‘Schaf zwaar knalvuurwerk af, dat is gevaarlijk spul’

Ieder jaar raken er met oud en nieuw honderden mensen gewond en sinds 2000 valt er gemiddeld ieder jaar één dode. Vuurwerkgebruik brengt dus behoorlijk wat gevaren met zich mee. Guillermo Lopez (62) heeft twaalf jaar geleden zijn oog verloren door vuurwerk dat in zijn gezicht knalde. “De artsen hadden mij eerst dood verklaard”.

ongeluk

Twaalf jaar terug stond Guillermo nietsvermoedend met iemand te praten tijdens de jaarwisseling toen er plots een stuk vuurwerk in zijn oog knalde. Zijn kinderen stonden erbij. “Ik had die avond zelf ook een schuur vol met vuurwerk, maar dat heeft iemand anders later voor me af moeten steken, ik lag in het ziekenhuis.” Hij mist een stuk bot in de linkerhelft van zijn voorhoofd, er kwam hersenvocht uit de wond, zijn oogbal was leeggelopen en lag in drie stukken en daarbovenop zaten er ook een aantal kiezen los door het vuurwerk.  “De artsen hadden mij eerst voor dood verklaard. Ik had echt een flinke klap in mijn gezicht gekregen.” Guillermo kan zich nog goed herinneren dat hij het slechte nieuws te horen kreeg van de arts: “U bent de rest van uw leven blind aan één oog”.

“Sinds mijn ongeluk heb ik zelf nooit meer vuurwerk afgestoken. Ik vind het wel nog steeds mooi en leuk om naar te kijken. Veel mensen weten alleen niet hoe ze veilig met vuurwerk om moeten gaan en dat is ontzettend jammer.” Guillermo droeg altijd een veiligheidsbril zodra hij naar buiten ging met oud en nieuw. Behalve die ene avond 12 jaar geleden, en toen ging het mis. “Mijn kinderen heb ik na het ongeluk niet verboden vuurwerk af te steken. Als ze gewoon handschoenen aan hebben en een vuurwerkbrilletje op hebben kan er weinig mis gaan. Behalve als zo’n rotzak het vuurwerk naar je toe gooit natuurlijk.”

Angst

“Het eerste jaar na mijn ongeluk was ik wel erg angstig. Toen zat ik in mijn auto voor de deur met de ramen dicht naar het vuurwerk te kijken. Ik heb nu tijdens de jaarwisseling nog last van het ongeluk, tijdens de jaarwisseling ben ik erg alert op waar het vuurwerk vandaan komt als ik de knallen hoor. Verder probeer ik het toch zo gezellig mogelijk te houden. ” Naast fysieke schade, heeft Guillermo ook psychische schade opgelopen aan het ongeluk. Hij heeft last van de zogeheten Fantoombeelden,  visuele hallucinaties.  “Ik zie dingen die er niet zijn. De eerste jaren heb ik hier ontzettend veel last van gehad. Ik zag afschuwelijke gezichten met enge slagtanden, bomen grepen me vast, ik zag scheuren in de badkuip. In het begin dacht ik echt dat ik gek werd”. Naarmate de jaren verstreken kreeg hij minder last van de Fantoombeelden, maar het is niet helemaal weg. “Ik weet nog steeds niet waar dit precies vandaan komt en hoe dit ontstaan is”.

Wat vindt u van de vuurwerkvrije zones die toenemen in Nederland?

Ik vind het niet zozeer fijner dat deze zones toenemen. Vuurwerk hoort gewoon in Nederland, het is een traditie. Ik vind de discussie hierover vergelijkbaar met zwartepieten discussie.

Bent u voor een volledige afschaffing van vuurwerk? Veel mensen zeggen dat dit geen zin heeft omdat mensen hun vuurwerk dan alsnog in landen als bijvoorbeeld België gaan halen.

Ik vind siervuurwerk nog steeds heel mooi en ben daarom niet voor een volledige afschaffing. Knalvuurwerk hoeft voor mij echter niet. Knalvuurwerk veroorzaakt niet alleen overlast maar het is ook gewoon gevaarlijk. Daarom moet ervoor gezorgd worden dat zwaar knalvuurwerk Nederland niet meer binnenkomt.

In een artikel  van het AD   kwam een idee naar voren om vuurwerk het hele jaar door te verkopen, zodat de lol ervan af gaat. Lijkt dat u een goed idee? Ik denk niet dat dit zou helpen. Stel dat je als kind aan je ouders vraagt: “mam/pap, mag ik even een sigaretje roken?” Ouderen willen stoppen met roken, terwijl jongeren er net aan beginnen als het al wordt goedgekeurd door de ouders. Op deze manier blijft het roken doorgaan. Met het verkopen en afsteken van vuurwerk zal dit ook zo zijn, er blijven altijd nieuwe mensen bijkomen voor wie het interessant is.

Je hebt twee ogen, ik heb er nu nog maar éénGuillermo

Wat zou u willen zeggen tegen de mensen die zelf vuurwerk afsteken, en hier wellicht onzorgvuldig mee om gaan?

Mensen moeten beter uitkijken met vuurwerk. Als je een borreltje op hebt met oud en nieuw letten veel mensen niet eens op waar ze het vuurwerk naartoe gooien. Daar gaat het al mis. Doe het niet, je brengt anderen schade toe, terwijl je je daar misschien niet eens bewust van bent. Je hebt twee ogen, ik heb er nu nog maar één.” Volgens Guillermo moet je gewoon altijd een veiligheidsbril opzetten, ook al steek jij zelf geen vuurwerk af. En als je zelf vuurwerk afsteekt al helemaal. “Als je geen brilletje van twee euro kunt aanschaffen, kun je ook geen vuurwerk kopen.”

Door: Floortje Steigenga