Roda verlaat laatste plek na winst op NAC

Roda JC heeft zichzelf verlost van de laatste plaats in de eredivisie. Het naar vorm zoekende Roda won met 0-1 bij het juist in goede vorm verkerende NAC Breda.

Het eerste half uur was overduidelijk voor NAC. Met veel balbezit en de meerderheid aan kansen leek het de thuisploeg te zijn die de score ging openen. Met name Sadiq Umar en Thierry Ambrose kregen de kansen op een goal, maar goed optreden van doelman Hidde Jurjus voorkwam dit.

Knappe volley Avdijaj

In de 37e minuut was het juist Roda dat de score opende. Na een pass van Dani Schahin was het Donis Avdijaj die de bal met de borst controleerde en vanuit de draai knap afrondde. “Uit een aparte situatie komt Roda op 0-1”, was de uitleg van Rob Penders, die de geschorste trainer Stijn Vreven verving op de bank. Penders doelt hiermee op de vermeende overtreding op Angelino. Leidsman Ed Janssen beoordeelde de situatie als een schwalbe van Angelino, waardoor de Limburgers het balbezit hielden en uiteindelijk scoorde.

Ongewijzigd begonnen beide teams aan de tweede helft. Opnieuw was het de ploeg uit Breda die het spel maakte, maar nu was de eerste kans voor Roda. Een bekeken schot van Simon Gustafson spatte achter doelman Bertrams uiteen op de paal. Daarna was het de beurt aan NAC, maar ook Sadiq zag zijn schuiver via de paal naast gaan.

Sterk optreden Jurjus

Even later was het opnieuw Sadiq die alleen op Jurjus afging, echter zag de aanvalsleider zijn inzet opnieuw gekeerd worden door de doelman, die zijn doel pas voor de tweede keer dit seizoen schoonhield. De laatste keer dat dit lukte was in de gewonnen thuiswedstrijd tegen NAC eerder dit seizoen.

Een Bredaas slotoffensief kwam er niet. Het was zelfs Roda dat vanuit de counter kansen kreeg om de voorsprong uit te bouwen. Roda won zijn eerste wedstrijd in de laatste acht wedstrijden, terwijl NAC zijn laatste twee wedstrijden in de strijd om degradatie juist had gewonnen.

Door: Pim Bruijnzeels