Positieve rode draad nu online

EINDHOVEN – Ondanks het coronapandemie gaan de clinislowns nog steeds bij zieke kinderen en patiënten met dementie op bezoek. Dit gaat nu voornamelijk online via de cliniclownsapp. Hier kunnen patiënten met de clowns videobellen om hun zorgen even te vergeten. Ondanks dat de clowns online langs gaan bij de kinderen blijkt het wel nog effectief. 

Het gesprek vond om vijf voor half vier plaats via de Cliniclowns app. De cliniclown Tup is een van de vele clowns bij de cliniclowns organisatie. Ze gaan online op visite bij zieke kinderen en patiënten met dementie. Dit gesprek volgt een interactief video call tussen de clown en een 14-jarige jongetje, Luca. Hij heeft een verstandige beperking en leeft vrijwel in isolatie. Voor hem zijn de clowns bijna zijn vrienden.

Tup veranderd meteen in een cliniclown wanneer het blonde jongetje met uitgesproken tanden in het gesprek komt. De drukte begint. De cliniclown zet zijn rode neus op die hij met een zwart elastiek om zijn hoof vastbindt. Zijn outfit bestaat uit een broek met de kleur van karton die met bretels omhoog gehouden worden. Zijn witte bloes heeft hij ingestopt met nog een fel gele gebreide vest erover. Die is ook ingestopt. Om de look compleet te maken heeft Tup nog een zwarte stropdas om met geruite strepen en draagt hij een kleine zonnehoed die met zijn vest matcht.  

 

“Je bent er al! Wacht even, wacht even Luca!” roept Tup in een hoog en piepende stem. Dit herhaalt snel hij een aantal keer. 

“Woah, woah, woah.. Heyyy Makker!” roept Luca terug met alle enthousiasme. Hij heeft een grote headset op.  

Tup lacht terug, “Ha ha ha ha ha”. Elke klank wordt steeds hoger en komt sneller. 

Ze gaan samen in koor en zingen een, voor mij, onbegrijpelijke tekst.

 

Gemiddeld gingen de clowns 10 tot 15 minuten bij een kind langs in het ziekenhuis. Op de app is dat hetzelfde. Hoewel de clowns liever live bij zieke kinderen langs gaan, is het effect wel nog hetzelfde. Dit vertelt Ilja van Alten, coordinator communicatie bij cliniclowns. “Je hebt een breder beeld als je in de kamer aanwezig bent. Je voelt de vibe die daar hangt. Online heb je toch een gekaderd beeld. Als je een kant opgericht zit dan zie je een deel van de ruimte niet. Het is wat lastiger inschatten maar het werkt ook heel goed. Het werkt eigenlijk verassend goed.” De cliniclown Tup bevestigt dat dit voor hem ook geldt. Hij vertelt dat ook hij de voorkeur heeft om op locatie bij kinderen langs te gaan. 

De reacties van van patiënten zijn positief, ze hebben echt heel veel lol online. Van Alten laat weten dat dit komt doordat de clowns echt contact maken en afstemmen met het patiënt wat ze gaan doen. “Een clown die kijkt eigenlijk met alles van ‘hé’, alsof hij alles voor de eerste keer ziet. Alles is nieuw. Dat kan online ook.” De clowns maken gebruik van dingen die gebeuren.

Dat cliniclowns online op bezoek gaan bij zieke kinderen en patiënten is niks nieuws. Dit vertelt Van Alten. “Voor sommige kinderen is het sowieso fijn  als het online is. Dat is iets wat we al hadden vóór corona. Als het kind uit het ziekenhuis kwam ben je nog steeds ziek dan kan je nog steeds behoefte hebben aan plezier en afleiding van de clowns zolang je niet meer in het ziekenhuis bent.” Toch zijn er wel nog ziekenhuizen waar de clowns live terecht kunnen. Van Alten vertelt dat dit afhankelijk is van de regio en de corona maatregelen die een ziekenhuis hanteert. De clowns gaan op bij verzorgingshuizen op bezoek voor patiënten met dementie en bij scholen voor kinderen met een beperking. Er wordt dan voor ze opgetreden. “Het is een soort getrapte schaal. Als het ergens kan zijn we er gewoon live en op locatie, of buiten. Als dat niet kan dan komen de clowns online.”

Volgens Van Alten zijn de cliniclowns een positieve rode draad in het ziekteproces. Kinderen die wekelijks naar het ziekenhuis moeten komen voor bijvoorbeeld een chemo-cure komen regelmatig dezelfde clowns tegen. Daar bouwen ze vaak een band mee op. Bij Luca is dit ook het geval. Hij kent Tup al, en Tup kent Luca al. Voordat het videobellen begon vertelde Tup dat hij Luca nu al een tijdje niet heeft gezien. Tup: “Soms is het hartstikke leuk en soms is het een beetje aftasten. We gaan het zien.” Tijdens het videobellen roept Luca ook een aantal herinnering op van andere cliniclowns en wat zij voor leuke tijden hebben gehad. 

Wat de cliniclowns doen heet improvisatiespel. Zo bedenken de clowns op het moment zelf wat ze gaan doen met hun kind. Ze kijken naar de situatie en wat het kind wil. Als het kind verdrietig is of net een operatie gehad heeft, dan spelen de clowns meer een zachtspel. “Zo’n clown komt echt voor jou en dan kan je bepalen wat de clown doet,” aldus Van Alten. Ze vertelt dat het clownspel ook echt bewezen effect heeft. “Het is niet alleen dat jij je even vrolijk bent of je beter voelt. Mensen die zo angstig zijn vergeten even waarvoor ze ook alweer bang waren en zich druk om maakten. Dat ze even alles los kunnen laten waardoor ze er weer even krachtig bij staan.” Voor deze visite had Tup samen met een paar andere cliniclowns wat papieren voorbereid die ze  zouden kunnen gebruiken. Maar de clowns laat weten dat hij pas ter plekken bedenkt wat hij gaat doen.  

 

Tup is Luca aan het vermaken met een stuk A3 papier met twee gaten in de vorm van wolken wanneer Luca hem onderbreekt. “Jaa, ik heb héél goed nieuws. Want ik heb ook zo’n cliniclowns neus net als jij.”

Tup vraagt, “Heb jij dat ook net als ik? Echt waar?” 

“Ja, ook zo’n clowns neus. Ik pak hem even,” beantwoord Luca.

Tup lacht wanneer het jongetje het zwarte elastiek rondom zijn hoofd bindt en hij het felle rode bol op zijn neus plaatst. 

 

“Het is wat lastiger inschatten maar het werkt ook heel goed. Het werkt eigenlijk verassend goed.”