Liefde voor dieren

Toen in 2003 haar vogel overleed, vond ze het moeilijk om het gevleugelde beest weg te doen. Daarom besloot Margot van der Ven het beest door een preparateur op te laten zetten. Margot was zo gefascineerd geraakt door dit vak dat ze besloot haar baan op te zeggen en de opleiding voor het prepareren van dieren te gaan volgen.

Margot van der Ven wordt gebeten door een opgezette vogel

“Ik ben begonnen met het prepareren, toen één van mijn (zeldzame) vogels overleed. Toen vond ik het zonde om hem weg te doen. Dat is het begin van deze uit de hand gelopen hobby (ze noemt het zelf geen bedrijf maar een hobby). Dat vogeltje heb ik laten opzetten. Aan de man waar deze opgezet werd zei ik, “goh ik zou het eigenlijk best willen leren”. Maar dat wilde hij niet. Waarom weet ik niet precies misschien zag hij dat als concurrentie of zo, maar dat weet ik niet.”

 

Vergrijzing

“Ik had geluk dat ze vanuit de vereniging van preparateurs workshops gingen geven. Dat kwam voort uit het feit dat het vak aan het vergrijzen was”. De workshops konden worden gevolgd in het voor- en najaar. “Dit heb ik een paar keer gedaan. De workshops die ze gaven waren echt alleen basisbeginselen en dat vond ik niet genoeg. Ik wou het vak toch wat beter leren. Omdat meer mensen er zo over dachten. Hebben ze een cursus opgestart van twee jaar en er konden twintig mensen aan meedoen”.

Was dit dan een cursus of echt een opleiding?

“nee echt een opleiding, Het traject duurde twee jaar”.

Was dit een fulltime opleiding?

“Nee, in het weekend, want iedereen had gewoon nog een baan en moesten dit combineren met hun ‘normale’ werk.

Na twee jaar doe je dan examen. Je moest een aantal werkstukken maken en zo’n ‘ouderwetse’ ballotagecommissie doet dan uitspraak of je lid mag worden.”

“Daarnaast moest nog een examen voor de staat worden gedaan. In het examen laat  je zien dat je alle ‘inheemse’ soorten kent. Daarnaast komt ook nog een beetje scheikunde en dergelijke dingen aan te pas. . Wanneer dat examen positief werd afgerond kreeg je een vergunning dat je beesten mag prepareren.”

 

Klein kamer

“Nadat ik mijn preparateurs diploma had gehaald, ben ik gestopt met mijn autorijschool, dat heb ik vijfentwintig jaar gedaan en dat vond ik sowieso lang genoeg. het is ook niet te combineren met het prepareren omdat als je ergens mee bezig bent je  het niet kan laten liggen. Door de keuze me vol te richten op het preparen zei mijn man: “als je dit dan toch zo graag wilt doen, dan bouwen we er ook een stukje bij aan zodat je wat meer ruimte krijgt”. Deze ruimte is nu vanaf 2010 en is heerlijk om in te werken.”

 

YouTube

Mag iedereen zomaar beesten opzetten?

“Vroeger moest je echt een erkent preparateur zijn om dieren op te mogen zetten, maar ze hebben die wet aangepast. Waarom weet ik eigenlijk niet, want die wet was er juist voor het beschermen van de dieren. Zodat er niet in gehandeld gaat worden. Dus nu kan iedereen dieren opzetten. Ook wanneer je een dood vogeltje ziet mag je deze prepareren. Het enige wat je nu zou moeten doen is een merkteken aanvragen bij het ministerie, die komt vervolgens gewoon op jouw naam te staan. Je schrijft de vogel in en je mag deze gaan prepareren. Dit zou natuurlijk nooit gaan als je dit nog nooit gedaan hebt”.

Maar tegenwoordig kan je alles toch ook gewoon opzoeken op internet?

“Ja inderdaad, met YouTube filmpjes en materiaal wat je overal kunt bestellen, ben je handig lukt het wel. Zo is dat”.

 

Concurrentie

Is er veel concurrentie tussen preparateurs?

“In mijn ogen is er niet echt concurrentie, want er zijn er nog geen 5000 van in Nederland, onderling kan ik met iedereen overweg. Daarnaast vind ik het ook gewoon heel leuk om andere mensen hierover te vertellen. Ze komen hier voor excursies van scholen, voor spreekbeurten en filmopnames.

 

Risico

Is dit niet een risico dat mensen dit gaan ontdekken en dit zelf beginnen te doen?

“Ja, ik weet niet of dit te handhaven is. Beschermde vogels die nu uit de lucht geschoten gaan worden, want er is toch een handel in. Eerder werd elk dier gecontroleerd of die niet expres dood gemaakt was en kreeg je hier een vergunning bij en kon je het beest op gaan zetten. Maar dit is nu dus van de baan. Eerder was elke preparateur zelf verantwoordelijk, dat er niet gejaagd werd op beesten, waar niet op mocht worden gejaagd. Nu omdat iedereen dit zelf mag doen is die controle weg”

 

Wie wil dat nou

“Maar ja het is natuurlijk wel zo wanneer je 10 wilde konijnen afschiet, opzet en deze op marktplaats zet is het niet zo dat je ze morgen kwijt bent want wie wil nou zo’n ding in zijn huiskamer hebben. Het moet vaak iets bijzonders hebben”.

 

Door Lars Klein Hesselink