“Politiek is meer een middel dan een doel”

Geschreven door: DENYSE PFENNINGS

pvda_fryslan_logo_hoog_300ppiDe Tilburgse Joost Westland (19) is vicevoorzitter/secretaris van de Jonge Socialisten in de Partij van de Arbeid. Na vier jaar in het bestuur te hebben gezeten van de afdeling Noord-Brabant maakt hij nu deel uit van het landelijke bestuur. Ook is hij erg actief in de gemeente Tilburg voor de PvdA. Hij vertelt mij over verschillende onderwerpen zoals: zijn passie voor de politiek, de Jonge Socialisten en het verkiezingsprogramma’s voor de verkiezingen van maart 2017.

 

Waar komt jouw passie voor de politiek en de PvdA vandaan?

Dat vind ik een lastige vraag. Mijn vader, opa en ik discussieerden vroeger altijd al over wat wel en wat niet belangrijk is in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn dat ik wil dat iedereen dezelfde kansen krijgt in het leven, ongeacht waar je vandaan komt, op welke school je zit of hebt gezeten. Maar ook dat er geen verschillen meer bestaan tussen de waardering van de ene arbeider ten opzichte van de andere arbeider.”

 

Je zou graag raadslid willen worden van de gemeente Tilburg. Is dat een jongensdroom?

Nee, dat is het niet. Een aantal jaren geleden wilde ik nog geen raadslid worden. Ik zag, toen ik echt actief werd binnen de Jonge Socialisten en ook het lokale gedeelte van de PvdA, dat je heel makkelijk een verschil kunt maken. De PvdA heeft hier in Tilburg ervoor gezorgd, dat kinderen uit een arm gezin kunnen sporten; de gemeente betaalt de contributie en/of de sportschoenen. De Tilburgse aanpak wordt inmiddels ook in andere gemeenten toegepast. Eén van mijn doelen is om voor kinderen ook uit arme gezinnen, muziekles beschikbaar te kunnen maken. Op dit moment zijn we nog niet zover, maar dit is waar ik hard voor knok en dat zal ik ook blijven doen. De keuze voor de lokale politiek heeft meer mijn voorkeur omdat ik hier al mijn hele leven woon, ik ken hier veel mensen en ook de problemen van de stad. Ik zeg niet dat ik nooit ‘ja’ zou zeggen tegen de landelijke politiek. Het is meer dat ik nog niet heb nagedacht over de toekomst op lange termijn.

 

Wat denk je nog te moeten doen om het doel raadslid worden te kunnen bereiken?

Ik ga gewoon op sollicitatiegesprek bij de afdeling van de PvdA en ik heb er veel vertrouwen in dat het goed moet komen. De PvdA heeft een aantal leergangen om je te ondersteunen. Ieder lid kan zo’n leergang volgen. Ik ben wel van plan daar eens naar te kijken. We zullen zien hoe het loopt want in de politiek is natuurlijk niets helemaal zeker.

 

Is ‘The European Youth Plan’ momenteel jullie grootste project?

Dat is inderdaad momenteel een van onze grootste projecten. Jeugdwerkeloosheid in Europa, waar The European Youth Plan over gaat, is ook een groot probleem. Wat we eigenlijk willen is dat Europa meer geld gaat investeren om jeugdwerkeloosheid in heel Europa te verminderen en/of te laten verdwijnen. We zijn ook bezig met andere acties zoals het insturen van voorstellen voor het verkiezingsprogramma van de PvdA. Daarnaast proberen wij MBO’ers er bewust van te maken dat de studentenkaart ingaat op 1 januari 2017. Helaas zijn er nog altijd MBO’ers die daar niks vanaf weten. Wij proberen hen te bereiken. Ook proberen wij op landelijk niveau kinderen uit arme gezinnen te ondersteunen met zaken als sport en andere vrijetijdsactiviteiten. Ons vijfde thema, wat voor een later tijdsbestek is, gaat over mensen met een buitenlandse nationaliteit of afkomst. Hebben zij dezelfde kansen als de Nederlander met een Nederlandse afkomst? Dit onderwerp gaan wij verder onderzoeken na de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Naast al deze drukke activiteiten zijn we gelukkig ook nog gewoon een leuke vriendengroep!

 

Zijn er specifieke onderwerpen binnen bijvoorbeeld het programma van de PvdA die jou aan het hart gaan?

