Rolstoelvriendelijkheid in Wenen

Eén van de dingen die mij opviel in Wenen was de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers.

Zelf heb ik nog geen metro of treinstation gezien waar er geen lift aanwezig was. Met bordjes wordt er voor elk platform aangegeven waar de bijbehorende lift. Via de site https://www.wien.gv.at/stadtplan/ kunnen bezoekers opzoeken welke stations een lift hebben. Alle metro’s hebben een lage instap waardoor rolstoelgebruikers zelfstandig de metro kunnen gebruiken. Met trams is het iets moeilijker. Op de tram zelf staat aangegeven of deze toegankelijk is met een rolstoel of niet.

Restaurants, cafés en zelfs snackbars hadden ook drempelplaten (een oprijhulp voor invalide). Overal kwamen we dit soort hulpmiddelen tegen.

Ook bij veel toeristische attracties zoals bij de foto hieronder van de Theseustempel (gelegen in het rozenpark Volksgarten, hartje Wenen) zijn speciale hulpmiddelen voor invaliden mensen.

Op internet kwam ik een review tegen van een handbewogen rolstoelgebruikster op de site bookspecials.nl. Kris (33) heeft vijf sterren gegeven voor de rolstoeltoegankelijkheid een wenen. Ook zij benadrukte het openbaar vervoer, op de site schrijft ze waarom ze vijf sterren heeft gegeven: “De toegankelijkheid van de metro: overal liften en lage instap. Bij de trams staat aangegeven welke toegankelijk zijn.”

 

Bron: http://bookspecials.nl/2015/09/wenen-openbaar-vervoer/

 

Geschreven door Lisanne Meijs