’s Maandags schrijfatelier

Samen schrijven, feedback geven en krijgen en elkaar als deelnemer enthousiasmeren en van elkaar leren? Dat kan elke week in het schrijfatelier in de Bibliotheek Midden-Brabant in Goirle.

18 maart | Tonya van Tol

Elk schrijfatelier is op een maandagavond en start ongeveer om 20:00 uur. Het is een creatieve leerzame avond en iedereen is welkom. Doorgaans zijn er vooral volwassenen aanwezig maar als een jonge student een avondje mee wil doen is dat geen enkel probleem. Een e-mail sturen naar goirle@bibliotheekmb.nl en het is geregeld!

Doorgaans is er een kleine groep aanwezig. Vandaag zijn Eduard Bertens, Ivonne Venema, Annemieke Poirters en Els Crawfurd zoals bijna iedere week present. Ze discussiëren kort over de verplichte betaling van twee euro voor deze avond. Ze hopen genoeg bij elkaar te sparen zodat er weer eens een professional de avond kan bijwonen.

Annemieke, een zorgzaam ogend type wil graag beginnen met haar stuk en vraagt of Els het voor haar wil voorlezen. Het is een gedicht over haar middels overleden echtgenoot. Al snel veranderen de vrolijke blikken in begripvolle, kritische gezichten.

“nu zijn wij samen
Nog één keer
Mijn hand rust op de jouwe“

Het getik van Eduard zijn horloge is te horen en de stilte wordt verbroken. “Zou je hier feedback op willen?” vraagt Els, waarop Annemieke knikt, het lijkt haar nog altijd te raken. Ze geven haar tips maar ook complimenten als “het is mooi dat het gedicht begint waar het eindigt” en bespreken deze. Ivonne, een blauw ogende zestig plusser, geeft vervolgens aan dat ze ook een verhaal heeft geschreven en dit met ons wil delen en bespreken.

“Ik zal het zelf voorlezen want mijn kraaienpoten zijn voor jullie hoogstwaarschijnlijk niet leesbaar”
De groep kaart aan dat zij het lastig vinden om direct feedback te geven. Ze besluiten volgende keer de stukken van te voren naar elkaar toe te sturen per e-mail. Zodat ze volgende week dieper op elkaars kritiek kunnen ingaan en genoeg tijd hebben om alle stukken door te nemen.

Na het afronden bespreken ze kort wat iedereen voor volgende week wil en kan schrijven. Tussendoor laat Eduard een boekje zien met daarin verschillende schrijvers. Bij elke schrijver staat een door hen geschreven stukje. “Delphine Le Compte zouden jullie eens moeten opzoeken” zegt hij enthousiast. Iedereen reageert vol interesse en langzaam komt er een einde aan deze avond. Iedereen staat op, bedankt elkaar en hopen elkaar de volgende maandag weer terug te zien in de bibliotheek.