RKC staat opnieuw met minder dan elf te voetballen

 

Het is een extreem koude vrijdagavond in het wat lege stadion als de wedstrijd tussen titelkandidaat NEC en RKC , de club die strijd tegen degradatie, moet gaan beginnen. Normaal gesproken zat het publiek inhet Mandemakers Stadion al aan het bier. Dat hebben ze met dit weer al snel omgeruild voor warme koffie of chocomel.           

De eerste twintig minuten domineerde de Waalwijkse ploeg de wedstrijd volledig. Een aantal kansjes, met als uitblinker een lob vanaf 32 meter richting de rechterkruising van Noël de Graauw. Een misser. Al was dit zeker een aanleiding voor de RKC-aanhang om eens flink te beginnen met rammelen op de grote trommel. Wat volgde in luidkeels gezang vanuit de tribunes. In de 18e minuut werden deze liederen even vervangen door flink gejoel. De scheids gaf volgens hen veel te gemakkelijk een strafschop weg, veroorzaakt door de jongste van de gebroeders Ndefe. Dit was een zware domper, maar op de verjaardag van de oudste broer pakt keeper Vaessen de penalty van de fransman Steeven Langil. Met deze actie maakte hij zichzelf in één minuut de held van Waalwijk.“Hij wees naar die hoek. Daar ging ik vol voor en ik stopte hem.” Vanaf dit moment kwam NEC wel steeds meer in de wedstrijd en was het de bovenliggende partij. Een aantal kansen voor onder meer Langil, Groeneveld en Achahbar weten het net niet te vinden. De dreiging vanuit het Nijmeegse kamp groeit. Het rustsignaal klinkt en de supporters van beide ploegen mogen genieten van gratis erwtensoep om op te warmen.

Na een kwartier aan de thee hebben gezeten mogen de 22 spelers van beide teams weer aan de bak in het ondertussen sneeuwende Waalwijk. Paul Quasten is geblesseerd achtergebleven en wordt vervangen door Mezghrani. In de 58ste minuut gebeurde er iets wat de Waalwijkse ploeg de afgelopen zeven weken al belemmerd had in het behalen van goede resultaten. De rode prent werd getrokken door scheids De Graaf. Dit was alweer de 5de in de afgelopen 7 weken. Hij viel als gevolg na de tweede gele kaart voor Robby Ndefe. Het ging voor RKC van kwaad tot erger. Er waren maar drie minuten nodig voordat de centrale verdediger Frank Sturing vanuit een corner de bal achter Vaessen tikte. De sfeer werd grimmiger en het thuisfront begon stiller te worden. Het enige wat de echte fans nog zongen was: “Alles of niets, Alles of niets!”. De NEC-aanhang kwam nu pas echt los. Van de ruim 260 meegereisde supporters waren er nu al enkele die het aandurfde om het laatste half uur door te brengen in een ontbloot bovenlijf. Zeven minuten voordat de officiële speeltijd erop zat gaf de Nijmeegse club de genadeklap. Dit keer weer vanuit een corner. Achahbar schiet met links vanuit het midden van het strafschopgebied de 0-2 in de rechterbovenhoek en zijn naam wordt gezongen door de NEC-fans. Na 93 minuten wordt de wedstrijd afgefloten en zoekt iedereen binnen de warmte op.

Tot slot werd Hans de Koning geconfronteerd met het grote aantal rode kaarten dat zijn spelers binnen had gehaald in een korte periode. Hij had hier zo zijn eigen kijk op. “Onze jongens knokken hard en ik ga ze alleen maar complimenten geven in de kleedkamer. Wat de rode kaarten betreft: die pakken ze niet met opzet. Vandaag worden vanuit mijn geel-blauwe bril de eerste gele kaart en strafschop veel te makkelijk gegeven.” Het was een moeilijke wedstrijd waarin NEC al van tevoren de beste kansen had. RKC heeft gestreden. De fans druipen na anderhalf uur in de kou te hebben gestaan af. Het was een sombere wedstrijd en een 0-2 nederlaag in Waalwijk.

Gestopte penalty: