”Eerst hadden we om de dag een feestje, maar nu is er helemaal niets te doen”

Sinds de coronapandemie, die vorig jaar maart begon, moesten veel Nederlandse horeca-ondernemers hun deuren sluiten. Zo ook Nederlandse horeca-ondernemers in Spanje. Dankmar Boone, eigenaar van Nederlands café De Leeuw en Luc Haesevoets, eigenaar van Vlaams restaurant Las Jarras sloten voor zeker 5 maanden hun deuren. Bekijk hieronder op de kaart van Benidorm de korte introductie van Luc en Dankmar.

Sinds de coronapandemie, die vorig jaar maart begon, moesten veel Nederlandse horeca-ondernemers hun deuren sluiten. Zo ook Nederlandse horeca-ondernemers in Spanje. Dankmar Boone, eigenaar van Nederlands café De Leeuw en Luc Haesevoets, eigenaar van Vlaams restaurant Las Jarras sloten voor zeker 5 maanden hun deuren. Bekijk hieronder op de kaart van Benidorm de korte introductie van Luc en Dankmar.

Het was een financieel zware tijd voor café de Leeuw tijdens de pandemie. Het café was gedurende 2020 in totaal meer dan vijf maanden gesloten. Hoewel het in de zomermaanden gedeeltelijk open kon, mochten er tijdens de avondklok geen mensen komen eten of drinken. Hierdoor heeft Dankmar een hoop omzet misgelopen. Ook de kosten van de zaak kon Dankmar niet zomaar ophoesten. Alles, echt alles liep in de uitkering. Dankmar kon niet langer zonder steun van de overheid zijn hoofd boven water houden. Desondanks ziet Dankmar de situatie zeker nog zitten. “Ik zal mijn café niet zo snel sluiten, zolang ik het met de hulp nog kan betalen dan blijf ik gewoon open.”

Ook het restaurant van Luc moest gesloten blijven tijdens de lockdown in Spanje. “De eerste dagen was dat wel wennen. “Gelukkig voor Luc had hij op dat moment zijn restaurant sowieso al tijdelijk willen sluiten. “Voordat de eerste lockdown inging waren we al bezig met het restaureren van ons restaurant. Het restaureren doe ik zelf en alle materialen waren aanwezig, dus kon ik daar mee aan de slag.” Toen de horeca in Spanje weer open mocht was het weer als vanouds druk in Las Jarras. Dat komt volgens Luc doordat het restaurant niet alleen afhankelijk is van toeristen. “Las Jarras bestaat al 53 jaar, we hebben daarmee dus een vaste klantenkring opgebouwd bij de lokale bevolking.”

Zoals Dankmar vertelde waren beide ondernemers gedurende 5 maanden gesloten. De coronapandemie begon bij het Champions League duel in Spanje tussen Valencia en Atalanta Bergamo.

In Februari 2020 kwamen er nog een kleine twee miljoen toeristen naar Spanje, maar in de opvolgende maand kelderde deze cijfers naar nog maar een tiende van het totaal. In maart reisde nog maar tweehonderdduizend toeristen af naar Spanje. Dit zorgde voor Luc en Dankmar voor een grote val in hun inkomens. Ook afhalen en bezorgen is voor beide heren moeilijk. Vooral Dankmar verteld dat zijn gasten voornamelijk Nederlands zijn. Dit betekend dat in de periode dat er alleen afgehaald mocht worden weinig tot geen winst werd gemaakt. Dit komt omdat er simpelweg weinig draagvlak was voor de gerechten van Dankmar.

In de zomermaanden stijgt het aantal toeristen in Spanje. Er reizen dan ongeveer 2,5 miljoen toeristen naar Spanje. Dit is nog steeds erg weinig vergeleken met de zomer van 2019 waar ongeveer tien miljoen mensen afreisden naar Spanje. De zomer van 2020 was voor de ondernemers wel een lichtpuntje, maar geen succes. Dankmar had bijvoorbeeld liever een zomer vol feestjes gezien, en Luc had graag zijn Spaanse en Belgische gasten weer willen laten genieten van een Bourgondische maaltijd.

