Duitse zakenman die duizend Joden redde door ze te laten werken in zijn fabriek. De fabriek is op te zoeken in Krakau, net zoals Schindler’s passage midden in de Joodse wijk Kazimierz.

 Het bekende werk van Spielberg speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Hitler is aan de macht en dat resulteert in het vervolgen van miljoenen Joden. De Joodse inwoners van Krakau werden overgeplaatst naar het getto om uiteindelijk te worden vervoerd naar een van de kampen in Polen. Oskar Schindler, vertolkt door Liam Neeson, ziet zijn kans als zakenman en zet de Joden aan het werk omdat het goedkope werkkrachten zijn. Hij merkt pas later de ernst van de situatie en zorgt gelijk dat hij meer Joden in dienst kan nemen om te voorkomen dat ze naar de kampen gaan. Zo redde hij het leven van meer dan duizend Joodse Polen.

 

Schindlers passage

Niet ver van het centrum loop je de Joodse wijk Kazimierz in. De wijk heeft een verborgen plekje waar enkele toeristen op af weten te komen. Tussen de smalle straten moet je haast zoeken naar de filmlocatie genaamd Schindler’s passage. Een tussenstraatje met een rij balkons die je doet denken aan een typisch Amerikaans motel, maar met de verfijnde stijl uit Frankrijk. Aan de muren hangen zwart-wit foto’s van de film, met -natuurlijk – alleen het kleine meisje in het rood.

De scene waar deze locatie voor is gebruikt is indrukwekkend. De Joden worden uit hun huizen gedreven door de Duitsers. Families proberen hun laatste zilver- of goudwaren te redden door ze in te slikken. Vanaf de balkons worden koffers naar beneden gegooid. Alle Joodse inwoners rennen angstig weg uit de straten. Als alle ‘rust’ is teruggekeerd, staat bij de stenen trap een klein jongetje de laatste spullen bij elkaar te rapen. Zodra een vrouw, mevrouw Dresner, naar beneden stormt blaast hij op een fluitje. De vrouw smeekt hem om haar niet te verraden. En dat doet hij niet, hij vraagt haar om zich te verstoppen onder de trap en liegt tegen de Duitsers.

 

Oskar Schindlers Emaillefabriek

Door de wijk Kazimier en over de rivier Wisla kom je bij de welbekende Emaillefabriek. Een toeristenspot die niet mag ontbreken op het lijstje en dat is te zien. Hoe dichterbij je bij de fabriek komt, des te meer de straten gevuld zijn met mensen. Het eerste wat opvalt is dat er geen letters op de voorkant boven het hek van de fabriek geschreven staan. Waar je ‘gewend’ bent om D.E.F.: Deutsche Emailwarenfabrik te lezen, is er nu een leegte. Het hek is hetgeen wat je terugneemt in de tijd en doet denken aan niet alleen de film, maar ook hoe het in de realiteit eraan toeging. Achter deze poort gebeurde het allemaal. Langs het hek, net voorbij de ingang, staan de ramen gevuld met foto’s van Joodse fabriekswerkers die Oskar Schindler heeft gered. Bezoekers zijn geïntrigeerd door het uiterlijk van de fabriek en maken ijverig foto’s van alles wat ze waarnemen.

Dit is de plek waar de hele film om draait. De locatie die als enige het hele verhaal van Oskar Schindler kan vertellen.