Protest tegen dierproeven

Zo’n 100 mensen van Animal Rights protesteerden zaterdag 18 maart voor het Erasmus Medisch Centrum tegen de 30000 dierproeven die er jaarlijks gehouden worden. De experimenten worden uitgevoerd op muizen, ratten, konijnen, fretten, zebravissen, vogels, varkens en apen. De aanleiding om te gaan demonstreren heeft te maken met het feit dat het ziekenhuis van plan is om een nieuw dierproefcentrum van 6000m2 te bouwen.

 
Met spandoeken en grote borden waar de proefdieren op waren afgebeeld, probeerden de activisten hun protest kracht bij te zetten. “Zo willen we verborgen leed zichtbaar maken. We roepen het Erasmus MC op om dierproeven te vervangen voor door alternatieven. Voor ons telt elk dier. Het gaat om individuen met recht op leven en welzijn.”, aldus Animal Rights-directeur Robert Molenaar.

 
Alternatieven

 
Een jonge actievoerder is heel duidelijk over een alternatief voor dierproeven. “Test die medicijnen lekker op jezelf. Dat is minder erg dan op dieren.” Een kale meneer lacht dat voorstel lachend weg. “Op gevangenen testen hoor je ook weleens hè. Dierenactivisten zijn ook vredelievend hoor. Haha. Er zijn een hoop alternatieven waar de mens niet bij betrokken wordt. Denk bijvoorbeeld aan robots, computermodellen, en op kweek zetten van cellen op printplaten.”

 
Politiek

 
De regering heeft beloofd om in 2025 het aantal dierproeven op 0 te krijgen. Jeroen van der Lee is fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Rotterdam. Hij geeft aan dat het lastig is om het snel en lokaal op te lossen. “Wij worden door de wethouder vaak doorgewezen naar het ministerie, omdat dierproeven rechtstreeks onder het ministerie valt. We hebben dan ook al vaak Tweede Kamerfracties ingeschakeld om dit probleem aan te kaarten. Maar daar worden we vaak niet serieus genomen. Wél heeft onze partij het in de gemeenteraad voor elkaar gekregen om dierproevenvrij te gaan inkopen.”
Karen Soeters is hoofdredacteur van Animals Today en directeur van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. Zij geeft aan dat het onderwerp dierproeven soms lastig te begrijpen is. “Ieder jaar word ik uitgenodigd voor het diner van Wetenschap en Maatschappij. Op zo’n avond vertelt een onderzoeker iets over zijn/haar onderzoek. Bij één zo’n onderzoek werden er ratten gebruikt als proefdieren. Terwijl ze wisten dat dat toch geen effect zou hebben. Waarom is dan de vraag. Ze moesten nou eenmaal de procedure volgen was dan het antwoord. Die onderzoekers vonden dat ook vreemd. En net toen ik het idee had dat ze mij meer gingen begrijpen, kwam een onderzoekster met een vreemde opmerking: ‘je moet geen testen doen op ratten, maar juist op apen, dan weet je zeker dat er goede resultaten uitkomen’. Het werd die avond niet meer gezellig.”

 
Het Erasmus MC was niet aanwezig en wilde ook naderhand niet met een verklaring komen.