Ruige kunst in de Rabobank

In de kunstzone van Rabobank De Langstraat is sinds deze week de expositie Ruige Jongens te bezichtigen, een serie acrylverfschilderijen van de Kaatsheuvelse kunstenaar Jozef van de Wouw. ”Een enorme kans’’, vindt hij.

De expositie bestaat uit drie deelonderwerpen: doorgewinterde rocksterren, wilde beesten en primitieve volkeren. Portretten van muzikanten als Ronnie James Dio, Eddie Vedder en Freddie Mercury worden afgewisseld met beelden van vechtende gemsbokken, massieve Schotse hooglanders en krijgers van een Masaïstam. Stuk voor stuk figuren die onder de noemer ‘ruig’ vallen.

In het dagelijks leven is Jozef kwaliteitsmanager, maar zijn echte passie is te vinden op het canvas. Ruige Jongens is Jozefs eerste expositie. Hij heeft al enkele werken in een muziekhandel en een jongerencentrum in Kaatsheuvel hangen, maar zijn werk is nog niet eerder verzameld in een tentoonstelling. Hij is dan ook erg blij dat de Rabobank hem deze kans geeft. ‘’Het is natuurlijk nog spannend hoe mensen erop gaan reageren, maar ik ben in ieder geval erg trots’’, zegt hij.

Niet alleen zijn onderwerpskeuzes, maar ook zijn schilderstijl is ruig. Wilde penseelstrepen en rauwe kleuren zorgen voor dynamische voorstellingen. Hij omschrijft zijn stijl als ‘gepast realisme’. De werken zijn overwegend realistisch, maar Jozef laat soms details weg voor een meer passende uitstraling. ‘’Het is natuurlijk afhankelijk van de persoon die ik schilder’’, zegt hij. ‘’Een artiest als Lemmy Kilmister beeld je heel anders af dan een rustigere muzikant als John Fogerty.’’

De Afrikaanse taferelen die Jozef schildert heeft hij niet in het echt geobserveerd; hij schildert ze gewoon na van het internet. Een reis naar Kenia staat wel al heel lang op zijn verlanglijstje. Alsook Peru, waar hij in de toekomst ook nog aandacht aan wil besteden in zijn schilderijen.

Dinsdagavond vond de opening van zijn expositie plaats. Vrienden, familieleden en Waalwijkers verzamelden zich in de bank om het werk van Jozef te bezichtigen en een praatje te maken met de kunstenaar zelf. ‘’De opkomst was goed en de sfeer was gezellig. Een prima start voor een eerste expositie.’’

 

Ruige Jongens is tot 3 maart te bewonderen in Rabobank De Langstraat

 

Afbeelding 1: Eddie Vedder, acryl schilderij, 2016, 100×140 (foto: Sjoerd Aarden)

Afbeelding 2: Fighting Gembocks, acryl schilderij, 2017, 100×140 (foto: Sjoerd Aarden)