Prullenprikken voor een schoner Breda

Breda – Zwerfaval heeft veel negatieve gevolgen. Het trekt ongedierte aan, zorgt voor ergernis en is bovendien slecht voor de natuur. Doordat er in de coronatijd meer mensen zijn gaan wandelen, werden ook meer mensen zich bewust van al het zwerfafval. Ook de zussen Sanne en Lilian, uit Breda, merkten dit en hebben hier een oplossing voor: ze organiseren ‘prullen prik momenten’ op verschillende plekken in Breda.

Op de parkeerplaats voor de Ikea staan de zussen al klaar. Deze zondag hebben ze afgesproken om de buurt rondom de Woonboulevard op te ruimen. Ze maken de vuilniszakken alvast vast aan de houders, zodat al het afval er makkelijk ingegooid kan worden. De 30 knijparmen, die ze samen met de vuilniszakhouders in bruikleen hebben van de gemeente, liggen al allemaal klaar voor gebruik. Langzamerhand komen er steeds meer deelnemers vrolijk aan wandelen en je ziet dat de zussen er zin in hebben. Ze begroeten iedereen, bekenden en onbekenden. Gewapend met een vuilniszak en knijparm kan de groep van bijna 25 mensen in tweetallen op pad gaan. Ieder gaat een andere kant op.

Het begin

“Het begon gewoon met z’n tweeën”, vertelt Lilian al prullen prikkend in de berm naast de weg. “We wandelden allebei regelmatig in de Haagse Beemden. Als je alleen wandelt, zie je ineens hoeveel afval er eigenlijk ligt. We zijn toen samen een hele middag gaan opruimen en hadden misschien wel tien volle vuilniszakken. Daarna zijn we pas gaan vragen of er andere mensen mee wilden doen, wat erg goed ging”. Dit doen ze via hun facebookpagina: Prullenprikkers Breda. Hier nodigen ze mensen uit om te komen helpen op de dan gekozen locatie. Mee doen kan altijd. Je meldt je aan via facebook en de zussen zijn in bezit van al het nodige materiaal. “We rijden wel eens een rondje om te kijken waar we de volgende keer gaan prikken. In de Hoge Vucht ligt bijvoorbeeld veel afval”. Vorige week was die buurt toevallig aan de beurt, waar elf mensen meehielpen met het opruimen en twee volle zakken per persoon verzamelden.

De noodzaak

Het is belangrijk dat afval wat er al ligt, opgeruimd wordt. Dit klinkt logisch, maar toch ligt er veel afval rondom de woonboulevard. Blikjes, zakken van de Macdonalds, sigarettenpeuken en ga zo maar door. Volgens

vrijwilliger Bas bezig met opruimen

Milieu Centraal kost opruimen van dit afval makkelijk honderden miljoenen euro’s per jaar. Gemeenten, Rijkswaterstaat en beheerders van natuurgebieden maken wel schoon, maar dat kost dus veel geld. Vrijwillig opruimen is dus alleen maar goed én belangrijk.

Daarnaast kan het de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken erin verstrikt. Het afval kan via onze stranden, rivieren of door de wind in de zee belanden. Grote zeedieren kunnen dat afval dan aanzien voor voedsel. Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar. Een drankblikje vergaat nauwelijks. Dit is dan ook de reden dat vrijwilligers Bas en Gonny niet kunnen wachten op het moment dat er statiegeld komt op blikjes, want die kwamen ze regelmatig tegen.

Vrijwilligers

Door de coronatijd werden verschillende vrijwilligers zich bewust van het afval. Ze wandelen meer, dus ze zagen meer. Ook ziet Lilian steeds vaker mensen die tijdens het wandelen opruimen. Een medewerkster van de Ikea, Ans, doet ook mee. Ze loopt samen met Gonny, die beiden voor de eerste keer meedoen. “Gemakzucht dient de mens hè. In plaats van alleen maar mopperen over al dat afval, doen we er nu ook wat aan”, vertelt Ans terwijl ze alle sigarettenpeuken van haar collega’s in haar vuilniszak gooit. Ze deden beiden al vrijwilligerswerk, maar vinden het belangrijk om nog wat extra’s te doen voor iedereen. Ook Bas helpt. Hij loopt met zijn vrouw al iedere week hetzelfde rondje om op te ruimen, omdat daar veel vrachtwagenchauffeurs overnachten met hun vrachtwagens en hun afval daar achter laten. Als je zelf wilt beginnen met afval opruimen, is dit een goed begin. Dat opruimen goed is voor het milieu is nu wel duidelijk, maar de vrijwilligers doen ook mee voor een tikkeltje gezelligheid. Voor Lilian speelt dit ook mee: “Het is gewoon gezellig. Je ziet weer wat mensen, je maakt een praatje en voorbijgangers geven complimenten. Ik probeer ook iedere keer met iemand anders te lopen om zo weer verschillende mensen te leren kennen”.

Als het opruimuur voorbij is, verzamelt iedereen zich weer op de parkeerplaats voor de Ikea. Alle zakken worden dichtgemaakt en bij elkaar gegooid. “Iemand nog zin in koffie?” wordt er over de parkeerplaats geroepen. Zo wordt het opruimmoment afgesloten terwijl de buurt rondom de Woonboulevard er een stuk schoner bij ligt.