Pitbulls, dodelijk lief!

Nieuwsberichten over agressieve pitbulls, er zijn er genoeg te vinden op het internet. Chay van Morkhoven en zijn 3-jarige red nose pitbull Misty wonen in Tilburg en krijgen vaak te maken met vooroordelen over pitbulls.

 

Vanwaar de keuze om zelf een pitbull te nemen?

Omdat een pitbull kracht en zekerheid uitstraalt.

Stond je er toen al ooit bij stil dat die vooroordelen er waren?

Ja, daar was ik me zeer bewust van. Iedereen raadde me ook af om een pitbull te nemen, omdat pitbulls vechthonden zijn die altijd agressief zijn en omdat ze vaak slecht in het nieuws komen. Maar juist daardoor wilde ik nog liever een pitbull nemen, om mensen het tegendeel te bewijzen dat het niet aan de honden ligt, maar aan de eigenaar.

Waarom dacht je dan dat jij dat wel kon, een pitbull opvoeden?

Omdat ik daar zeker van ben. En ik weet dat een hond ook gevoel heeft waarnaar geluisterd moet worden. Ik weet dat een hond niet kan praten, maar een blik in de ogen zegt meer dan woorden en dat wordt niet altijd gezien door andere mensen.

Dus jij denkt dat het bij een pitbull sowieso aan het baasje ligt en niet dat het ras zelf er ook iets mee te maken heeft?

Een pitbull zal misschien net zo agressief kunnen worden als een ander ras. Alleen, in een pitbull zit iets meer kracht en dat wordt meer geuit. Maar wanneer jij een bordercollie niet opvoedt, zal die alsnog je huis slopen en kan die jou ook bijten. Dan heb je alsnog een agressieve hond, alleen richt die niet de schade aan die een pitbull wel zou kunnen veroorzaken. Dus ja, ik denk echt dat het aan de eigenaar ligt en niet aan de hond.

Hoe is jouw pitbull met andere honden?

Heel goed, heel speels. Ze is eerst heel schuw, maar wel heel nieuwsgierig. En dan wil ze graag spelen en gaat ze uitdagen, maar allemaal op een speelse manier.

Je merkt niet dat andere honden ook anders op haar reageren doordat ze de houding van een pitbull heeft?

De honden niet, maar de eigenaren wel. En de eigenaren hebben vaak de hond aan de riem, waardoor die de energie van het baasje overneemt. Vervolgens gaat de hond denken dat er iets mis is, terwijl er niks aan de hand is

Hoe laat jij je hond uit, loopt ze wel eens los?

Ik laat mijn hond meestal los uit, maar heel soms aan de riem.

Reageren mensen daar wel eens op?

Ja, ik krijg veel negatieve maar ook positieve reacties. Vooral als ze mijn hond eenmaal leren kennen, zijn ze erg enthousiast over haar en is het helemaal goed. Maar de mensen die haar niet kennen blijven negatief, trekken hun hond weg en nemen de kans ook niet om ernaar te vragen. Die hebben gelijk een vooroordeel.

Maar kan het niet zijn dat die mensen het vervelend vinden dat jouw hond losloopt omdat hun eigen hond misschien niet met een andere hond kan?

Ik kan gewoon mijn eigen hond weghouden als dat zo is. En als ik daar zelf te laat mee ben, merkt mijn hond zelf meestal wel dat die hond niet te vertrouwen is.

Wat vind je van de vooroordelen over pitbulls op het internet?

Onterecht, omdat ze alles opblazen dat het echt aan de pitbull ligt en het gevechtshonden zijn. Terwijl er ook genoeg ongelukken gebeuren met andere honden. Maar daar wordt dan niets over gemeld.

Zijn er ook mensen om jou heen die bij je op bezoek komen die bang zijn voor jouw hond omdat het een pitbull is?

Nee, niet specifiek. Wel iemand die gewoon bang is voor honden, maar met mijn hond heb ik diegene juist over de angst heen geholpen. Met uitlaten merk ik wel dat mensen oversteken of ergens anders heen lopen omdat het een pitbull is.

In sommigen landen is het illegaal om een pitbull te hebben. Hoe denk jij dat het komt dat het daar illegaal is en hier bijvoorbeeld niet?

Omdat in die andere landen er misschien nog te weinig gedaan wordt aan die vechthonden en er nog gevechten worden gehouden voor geld. Misschien kan de politie daar nog niks aan doen en hopen ze het maar op te lossen door vechthonden te verbannen.

Waarom worden er vaak pitbulls gebruikt voor die gevechten?

Daar zijn ze voor gefokt, met de intentie om ze te laten vechten. Maar ik geloof niet dat het vechthonden zijn, ze hebben ook gewoon een ziel en weten ook wat pijn is.

Als je nog een hond zou nemen, zou dat dan ook een pitbull zijn?

Een pitbull of een dobermann, omdat ik een dobermann ook een hele mooie hond vind die kracht uitstraalt.

Is er nog iets wat je zou willen zeggen tegen mensen die vooroordelen hebben over pitbulls?

Dat mensen reëel moeten blijven. Ze moeten openstaan voor andere honden en niet alles over een kam scheren. Niet alle pitbulls zijn zo, het ligt aan hoe de eigenaar hem heeft opgevoed.