’Praag is de grootste stad van dit land en de enige plaats die ik een stad zal noemen’

De meesten van ons zullen bij Tsjechische cultuur denken aan bier. Logisch, Tsjechië staat op de eerste plek van de landen waar het meeste bier wordt gedronken. Maar Tsjechië biedt nog veel meer dan bier, zo verteld Leona van Prague Food Tour.

‘’We hebben inderdaad een sterke biercultuur. Zelfs vrouwen genieten van hun pintje. Maar daarnaast hebben de meeste mensen hebben een weekendhuisje in de natuur. Deze zijn ontstaan tijdens het communisme. De dingen die mensen in hun vrije tijd deden waren erg beperkt. Mensen die hen omringden konden mensen zijn die samenwerkten met het communistische regime. Ze zochten naar een plaats waar ze konden zeggen wat ze wilden, waar ze zich vrij konden voelen en waar ze hun weekend door konden brengen. Hier gaan ze ook paddenstoelen plukken. Degene die Praag verlaten in het weekend gaan naar het bos met een mand om de paddenstoelen te plukken en vervolgens te gebruiken bij het koken. Dat is iets wat de meeste Tsjechen doen in de zomer of herfst.’’

Communisme 

‘’Praag is de grootste stad van dit land en de enige plaats die ik een stad zal noemen. Wanneer je naar Brno gaat, geeft dat een heel ander gevoel. Praag is het culturele centrum van het land. Al het belangrijke gebeurt in Praag. Wanneer er iets is in de politiek gebeurt het in Praag, niet op het platteland. Op het platteland is men veel kalmer. Mensen zijn er minder geïnteresseerd in politiek dan in Praag. Ik weet niet of het in Nederland in de media is geweest, maar we gaan door een turbulente politieke tijd. We hebben demonstraties op de straten omdat mensen niet blij zijn met de minister die we hebben. Mensen zijn bang omdat de veranderingen in de politiek van nu, veel lijken op de veranderingen uit de jaren 40, toen het communisme begon. De invloed van het communisme is nog overal merkbaar, het beïnvloedt de natuur van de mensen en raakt elk aspect van het leven, ook al denkt men misschien van niet.’’

Toerisme 

‘’Vanuit mijn standpunt, iemand die werkzaam is in het toerisme, denk ik dat toerisme een probleem aan het worden is. Het wordt helemaal niet gereguleerd. Als je in de zomer over de Karelsbrug loopt, een wandeling die je normaal vijf minuten kost, ben je dan al snel een halfuur kwijt. Het aantal bedden voor bezoekers wordt ook niet gereguleerd. De grootste discussie hieromheen is voor Airbnb, wat ook niet gelimiteerd is. Ze zeggen dat Airbnb de reden is waarom de prijzen zo omhoog zijn gegaan de laatste tijd, een appartement kopen in Praag is erg duur. Maar ik denk niet dat de andere prijzen omhoog zijn gegaan door het toerisme.’’

Eten

Eten is natuurlijk ook een aspect van de cultuur. Leona en George begonnen met Prague Food Tour in 2014. ‘’Wij deden mee aan een eet-tour in Vietnam 6 jaar geleden. We vonden dat een geweldig idee dus twee jaar nadat we klaar waren met de universiteit zijn we Prague Food Tour begonnen. Wat ons anders maakt dan andere eet-tours is dat wij maar met twee eigenaren zijn die op hetzelfde moment ook de enige gidsen zijn. Wij willen een persoonlijk gevoel creëren bij onze gasten. De meeste gasten verlaten de tour en vertellen ons dat ze het gevoel hebben dat ze vijf uur met een vriend op pad zijn geweest in plaats van met een gids. Dat vinden wij het belangrijkste. Wij willen een gastronomische ervaring creëren voor al onze gasten, ongeacht wat hun relatie is met eten. Verder willen wij dat al onze gasten kunnen zitten en geven wij ze een drankje en hapje tegelijk. Verder praten we, behalve over het eten, ook nog over de geschiedenis en cultuur van Praag. De meeste eet-tours die ik heb bijgewoond in mijn leven waren alleen gericht op eten, wij willen de gasten een heel pakket geven. Mijn favoriete tour is de Delicious Tour, omdat de gasten hier de meeste informatie krijgen in een paar uur tijd. Het is de meest complete tour. Typisch Tsjechisch eten houdt in: rijke gerechten die je maag vullen voor een lange tijd. De hoofdmaaltijd van onze dag is de lunch en dan vaak met een soep. Vlees en saus zijn meestal de hoofdingrediënten van een gerecht, met als bijgerechten aardappelen of dumplings.’’

Ook mee met een tour? Boek dan hier!

Door: Sanne de Brouwer