Een portie Special K voor dieren

 

Ellen Donkers

Keta, Special K, Vitamin K oftewel ketamine, een drug die de laatste jaren steeds meer populariteit wint in het uitgaansleven volgens Jellinek (informatie- en adviesbureau voor alcohol en drugs).  Ketamine is niet alleen te vinden in de grote clubs of op festivals. Van oorsprong is ketamine een middel dat gebruikt wordt door artsen en dierenartsen. 

Daarom is ook te vinden bij een groot aantal dierenpraktijken in ons land. Ellen Donkers, dierenarts bij dierenkliniek Stokhasselt te Tilburg, legt uit wat deze drug precies doet bij dieren.
Door: Renee Donders

 

Het is maandagochtend en ik loop de deur van de praktijk in. Hoewel de meeste feestbeesten net een zwaar weekend achter de rug hebben, krijgt de Berner Sennen, in de operatiekamer, een flinke dosis keta. 

 

 Waarom dient u ketamine toe bij dieren? 
”Ketamine is een narcosemiddel. Wij gebruiken het om dieren onder narcose te brengen. Vaak doen wij dit in combinatie met domitor (een verdovend middel). Bij honden en katten is het combineren van deze middelen echt nodig, die kunnen verkrampen of epileptische aanvallen krijgen wanneer wij alleen ketamine toedienen. Bij wilde katten kunnen we wel alleen ketamine gebruiken dus het verschilt per diersoort hoe het dier reageert.”

Zijn er standaarddoseringen voor het toedienen van ketamine bij dieren? 
”We hebben we een standaard dosis voor dieren om te voorkomen dat ze te veel toegediend krijgen. Soms moeten we toch wel wat extra ketamine bijgeven omdat de dosering per dier kan verschillen. Katten en honden reageren bijvoorbeeld verschillend op ketamine. Bij katten is het namelijk eerder uit de bloedbaan dan bij honden. Dit heeft te maken met de afbraak van deze drug. Terwijl ze dan wel beide dezelfde dosis hebben gehad.”

Hoe dient u de ketamine toe?
”Als artsen hebben we de drug alleen vloeibaar in ons bezit. Wij dienen dit toe door middel van een spuitje te geven in de spier of de bloedbaan.”

U dient deze drug vaak toe bij dieren, is het nooit in u opgekomen om de drug zelf te proberen?”Nee het zou geen middel zijn wat ik zelf zou nuttigen. Als ik dan kon kiezen zou ik eerder de valium (een kalmerend middel) gebruiken, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Ik zie bijna dagelijks hoe dieren reageren op ketamine en toch een beetje ‘van de wap’ zijn. Persoonlijk zou ik die controle niet willen verliezen.”

Is het op lange termijn schadelijk voor de dieren? 
”Ik denk het niet, aangezien het toegediend mag worden. En bij dieren beperk je het gebruik van ketamine. Die worden namelijk niet elke week geopereerd. ‘’

 

”Ik heb weleens gemerkt dat mensen in de spreekkamer net iets te benieuwd waren naar de ketamine waardoor ik een beetje achterdochtig werd.”

 

Ketamine staat bekend als een hallucinerende drug bij humaan gebruik, kunnen dieren hallucinaties krijgen van dit narcosemiddel?
”Het vermoeden bestaat wel maar ik kan het ze natuurlijk niet vragen. Ik maak weleens mee dat een hond uit de narcose komt en heftig begint te joelen. Het is niet het de pijn die ze dan voelen want ze zijn nog verdoofd maar je ziet dat ze anders zijn in hun gedrag. Ik denk dat de angst van het dier wordt versterkt door ketamine. De dierenpraktijk is natuurlijk voor de dieren een angstige plek maar als ze wakker worden lijken ze nog banger te zijn. Dit joelen en die angst duurt als ze wakker worden ongeveer 1 tot 2 uur.”

 

Mijn gedachten dwalen voor een paar seconden af naar de hond in de operatiekamer. Hopelijk voelt hij nu nog geen angst maar rent hij vrolijk rondjes over pas gemaaid gras.

 

Vindt u dat deze drug volledig verboden moet worden om humaan gebruik tegen te gaan? 
”Het is een middel dat wij veel gebruiken. Humaan wordt het al minder gebruikt. Er zijn ondertussen natuurlijk anderen middelen om dieren mee onder narcose te brengen maar daarbij is de toediening ook weer anders. Deze onbekende middelen brengt gevaren met zich mee. Ketamine wordt veel gebruikt onder de dierenartsen waardoor we precies weten hoe we er mee om moeten gaan. Daarom denk ik dat er enorm veel dierenartsen in de problemen komen als ketamine volledig verboden zou worden.”

Is er ooit aan u gevraagd of u ketamine niet zou willen verkopen voor andere doeleinden?
”Ik heb weleens gemerkt dat mensen in de spreekkamer net iets te benieuwd waren naar ketamine waardoor ik een beetje achterdochtig werd maar echt gevraagd is het nooit.”

”In het verleden is hier  ingebroken en een van de redenen van die inbraak was ketamine. We hebben het altijd achter slot en grendel maar toch komen ze daar wel voor. Het is in het nieuws geweest dat dierenartsen ketamine gebruiken in de praktijk. Ik denk dan; hoe dom kun je zijn? Ik ben van mening dat dit nieuws wel heeft geleid tot deze inbraak.”

 

Dieren zijn duidelijk minder fan van ketamine dan mensen. De populariteit van de drug in de partyscene mag de dierenartsen niet in gevaar brengen want ketamine is een belangrijke stof om de operatie succesvol te laten verlopen.

 

De Berner Sennen moet nu bijna ontwaken uit zijn narcose. Wat de grote hond heeft meegemaakt het afgelopen uur, geen idee. Hij kan nu samen met de partypeople beginnen met bijkomen van zijn Special K ontbijt.