Review Handsome Poets in Theater het Speelhuis

Door: Alexander Brutsaert

Datum optreden: 28 februari 2020

Samen met Aron Kleeven ga ik naar de Handsome Poets. Het is weliswaar voor een audioreportage, maar alsnog is een (gratis) concertje meepikken zeker de moeite waard.

Het wordt voor mij de eerste keer dat ik in het (vernieuwde) Speelhuis een theateroptreden ga bijwonen. Dat lijkt me gaaf, want van buiten ziet het er al mooi uit.

Nadat we binnenkomen, krijgen we een rondleiding door het theater en krijg ik de kans om zanger Tim van Esch te mogen spreken. Een grote eer natuurlijk.

Hoewel ik van tevoren erg zenuwachtig was, ben ik dat tijdens ons gesprek allesbehalve. We zijn beiden erg relaxed en maken af en toe een grapje. Tim, een ontzettend open en gezellige jongen, heeft zin in vanavond. The night of the tour, de jubileumtournee Lieve Schatten gaat verder in Helmond. De Goudse popgroep is vanaf 2020 tien jaar actief in de muziek en dat moet natuurlijk uitgebreid gevierd worden, ditmaal met een bijzonder optreden in het kerktheater.

Hoewel het met de drukte meevalt – er zijn ongeveer 65 aanwezigen – zit de sfeer er toch goed in. Vooraf spreek ik wat bezoekers, maar bijna geen van hen kent de band echt. Ja, alleen Sky on Fire kennen ze, maar daar blijft het bij. Ze zijn echter wel benieuwd wat ze gaan horen en zien, daarom zullen ze wel gekomen zijn.

Het wordt waarschijnlijk een avond waarbij meer dan zestig mensen muziek gaan horen die ze nog niet eerder gehoord hebben. Een pretty surprise dus.

De zaal gaat open en iedereen gaat zitten. De Handsome Poets komen het podium op en trappen gelijk af met de akoestische versie van de megahit Sky on Fire. De zaal gaat dan toch weer staan en klapt vrolijk mee op de beat.

Wat deze show zo bijzonder maakt is meteen na het eerste nummer op te merken. De vocalist vertelt verhalen over zijn jeugd, de ervaringen met de bandleden en al het moois dat zij in het afgelopen decennium hebben meegemaakt. “Van Pinkpop naar het Speelhuis, het verschil moet er zijn”, grapt Tim.

Verder worden in de eerste helft onder andere Dance (the War Is Over), (We Can’t Be) Saints en een van de nieuwe singles Make It Better gespeeld. Wat mij betreft een aantal zeer mooie nummers en je kunt zien dat de band erg goed op elkaar is ingespeeld.

Na de pauze begint toetsenist Nils Davidse wat te spelen. Een paar minuten later springt Tim bij en samen maken de twee er een mooie ballad van. Het publiek luistert aandachtig naar dit emotionele nummer en geeft uiteindelijk een groot applaus.

Even later als ook gitarist Erik Schurman en drummer Daniel Smit het podium opkomen, is de band weer compleet en gaan ze verder. Nu worden onder meer de liedjes Scheveningen, Blinded en de allernieuwste plaat Giant gespeeld. Als toetje wordt nogmaals Sky on Fire gespeeld, waarbij zitten wederom geen optie is. Na een optreden van ongeveer twee uur, ontvangen de Handsome Poets een staande ovatie van het theater.

Na het optreden komt Tim bij ons aan de bar staan. Nog steeds ziet hij er fris en fruitig uit. De lange tour door heel Nederland gaat door. Voor de zanger is de avond nog lang niet voorbij. “Ik kan nooit slapen na een optreden”, zegt de Gouwenaar.

Alexander Brutsaert die Tim van Esch ondervraagt.
Foto: Aron Kleeven

Een prachtige avond die ik zeker wel een 8 wil geven. Een half puntje voor de interviews maakt het zelfs een 8,5. Vooraf vol spanning vanwege mijn eerste bandinterview, maar achteraf bleek het vooral een toffe babbel.