Redactie Nostalgie

Wij zijn VA 14. De komende weken gaan wij ons richten op mensen die ons wat kunnen vertellen over nostalgie. Van jeugdverhalen, spelen op school, verzamelingen, terugkerende mode tot Sinterklaas, er komen veel personen aan bod die ons een uniek verhaal kunnen vertellen over wat nostalgie voor hen betekent.

Madelief

Hoi, ik ben Madelief. Ik ben 19 jaar oud. Nostalgie is voor mij samen met vrienden en familie lachend terugdenken op het verleden, uitroepend: “Oh ja, weetje dát nog! Dat was geweldig!”
Of tijdens mijn kamer opruimen een oud mobieltje, oude map of oud fotoalbum tegenkomen en daar vervolgens een uur lang op de grond tussen de troep naar te kijken.
Het is de oude computerspelletjes die ik weer opstart en in een middagje uitspeel, in plaats van drie jaar omdat ik geen Engels begreep of mijn handjes te klein voor het toetsenbord waren.
Het is de oude boeken teruglezen die mijn ouders altijd voorlazen. Waar ik nu wel erg de gekke stemmetjes van mis.
Kortom is nostalgie voor mij weer even een stap terug naar het verleden.


Nienke

Ik ben Nienke Wensveen, 17 jaar oud. Nostalgie betekent voor mij mooie herinneringen die je graag nog een keer opnieuw zou willen beleven. Bij mij zijn dat de bruiloft van mijn ouders en de keer dat ik mijn broertje voor het eerst zag. Maar ook simpelere dingen, zoals Harry Potter spelen met de barbies samen met mijn zusje. En recentere dingen, zoals de keer dat ik vanuit Duitsland naar Nederland ging in 2016, net op de dag dat PSV-kampioen kon worden en ik alleen via de radio kon horen hoe het ging.

 


Vanessa

Hey hallo! Ik ben Vanessa Spaanderman en ben 19 jaar. Ik kom uit het jaar 1999 dus kan met trots zeggen dat ik een echte 90’s baby ben. Wij als redactie hebben gekozen voor het thema nostalgie. Maar wat roept nostalgie bij mij op?
Ik zie het nog helemaal voor me dat ik op mijn Windows XP computer een nummer van Esmeé Denters doorstuurde naar mijn vriendinnen op MSN en Hyves. Verder ben ik de blits op school met echte Lelli Kelly schoenen en een Nokia mobiel die een zwemles in de wasmachine overleeft.

Kortom, ik hoop dat ik dat heerlijke gevoel ook aan jou kan overbrengen wanneer ik schrijf over nostalgische onderwerpen.

Benthe

Hoi! Mijn naam is Benthe en ik kom uit het oh zo prachtige bouwjaar 2000. Omdat ik inmiddels 18 ben, zijn er een aantal kenmerken vanuit mijn jeugd waar ik erg nostalgisch naar terug kijk. Een van deze dingen is toch wel echt mijn enorme liefde voor de boyband One Direction geweest. Vanaf mijn 10detot aan mijn 16de (toen ze uit elkaar gingen) ben ik echt hard core fan geweest. Mijn hele kamer hing vol met posters uit de hitkrant, heb elk album van ze helemaal plat gedraaid, ik las fanfiction over m’n favoriet (Harry). Kortom, ik was de ultieme fan. Het brak dan ook mijn hart toen Zayn de band verliet en de rest later besloot om toch een pauze te nemen. Inmiddels heb ik mijn grote passie voor de band losgelaten, maar toch kan ik het af en toe niet laten om m’n favoriete nummers van ze met liefde terug te luisteren.

Kevin

Ik ben Kevin van de Pol en ben 23 jaar oud. Voor mij is nostalgie samen met mijn vrienden kijken. Samen met mijn familie de oude Disney films kijken, op videoband, en jaren later terug kijken en weer stuk gaan omdat ik de grappen begrijp. Mijn aller eerste Gameboy met Pokemon blue waarvan ik niks begreep omdat ik geen Engels kon. Voetballen op een plein met mijn vrienden en huilend naar huis rennen omdat een sliding op het asfalt toch niet zo’n heel goed idee blijkt te zijn. De verhalen van mijn opa over wat hij vroeger allemaal flikte. En de tot in de eeuwigheid herhaalde anekdote over hoe mijn broers de binnenkant van de auto van de buren blauw verfden. Dat is wat nostalgie voor mij is.

