Een prakkie voor een prikkie bij Hotspot Hutspot

Door: Lizenka van Essen

De nieuwste locatie van Hotspot Hutspot is te vinden in het enigszins vervallen ouderencomplex in de Rotterdamse wijk Lombardijen. De oude schuifdeuren gaan langzaam open, links is de receptie, rechts het nieuwe restaurant van Hotspot Hutspot. Het oude restaurant van het ouderencomplex werd wegbezuinigd. Bob zag zijn kans en opende Hotspot Hutspot Lomba op de nieuwe locatie tot groot genoegen van de bewoners en vrijwilligers.

Ervaringen

Zo vertelt Adri: ‘Eindelijk weer normaal eten, er wordt lekker gekookt en ik heb weer een praatje hè’. Zijn buurvrouw knikt bevestigend ‘ja’. Ook de vrijwilligers hebben veel baat bij het Rotterdamse initiatief, het helpt de armste, het is goed voor het milieu en dient als een gezellig en veilig buurthuis. Voor vrijwilliger Jessy is Hotspot Hutspot meer dan alleen haar werk. Een aantal jaar geleden werd haar man ziek en moest hij voor zijn behandeling naar zijn geboorteland Aruba. Jessy emigreerde met haar man en twee kinderen. Na de behandeling moest het jonge gezin terug naar Nederland, zonder vaste verblijfplaats. Inmiddels gaat het beter met Jessy, ze heeft een tijdelijke verblijfplaats en door de vrijwilligersbijdrage van Hotspot Hutspot een klein inkomen. Van Bob kreeg ze een aantal basisspullen, een pannenset, een koelkast vol gezonde producten en   soms restjes mee naar ‘huis’. Door Hotspot Hutspot heeft ze weer hoop: “Ik ben zo blij met de kansen die ik hier krijg.”

Het concept

Het motto van Hotspot Hutspot is ‘lekker eten voor en door iedereen’. Het Rotterdamse initiatief is zes jaar geleden opgericht door Bob Richters. Bob mist de verbintenis in diverse Rotterdamse wijken, kinderen hangen op straat en er heerst veel armoede. Hij bedacht een oplossing, een gezellige hotspot waar diverse maaltijden geserveerd worden door een hutspot aan mensen. Iedereen, jong en oud kan op vrijwillige basis een aantal avonden per week onder andere komen koken. Voor acht euro heb je een gezellige avond uit en een driegangenmenu. Je kan ook een diner doneren, zo kan een ander die het geld niet kan missen gratis uit eten. Er wordt door kansarme tieners en vrijwilligers, onder professionele begeleiding, een gezond menu gekookt. Er wordt gekookt met overgebleven voedselvoorraden, producten uit eigen tuin en duurzaam geteelde producten uit de regio. Alle vier de locaties van Hotspot Hutspot zijn gevestigd op plekken waar sprake is van leegstand en braakliggende grond.

Foto: website Bob Richters