Radek Berini: ‘In Polen verdien ik veel minder dan hier in Nederland’

 

Vroeg in de morgen verruilt Radek Berini (32) zijn bed voor de fiets, die hem naar zijn werk in Andijk brengt. Om zeven uur ’s ochtends gaat hij aan de slag bij het tulpenbedrijf M.T. Burger. Hij is niet de enige Pool die in Nederland werkt. Radek legt uit waarom hij in Nederland werkt en hoe zijn leven eruit ziet. 

Nadat Polen in 2004 lid werd van de Europese Unie is het aantal Poolse werkmigranten in Nederland sterk toegenomen. Vanuit het zuiden van Polen verhuizen veel mensen naar Nederland, Duitsland of België om aan het werk te gaan. Het aantal Poolse werknemers in Nederland groeit nog steeds. Tussen 2007 en 2012 zijn er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ruim 139.000 Polen naar Nederland gekomen. Zeker Den Haag en Noord-Brabant zijn in trek bij de werkmigranten, zoals duidelijk wordt in onderstaande tabel van het CBS. Geld is de belangrijkste reden waarom Polen in Nederland komen werken. Zo ook voor Radek, zelf ook afkomstig uit het zuiden van Polen.

Tijdens zijn pauze vertelt Radek waarom hij in 2009 naar Nederland is gekomen. “Mijn broers werkte allemaal in Nederland. Ze verdiende hier veel meer geld dan in Polen. Op hun advies ben ik naar Nederland gekomen.” Inmiddels zijn de broers van Radek terug naar Polen. “Mijn oudste broer heeft een bosbouwbedrijf opgezet dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste bosbouwbedrijf van de regio. Mijn jongere broers werken voor hem; het is echt een familiebedrijf.” Radek zelf blijft liever in Nederland: “Ik heb een tijdje voor het bedrijf van mijn broer gewerkt maar ik wilde liever zelfstandig werken dus ben ik teruggegaan naar Nederland.”

Sinds zijn komst naar Nederland in 2009 werkt Radek voor verschillende bedrijven via het uitzendbureau E&A. Nadat hij voor Albert Heijn, Hessing en XPO Logistics heeft gewerkt, werkt hij sinds 2017 voor M.T. Burger in Andijk. “Het werk bevalt mij erg goed, het is leuk en gezellig met de andere Poolse collega’s. Ook zorgt mijn baas voor goede omstandigheden, ook al is het soms hard werken.” Het bloembollenbedrijf draait voornamelijk van januari tot mei. Een tijd waarin hard gewerkt wordt: “We beginnen om zeven uur ’s ochtends. Als het mee zit zijn we om drie uur klaar maar meestal wordt het zeven uur ’s avonds. En dat zeven per week.” Ondanks de lange dagen vindt Radek het werk leuk: “de werkdruk is wel te doen, we mogen zelf bepalen wanneer we pauze houden, zolang we de target maar halen.”

Het verschil tussen Polen en Nederland

Aangezien Radek al een tijd in Nederland werkt, weet hij goed de verschillen te benoemen tussen beide landen: “In Nederland besteden mensen hun tijd heel anders. In het weekend gaan ze weekendjes weg of doen ze iets leuks met vrienden of familie. In Polen is dat heel anders, als je niet aan het werk ben, ben je thuis bij familie.” Radek heeft in Nederland weinig vrije tijd, mede omdat hij zeven dagen in de week werkt. “Als ik vrij ben ga ik soms naar winkels, maar meestal blijf ik thuis; ik heb geen zin om geld uit te geven. Als ik een week vrij ben ga ik naar Polen om even bij familie te zijn.”

Naast het verschil in vrijetijdsbesteding is, zijn er ook grote verschillen op het werk: “Hier in Nederland kan ik grapjes maken met mijn baas. In Polen is dat ondenkbaar.” Ook de inkomsten in Nederland en Polen verschillen behoorlijk. “In Polen verdien ik veel minder dan hier in Nederland. Ik ben opgeleid als kok maar in Polen verdien daarmee zo weinig dat ik liever dit doe. Als ik in Polen als kok net zoveel zou verdienen als hier in Nederland dan zou ik dat het allerliefste doen.”

Na zijn pauze gaat Radek verder met zijn werk. De tulpen zijn klaar om geplukt te worden. Radek vraagt of we foto’s kunnen maken als hij aan het werk is: “Dan kunnen jullie de foto’s aan mijn moeder laten zien als jullie in Polen zijn”.