Tieme

Hallo! Mijn naam is Tieme Bruurs en ik ben geboren in het jaar 1999. Het voelt heel raar om te zeggen maar ik loop nu al bijna twee decennia rond op deze aarde. In die periode heb ik veel meegemaakt, en of het nou leuke herinneringen zijn of niet, het meeste zit op de een of andere manier nog steeds verwerkt in mijn hoofd. Bij een aantal van die herinneringen krijg ik een nostalgisch gevoel. Wat nostalgie betekent? Het is een gevoel iets belangrijks of dierbaars kwijt te zijn geraakt, wat zich uit in heimwee naar het (persoonlijke) verleden. Deze definitie geeft misschien een iets te extreem beeld. In werkelijkheid gaan de meeste gevallen van nostalgie over luchtige kleine zaken die ons doen denken aan prettige momenten uit het verleden. Zelf ervaar ik nostalgie vooral als ik een klein deel van die herinneringen terug zie. Laatst zag ik bijvoorbeeld een foto van een familiedag van tien jaar geleden. Toen ik de foto zag moest ik meteen terugdenken aan de sfeer van die dag. Als beelddenker zie ik ook meteen hoe iedereen er toen uitzag, wat voor kleur blaadjes de bomen hadden en wat het weer was. Dit zelfde effect krijg ik bij het luisteren naar bepaalde muziek, het lezen van oude stukjes en het kijken naar films van vroeger.

Jur

Hola,
Ik ben Jur (19) en ik woon al mijn hele leven in het mooie Goirle. Voor deze site ga ik schrijven over nostalgie. Maar wat is nostalgie nou eigenlijk? Voor iedereen is dat anders. Als ik aan nostalgie denk, dan denk ik aan de zomers waar ik hele dagen doorbracht bij opa en oma, tenten bouwde in de tuin. Of de momenten dat ik mijn Hyves wilde opleuken met de dansende banaan. Of het gevoel dat ik had toen ik mijn eerste telefoon uitpakte op mijn verjaardag, de Nokia 6233 (het leukste wat je daar op kon doen was de achtergrond veranderen, wow).
Nostalgie is ontzettend breed en daarom zal ik ook over veel verschillende onderwerpen gaan schrijven: van sinterklaas tot de lokale omroep: alles komt voorbij.
Ga er lekker voor zitten en laat je verrassen.
Groetjes!

Olaf

Een hele mooie dag! Mijn naam is Olaf Knook en ik ben geboren op 1 april 2000 (haha ja lach maar). Geboren in de 100e jaar van de 20e eeuw voelt toch als een unicum…
Nostalgie is voor mij de prachtige momenten van vroeger die mij hebben gemaakt zoals ik nu ben. Ik herinner mij bijv. nog het jaar 2012, waarin ik voor het eerst kennis maakte met de cafésport darten. Of wat dacht je van het jaar 2005, het eerste jaar op de basisschool kan ik mij nog goed herinneren. Maar ook het kijken van Disneyfilms iedere zondagmorgen, afspreken met vrienden van de basisschool en het spelen van ouderwetse bordspellen als Ganzenbord of Mens Erger Je Niet. En niet te vergeten, de klassieke rocknummers van Queen, AC/DC en Bon Jovi hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn leven.
Nostalgie? Dat vergeet je nooit meer.

Sarita

Hiephoi! Mijn naam is Sarita Schneider en ik ben 21 jaar.
Mijn meest nostalgische herinneringen zijn aan de zomers die ik bij mijn oma en opa heb doorgebracht. Mijn ouders moesten sommige weken in de zomervakantie werken en dan gingen mijn zus Naomi en ik naar mijn oma en opa toe. Vaak gingen we leuke dingen doen zoals hutten bouwen in de bossen, kloontje het reuzenkind opzoeken in Het Land van Ooit of aapjes kijken in de dierentuin. Maar we vonden het ook heerlijk om gewoon thuis te blijven. Dan ging ik samen met mijn opa schommelen en liedjes zingen. Als het een keer wat minder weer was dan keken Naomi en ik Sneeuwwitje of Doornroosje de musical. Ondertussen zitten er op beide videobanden (want dvd’s bestonden toen nog niet) strepen van verslijting. In de avond aten we altijd wat lekkers en daarna bleven Naomi en ik daar logeren.
Het was altijd feest bij oma en opa!

Tuğçe

Hoi! ik ben Tuğçe Dağlayan. Ik ben op de aarde gezet in 1998 en besta dus al 20 jaar. Nostalgie is alles wat mij laat verlangen naar een leven in het verleden.
Als ik terugkijk naar mijn eigen kindertijd(dus de jaren ’90) denk ik aan de teletubbies, mijn speelgoedkeuken, baby borns, winx club, mijn liefde voor Justin Bieber en MSN.
MSN was dé Whatsapp van de jaren ’90. Je stuurde je vrienden een buzzer, waardoor hun scherm begon te trillen. Om aandacht te trekken moest je offline gaan en vervolgens weer online komen. En natuurlijk kon je een status plaatsen, waaruit bleek of je een goede of slechte dag had.
Kortom, nostalgie betekent voor mij een eenvoudig en filterloos leven.