Ronald Koeman junior: ‘Voor mijn gevoel ging het allemaal om mijn naam’

Ronald Koeman junior ervaart moeilijkheden door de verschillende culturen waarmee hij in zijn leven te maken heeft. De 25-jarige doelman voelde zich als tiener niet thuis in het buitenland. Als profvoetballer ervaart hij nu de druk van zijn achternaam. “Ik heb wel eens gedacht: Waar doe ik het allemaal voor?”

De meeste mensen kennen Koeman jr. als de zoon van Ronald Koeman senior, ex-topvoetballer van onder meer FC Barcelona en momenteel ook trainer van de Catalaanse club. Naast zijn vader, waren ook zijn oom en opa voetballers met een indrukwekkende staat van dienst. Zelf is Koeman jr. op dit moment ook profvoetballer, bij TOP Oss.

VOETBALFAMILIE

Koeman jr. komt dus uit een echte voetbalfamilie. De liefde voor de sport is er met de paplepel ingegoten. “Ik ging als klein kind al met mijn vader mee naar het stadion. Daardoor begon de liefde voor voetbal bij mij ook op te bloeien. Als kleuter werd ik ook meteen op voetbal gezet. Niet op hockey.”

Toch was het zijn eigen keuze om te gaan voetballen. “Het is niet dat ik voetballer moest worden, omdat mijn vader dat was. Ik vond het zelf heel leuk. Ik was en ben een voetballiefhebber. Naast zelf voetballen, kijk ik ook ongelooflijk veel voetbalwedstrijden.”

BUITENLAND

Een deel van zijn jeugd heeft Koeman jr. in het buitenland gewoond. Zo is hij in Barcelona geboren en heeft hij daar tot zijn vierde jaar twee keer gewoond. Van die periode herinnert Koeman jr. zich alleen niet veel meer. Daar was hij in die tijd te jong voor. Toen zijn vader als trainer bij Vitesse aan de slag ging, verhuisde het gezin weer terug naar Nederland.

Een aantal jaar later, Koeman jr. was toen tiener, verliet het gezin Nederland opnieuw twee keer. Dit omdat de vader van Koeman jr. als trainer werd aangesteld in Valencia en Lissabon. De avonturen in Spanje en Portugal duurden beide minder dan een jaar.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ronald Koeman (@ronaldkoeman)


In een interview met ESPN (voorheen FOX Sports) gaf Koeman jr. aan dat hij verhuizen als kind verschrikkelijk vond. Dat had meerdere redenen. “Ik had al mijn vrienden hier in Nederland en moest ineens weg, naar een ander land. Mijn broer en zus waren toen al het huis uit, waardoor ik als enig kind meeging. Dat was wel zwaar. Ik sprak geen woord Spaans of Portugees en moest daarom naar een Engelse school. Daar was het verplicht om een stropdas en pak te dragen. Ik vroeg me toen echt af waar ik terecht was gekomen.”

Ook had hij last van cultuurverschillen tussen Nederland en Spanje. “In Spanje voetbal je niet met vrienden op straat. Daar gaan kinderen met hun familie naar het strand of de stad. Bij ons thuis ging dat anders, omdat mijn vader veel weg was. Hierdoor verveelde ik me vaak, want je hebt als kind toch een beetje afleiding nodig. Die had ik wel met mijn vrienden in Nederland, maar niet in Spanje en Portugal.”

Het voelde voor Koeman jr. alsof hij geen eigen identiteit meer had in de periodes dat hij in het buitenland woonde. “Ik werd daar nog meer gezien als Koeman. Iedereen vond me aardig, maar voor mijn gevoel ging het allemaal om mijn naam.”

Koeman jr. kijkt nu anders aan tegen verhuizen naar het buitenland, waardoor hij een transfer naar een buitenlandse club in de toekomst wel ziet zitten. “Ik weet nu wel hoe het zit in het buitenland. Ik ben ook ouder. Op dit moment hou ik van Spanje, bijvoorbeeld. Ik vind de zon heerlijk. Voor mij is het ook te koud in Nederland. Mijn jeugd wilde ik dus eigenlijk in Nederland blijven, maar nu sta ik open voor het buitenland.”

“ALS IK EEN FOUT MAAK, DAN STAAT ER OVERAL: KOEMAN MAAKT BLUNDER.”

DRUK IN VOETBALLERIJ

Als professioneel voetballer ervaart Koeman jr. een hele andere cultuur dan in de periode dat hij nog in jeugdteams speelde. “Je hoort natuurlijk wel vaker dat het er niet leuk aan toegaat in de voetbalwereld”, licht hij toe. “Het is wel een achterdochtig wereldje waar niet alles eerlijk verloopt. Trainers maken bijvoorbeeld weleens keuzes die niet gebaseerd zijn op kwaliteit. Dan geeft de trainer iemand anders het vertrouwen, terwijl diegene niet beter speelt.”

Koeman jr. gaf in een eerder interview met het Brabants Dagblad aan dat hij nog niet volledig geslaagd is bij TOP Oss. Hij vindt dat hij harder moet zijn om succesvol te worden in Oss en de voetbalwereld. “Ik ben af en toe nog te lief en denk te veel aan andere mensen. Eén fout van mij kan het verschil betekenen tussen gelijkspelen of verliezen.”

Koeman jr. beschrijft zichzelf als een gevoelig persoon. Hij vindt het dan ook moeilijk als er negatief over hem wordt gesproken. “Als ik een fout maak, dan staat er overal: ‘Koeman maakt blunder’. Bij een andere jongen noemen mensen dan zijn voornaam. Ik heb wel eens gedacht: Waar doe ik het allemaal voor, om zo afgemaakt te worden.”

Koeman jr. wil daarom liever niet gelinkt worden met zijn vader. Hij wil zijn eigen route in het leven en in zijn carrière bewandelen. “Dat heb ik altijd tegen mijn vader gezegd. Hoe ver het me brengt, moet ik dan maar zien. Ik had nu misschien via hem bij het B-elftal van Barcelona kunnen spelen. Maar als ik dat zou doen, dan word ik al helemaal gezien als de zoon van Koeman.”