Rust en paniek wisselt elkaar af in Happietaria op de ‘drukste avond tot nu toe’

Ook in Utrecht opende Happietaria onlangs weer haar deuren. De opbrengsten van dit pop-up restaurant gaan elk jaar naar een goed doel. Na een week zijn de studenten – die het restaurant runnen – en de vrijwilligers een beetje ingewerkt. Soepel loopt het echter lang niet altijd.

Voorheen zat Happietaria Utrecht in het Johannescentrum (Overvecht), dit jaar zit het restaurant in Molen de Ster (Lombok). De molen heeft een ouderwets interieur: een houten vloer, weinig daglicht, veel kunstlicht, muren van hout, een dak van hout, tapijten waar Aladin trots op zou zijn en een ouderwets ‘verboden te rooken’ bord op de muur. Twee stappen verder hangt er nog een stikker op de muur die een sigaret uitbeeldt met een felrode streep erdoor. Aan duidelijkheid geen gebrek.

Foto 1: op de muur naast de keuken hangt het ‘verboden te rooken’ bord.

Sylvano Kooij, manager sponsoring en inkoop, en Thirza Menkveld, manager medewerkers en planning, zijn vrijdagavond de leidinggevenden in Happietaria Utrecht. Minstens twee van de zeven managementleden zijn op een avond aanwezig, zij doen dan het administratieve werk en zorgen dat de vrijwilligers hun taak goed uitvoeren. De bediening wordt gedaan door twaalf vrijwilligers. “We zijn voor het eerst dit jaar helemaal vol geboekt, dit wordt onze drukste avond tot nu toe”, merkt Thirza op. Het restaurant is open tot 9 maart.

Foto 2: de molen bij binnenkomst

Het pop-up restaurant is elk jaar een aantal weken geopend, de voorbereiding ervan duurt echter meerdere maanden. Bijzonder is dat alle Happietaria’s worden gerund door studenten. Zij zetten zich in voor een goed doel. Tear, de organisatie achter Happietaria, stelt een aantal goede doelen op waaruit de restaurants kunnen kiezen. Stichting Tear probeert mensen te stimuleren om zelf iets te doen tegen armoede en onrecht. In Utrecht is gekozen voor een nieuw project van stichting ZOA: Voedselzekerheid in Zuid-Soedan. ZOA helpt Zuid-Soedanese boeren hun leven weer op te bouwen door middel van scholing en materiële hulp na de verwoestende burgeroorlog van de afgelopen jaren, aldus de website van Happietaria Utrecht. In augustus 2018 werd in Zuid-Soedan een vredesakkoord getekend en door scholing en  financiële steun zou de economie er snel weer moeten  aansterken. Stichting ZOA is een organisatie die, in een wereld vol conflicten, armoede en onrecht een steentje bijdraagt, zoals noodhulp bieden bij natuurrampen.

Een extra doel van Happietaria is bewustwording creëren. Door middel van de app ‘Appietaria’ – de eerste, maar zeker niet de laatste gemaakte woordgrap – kunnen mensen zien wat hun bestelling voor impact heeft op de boeren in Zuid-Soedan. Thirza legt uit: “Als tafel 12 voor €60,- aan eten bestelt, krijgen ze virtuele munten. Hoe meer eten je koopt, hoe meer virtuele munten je krijgt. Hier kan je dan bijvoorbeeld een schuur of een kruiwagen van kopen voor de boeren. Je geld gaat dan niet daadwerkelijk naar die kruiwagen, maar het is gemaakt om mensen te laten zien wat hun individuele bijdrage is aan het goede doel. Een beetje bewustwording kan nooit kwaad!” Daarnaast is er een loterij, de opbrengsten van de gekochte loten gaan ook naar Zuid-Soedan. Dit wordt allemaal geprojecteerd op een grote beamer achterin de molen, daar worden ook de sponsoren van het restaurant op uitgebeeld.

Al vrij vlug zit het hele restaurant vol; de twaalf vrijwilligers zijn druk bezig om de bestellingen op te nemen en Thirza en Sylvano doen hun best alles onder controle te houden. Een deel van de tweepersoonstafels wordt bezet door jonge duo’s, maar er zijn een stuk meer families van vier en nog meer duo’s in de leeftijdscategorie 65-plus. Er zijn ook een aantal families met kinderen: “Dit is de eerste keer dit jaar dat we zoveel kinderen hebben,” zegt Thirza, “we hebben ook een happiemeal op het menu staan, we zijn heel benieuwd hoe de kinderen dat vinden.” Thirza glimlacht breed. Aan woordgrappen ontbrak het niet in het restaurant.

De eerste Happietaria is opgericht in 1993, in Rotterdam, vele steden volgden. Voor het 22e jaar is Happietaria ook in Utrecht aanwezig. Dit jaar dus op een nieuwe locatie en die bevalt, “hier zit veel meer sfeer in en het is zo veel makkelijker te bereiken dan de vorige locatie”, oppert Thirza.

Sylvano komt in paniek naar Thirza gelopen, de beamer werkt namelijk niet mee en niemand weet hoe ze die aan de praat moeten krijgen. Voordat Thirza kan vragen wat er is roept Sylvano: ‘Desnoods schreeuw ik de loterijcijfers wel gewoon hardop, dit gaat echt niet werken namelijk!’
Nadat Thirza hem een beetje rustig krijgt, probeert Sylvano het opnieuw. Het is – door eerder venoemde redenen – van groot belang dat Sylvano deze beamer aan de praat krijgt. Gelukkig voor het team lukt dit waardoor de loterij door kan gaan, de sponsoren worden uitgebeeld en ook de app ‘Appietaria’ kan gebruikt worden.

Ondanks kleine paniekmomentjes hebben de twee managementleden de tot dan toe drukste dag in goede banen weten te leiden.