Schaatskoorts ook in Den Bosch aanwezig 

‘s-Hertogenbosch, Paleiskwartier – 13 februari, 2021: Het winterweer, iedereen heeft het erover. Verhalen over de extreme kou, temperaturen van ver onder het vriespunt en de sneeuw domineren de samenleving. Kunnen we wel gaan schaatsen?  Mag het wel met de coronamaatregelen? Zo ook bij het paleiskwartier in Den Bosch, hier vergeten ze bijna dat het coronavirus bestaat.

| Props

Het paleiskwartier, ‘s-Hertogenbosch

Ook in Den Bosch bij het paleiskwartier hoopten ze op goed schaatsijs. ‘We hadden onze schaatsen al klaarliggen’, zeiden verschillende buurtbewoners. Ze hebben er zin in. Het was even geduld hebben maar toch kunnen bewoners in de buurt van het paleiskwartier vandaag het ijs op. Het is erg druk met, niet alleen blije kinderen die nog nooit eerder een échte winter hebben meegemaakt, maar ook ouders die genieten van het natuurijs.

Meteorologen geven aan dat het weer ideaal is voor natuurijs, omdat het ijs goed en dik kan worden. Als je met meerdere mensen het ijs op wil gaan moet het een dikte hebben van acht tot twaalf centimeter, tenzij je een duik wil nemen in het koude water. Je hebt de meeste kans op ijs bij stilliggend water, bijvoorbeeld een plas of een meertje. Ook wordt de kans op ijs, en dus schaatsen, groter als het water minder diep is. Als het water dieper is heeft het veel lagere temperaturen nodig om te bevriezen. Ook bij het paleiskwartier hebben ze goed gelet op de diktes van het ijs.

| Props

Het paleiskwartier, ‘s-Hertogenbosch

Je hoeft natuurlijk niet goed te kunnen schaatsen om het ijs op te gaan. Ondertussen valt er een jongen op het ijs tijdens het ijshockeyen: “er zijn altijd zat valpartijen als je gaat schaatsen, het hoort erbij”. De jongen staat weer op en schaatst vrolijk terug naar zijn toelachende vrienden die toch wel vragen of hij gewond is geraakt. Ze gaan weer lekker door.

Het is er druk, maar de anderhalve meter afstand houden niet onmogelijk. “We doen ons best, het is nog niet zo druk dat het echt niet kan” vertelt een vrouw met een lach op haar gezicht. “Een kans om op natuurijs te schaatsen laten we toch niet schieten. Hoewel we wel opletten hoor”. Het prachtige weer in combinatie met de sneeuw, het ijs en het weekend zorgen voor drukte. Het is alsof we corona even met z’n allen zijn vergeten. Het ijs zelf is aan de zijkanten al een beetje aan het smelten maar de schaatsers lijken zich er geen zorgen over te maken.

 

 Ook Anna, Elsa en Olaf genieten van het winterweer

| Props

Anna, Elsa en Olaf op bezoek bij het paleiskwartier

De wintersporters kwamen ook nog voor een hele leuke en gezellige verrassing te staan. Anna, Elsa en Olaf van de film Frozen kwamen onverwachts even op bezoek. Ook zij genieten van het lekkere winterweer. “Even op de foto met de kinderen, altijd leuk om een lach op hun gezicht te zien!” vertellen Elsa en Anna. Olaf is ondertussen druk bezig met knuffels geven aan de kinderen die naar hem toe komen.

“We zijn van de Kinepolis hier om de hoek. Aangezien het vandaag carnaval is dachten we even langs te komen,” zegt Elsa. Ondertussen maken Elsa, Anna en Olaf nog een paar foto’s met de kids die staan te wachten. “Karakters uit de film Frozen passen goed bij het winterweer, de bioscopen zijn toch dicht dus we hebben de tijd.” Na een kwartiertje foto’s maken en kletsen met de kinderen en de ouders krijgen zelfs Anna, Elsa en Olaf het koud. Ze zwaaien de kinderen gedag en huppelen weer terug naar het warme Kinepolis.

Geschreven door: Kika Rademakers