Ook het privéleven van Dankmar zelf heeft geleden onder de sluiting van zijn onderneming. “Normaal gesproken zit ik altijd in het café, dat is voor mij hetzelfde als mijn woonkamer. Nu we dicht zijn zit ik natuurlijk in mijn appartement, dan word je een Netflix-gebruiker.” Toch heeft Dankmar niet veel wrok naar het besluit van de Spaanse overheid om de horecaondernemingen in het land te sluiten. “Daar moet je je bij neerleggen, daar kun je zelf niets aan doen.” Ook kritiek op het beleid heeft hij niet. “Daar heb ik niets van te vinden, iedereen vindt het even erg. Ik weet ook niet of we wel open hadden gekund. Dat is allemaal achteraf kijken”. Hieronder een foto van Café de Leeuw van eigenaar Dankmar van voor en tijdens de pandemie.

Persoonlijk snapt Luc de keuze van de Spaanse overheid wel om de horeca te sluiten. “Je kunt kiezen tussen de horeca openhouden en heel erg ziek worden. Of je kiest om de regels te volgen en dan later weer open te kunnen. Dan vind ik het tweede beter.” Toch leeft hij wel mee met andere ondernemers waarvoor de sluiting grotere gevolgen had. “De ondernemers die pas net begonnen zijn hebben vaak geen buffer. Die zullen anders naar de maatregelen kijken, de situatie is voor iedere ondernemer anders.”

Beide heren krijgen geen steun van de Spaanse overheid. Wel bieden ze met een ander plan hulp aan de ondernemers. Zo geven ze speciale leningen uit, geven ze belastingvrijstellingen, geven ze huurkortingen en krijgen sommige ondernemingen zelfs belastinguitstel. Luc klaagt hier niet over. Hij vindt eigenlijk dat de Spaanse overheid er alles aan doet om de ondernemers te helpen. Dankmar daarentegen is iets pessimistischer: ‘’Kijk, Spanje is een arm land, daar kun je niet te veel van verwachten.’’

Dankmar heeft niet het idee dat hij tijdens de pandemie liever in Nederland was geweest. Als hij de keuze krijgt om te kiezen in welk land hij de pandemie liever had doorgemaakt kiest hij overtuigend voor ‘zijn’ Spanje. “Ten eerste is het weer hier veel lekkerder en daarnaast heb ik nog genoeg te doen hier.” Toch is het met de steun van de overheid aan de ondernemingen volgens Dankmar minder goed geregeld dan in Nederland. “De ene keer hoef je hier geen sociale lasten te betalen, de andere keer krijg je weer een lening. Ik denk dat ze het hier zelf ook niet weten. In Nederland is het in principe allemaal beter geregeld dan in Spanje.”

Ook Luc heeft niet het idee dat hij de pandemie liever in België had willen meemaken. Zonder twijfel kiest hij voor Spanje. “Als ik naar Spanje kijk houdt iedereen zich aan de regels, als ik soms naar het Belgische nieuws kijk zie ik allemaal samenkomsten zonder maskers en afstand, dat vind ik onbegrijpelijk. Dat hebben we hier niet en dat vind ik fijn.” Toch zou Luc voor de staatsteun wel voor België hebben gekozen. “Dat is hier in Spanje natuurlijk minder, maar voor ons is dat eigenlijk geen heel groot probleem omdat we een mooie buffer hebben opgebouwd.”

Als Dankmar voorzichtig naar de toekomst kijkt verwacht hij dat we tegen het einde van de zomer alweer op bezoek kunnen komen in zijn café. “Als de inentingen snel verlopen dan hoop ik dat het in september weer een beetje normaal is.” De komende maanden ziet hij het een stuk minder rooskleurig in. “Voorlopig zie ik nog steeds beperkingen.” Dat komt volgens Dankmar door de kosten van de PCR-tests die je nodig hebt om op vakantie te mogen. “Dat kost te veel geld. “Het belangrijkste vindt Dankmar dat we alles niet voor niets hebben gedaan. “Ik hoop dat we voor alles wat we hebben gedaan in de toekomst worden beloond”.