Ik vind ondersteuning voor kinderen in armoede één van de belangrijkste onderwerpen. Aansluitend vind ik dat iedereen gelijke kansen moet hebben om zo het beste uit zichzelf te kunnen halen. Iedereen moet recht hebben op goede zorg. Werkelozen moeten een goede uitkering kunnen krijgen, mensen met een handicap moeten de ruimte krijgen om zich te kunnen ontwikkelen; deze zaken gaan mij echt aan het hart.

 

Zijn jullie, als Jonge Socialisten, het met alle standpunten van de PvdA eens?

In het algemeen zijn wij het over de idealen altijd eens maar je ziet wel vaak een verschil tussen een partij die in de oppositie zit of een partij die in de coalitie zit. Binnen een coalitie is het toch vaak een kwestie van geven en nemen, doordat de partijen binnen de coalitie het uiteindelijk met elkaar eens moeten zijn. Een aantal jaren geleden waren de Jonge Socialisten tegen de JSF (Joint Strike Fighter) en uiteindelijk zijn ze er toch gekomen. Wij zijn vaak net wat fanatieker dan de PvdA, maar de verschillen zijn nauwelijks merkbaar.

 

Een belangrijk doel voor JS is het enthousiasmeren van jonge Nederlanders voor de politiek. Niet alleen het recht om te stemmen maar ook zelf politicus worden hoort daarbij. Wat vind jij hier het leukste aan?

Veel jongeren melden zich aan voor de partij. Wat ik erg leuk vind, is langs scholen gaan om jongeren uit te kunnen leggen wat wij precies doen. We kunnen zo leerlingen aan het denken zetten over het feit dat zij ook iets kunnen veranderen en toevoegen aan de samenleving. Met goede ideeën kun je echt invloed hebben op het beleid.

 

Afgelopen zaterdag was er een lijsttrekkersdebat tussen Diederik Samson en Lodewijk Asscher. Wat vond je van het debat?

Het debat was georganiseerd op het najaarscongres van de Jonge Socialisten. Daarom heb ik eerlijk gezegd meer dingen staan regelen dan staan luisteren. Daardoor heb ik niet alles kunnen zien en horen. Inhoudelijk vond ik het wel goed, want je zag zowel verschillen als gelijkenissen. Het is duidelijk te zien dat ze respect voor elkaar hebben. Gelukkig maar, want anders zou het ook een grote schreeuwpartij worden.

Wie denk je dat er zal winnen?

Ik vind het lastig te voorspellen. Wij als Jonge Socialisten hebben een ledenraadpleging gedaan. De uitkomst is dat 66% voor Lodewijk Asscher is.

 

Verandering binnen de PvdA zal misschien wel leiden tot meer stemmen in maart 2017. Hoe schat jij de kansen in van de PvdA?

Ik denk dat wij nog heel veel mensen gaan verrassen richting maart. Als je namelijk naar de linkse partijen kijkt, dan zie je nog geen duidelijk programma bij GroenLinks. Wat Jesse Klaver heeft lijkt veel op dat van ons. Ook zie je bij veel partijen een specifieke groep stemmers. Bij de PvdA zijn de stemmers juist heel divers. Van hoogopgeleiden tot laagopgeleiden en van een hoge salarisschaal tot lage salarisschaal. Als wij een goede campagne draaien, kunnen wij ze allemaal bereiken. Dat is onze kracht.

 

De afgelopen jaren heeft de PvdA het niet makkelijk gehad. De PvdA daalde flink in de peilingen. Hebben jullie als Jonge Socialisten hier iets van gemerkt?

Het viel bij ons denk ik wel mee. We zien wel een groot verschil tussen verkiezingstijd en de tijd ertussen. Je merkt op straat wel dat er soms negatieve reacties zijn. Het laatste jaar merken we wel echt dat mensen zeggen: “Goh, die PvdA regeert toch maar even met de VVD en ze hebben toch wel veel voor elkaar gekregen”. Daarin proef je al een positieve sfeer. We zullen het zien in maart.

 

Wat adviseer je aan jongeren, die graag voor de PvdA de politiek in willen?

Ik zou iedereen adviseren om goed na te denken wat het nou eigenlijk is, de politiek. Je kunt op veel verschillende manieren iets bijdragen, ook als vrijwilliger. Je moet weten wat het inhoudt en wat wil je zelf bijdragen.Zorg dat je helder hebt wat je wilt en ga het doen!