Politie: “Pedojagers helpen niet, preventie aan de voorkant wel”

Met de komst van de pedojagers komt er een maatschappelijke discussie op gang over hoe we kindermisbruik tegen kunnen gaan. Volgens Eric Passchier, woordvoerder van de politie, moet er meer gedaan worden om kinderen weerbaar te maken tegen kindermisbruikers. Dit zou meer effect hebben dan achteraf straffen.

Groepen mannen lokken kindermisbruikers door zich op chatsites als tienermeisje voor te doen. Het fenomeen komt steeds vaker voor: de afgelopen maanden registreerde de politie tweehonderdvijftig incidenten. De mannen die op een afspraak met een fake meisje verschijnen worden in het beste geval overgedragen aan de politie. Maar vaker spelen de pedojagers voor eigen rechter en slaan ze de vermeende pedofiel in elkaar.

“Het bewijs wordt zo onderuit gehaald”

Het bewijs dat de pedojagers leveren zijn chatberichten tussen hen en de volwassen man. Maar met dit bewijs kan de politie vaak niet genoeg, legt Passchier uit. “Het feit dat je een afspraak maakt met een minder jarig meisje is niet strafbaar. Het wordt pas strafbaar als iemand de intentie heeft om seksuele handelingen uit te voeren. Dit zou je kunnen bewijzen door de chatberichten maar het probleem is dat, voordat de aangifte bij ons binnen is, het bewijs al vernietigd kan zijn. Dan kunnen we er helemaal niks meer mee.” Mocht de politie toch kunnen bewijzen dat de verdachte inderdaad de intentie heeft gehad om seks met het meisje te hebben, dan staat een veroordeling nog zeker niet vast. “Een advocaat kan het bewijs voor een rechter zo onderuit halen. Het zou dan namelijk onder valse voorwendselen zijn gebeurd of de verdachte zou uitgelokt zijn tot iets wat hij niet wil”, zegt de woordvoerder.

Tekorten bij zedenpolitie

De pedojagers nemen het heft zelf in handen in strijd tegen kindermisbruik omdat, naar eigen zeggen, de politie zedenzaken niet of niet snel genoeg oppakt. Passchier geeft toe dat er krapte bij de politie is maar denkt dat de situatie wel iets complexer is. “Sinds jaar en dag hebben we te weinig mensen voor te veel werk. Dat is gewoon een feit. Maar als we de krapte zouden oplossen wil dat nog niet zeggen dat we alle zaken kunnen oppakken.” Volgens de woordvoerder komt dat doordat de politie alleen aan de slag kan met echt strafbare feiten. Alleen afspreken met een minderjarig meisje is dat niet dus kan de politie er niks mee.

Oproep voor preventieve maatregelen

Volgens de politie zit er een hele andere kant aan de zaak die nog erg onderbelicht blijft. Wat voor soort meisjes gaan in op verzoeken van volwassen mannen? “Dit is een speciale doelgroep die aandacht wil van volwassen mannen. Als mijn dochter berichten krijgt van oudere kerels dan komt ze naar mij toe, dus zij is daar niet vatbaar voor. Maar er zijn ook kinderen die daar wel vatbaar voor zijn. Als kinderen zijn ingegaan op afspraakjes van volwassen mannen moet er gekeken worden in wat voor situatie dat kind zit. Waarom hebben de ouders het kind niet kunnen helpen? En hebben wij als hulpverlenend Nederland iets gemist?” stelt Passchier.

Andere instanties dan de politie moeten volgens Passchier het voortouw nemen en manieren bedenken om kinderen vooraf te beschermen tegen kindermisbruik. “Als politie zijnde vinden we dat dit meer in de hulpverleende sfeer ligt, denk aan de GGZ of het Ministerie van Volksgezondheid. Zij hebben ook veel meer de knowhow over hoe je kinderen kan helpen. De politie anticipeert daar natuurlijk op maar andere partijen zullen daar mee moeten helpen.”

Passchier stelt dat voorkomen ook een stuk effectiever zal zijn dan achteraf straffen. “Als een oudere man met een meisje afspreekt en er gebeuren alleen wat kleinere dingen, dan komt daar geen tien jaar gevangenis straf uit. Dus het resultaat van iemand achteraf straffen heeft minder effect dan aan de voorkant deze hele situatie proberen te voorkomen.”

“Hoe vervelend de situatie met de pedojagers ook is, er komt nu wel een maatschappelijke discussie op gang. Hopelijk draag dat bij aan de weerbaarheid van minderjarigen,” vertelt de woordvoerder tot slot.