Rotterdams voedselbos

Door: Lizenka van Essen. Midden op een industrieterrein in Rotterdam staan vier kleine, en een grote cirkel. Een looppad door het midden, afgebakend met een stapel stenen. Er ligt nu sneeuw op de aarde, maar normaal gesproken zijn dit grote bloem en groentebakken. Stichting de Voedseltuin plant het hele jaar door diverse groente en fruit voor de Voedselbank van Rotterdam. 

Voedselbos

Met een gevoelstemperatuur van -8 staan de vrijwilligers van Stichting de Voedseltuin klaar, handschoenen aan en gaan. Het is vandaag woensdag, aanstaande zaterdag, op 3 maart wordt er in één minuut een voedselbos geplant. Ruim driehonderd vrijwilligers worden verwacht, en daarvoor moet het nodige gebeuren. Er wordt met alle kracht een schop in de grond gezet maar omdat het zo hard heeft gevroren komt de grond moeilijk goed los. De sterke vrijwilligers gaan verder met graven en als er een goede kuil is ontstaan wordt de grond afgedekt door de andere vrijwilligers zodat deze zaterdag niet bevroren is als de bomen worden geplant.

Cirkels

Zo’n twee maanden geleden waren er nog maar vier ‘cirkels’ op het terrein van de voedseltuin. In twee maanden tijd is er hard gewerkt om de aarde klaar te maken voor de oogst, stenen te stapelen en bomen te verzamelen voor de vijfde cirkel. De eerste bomen en struiken worden opgeslagen in een pasgebouwde container. Dit is ook de plek waar plastic stoelen en tafels staan, een tafel met thee en koffiekannen en waar het warm is.

Diversiteit

Uiteindelijk is het doel om nog vierhonderd bomen en struiken te planten, zaterdag wordt daar een begin mee gemaakt. In de lente komen de groenten en bloemen weer tot leven en later in het seizoen worden deze geplukt en naar de voedselbank gebracht in Rotterdam. Twee vliegen in een klap, de vrijwilligers van de voedseltuin hebben een dagbesteding en doen ook wat goeds voor de armste van Rotterdam. De oprichtster van de voedseltuin vertelt: “De vrijwilligers van de voedseltuin zijn net zo divers als de bevolking in Rotterdam.”