Persoonlijk Joep Schreuder: ‘Ik ben soms bang om mensen en dingen kwijt te raken’

Persoonlijk Joep Schreuder
‘Ik ben soms bang om mensen en dingen kwijt te raken’

In de rubriek Persoonlijk praten wij met een bekende Bredanaar. Deze keer: Joep Schreuder, sportjournalist bij de NOS.

Naam Joep Schreuder

Geboren Breda, 1966. Ik ben opgegroeid in IJpelaar, Breda-Zuid. Heb een heel fijne jeugd gehad. Veel gevoetbald en buiten gespeeld.

Woonplaats Op dit moment woon ik in het centrum van Breda.
Werk Sinds 2001 ben ik sportjournalist bij de NOS.

De stad Breda Ik ben altijd blij als ik de brug bij Gorinchem over de A27 weer terug naar het zuiden rijd. Breda is zelfgenoegzaam. Het is al gewoon een mooie stad. Breda heeft oude panden, Breda heeft historie. Dat is anders dan in bijvoorbeeld Tilburg. Een lelijke stad die zich moet manifesteren. Een stad die meer zijn best om doen om zichzelf onder de aandacht te brengen.
Herinneringen in Breda Vroeger heb ik zelf in de Grote Kerk in Breda gewerkt. Een prachtig icoon in de stad. Ik gaf rondleidingen in de kerk. Dat was een hele klus. Beklom de toren soms wel vijf keer per dag. Maar ik bouwde toen wel een goede conditie op.
Favoriete plek Breda Het Mastbos, daar kom ik heel vaak. Krantje lezen, koffie drinken; even weg van de hectiek in de mediawereld.
Opleiding Ik heb niet de opleiding journalistiek gedaan, maar Hbo Pabo. Ik ben via Sport 7 de mediawereld ingerold. Bij die zender heb ik toen Louis van Gaal geïnterviewd, die tijdens het interview begon te huilen over de dood van zijn vrouw. En toen vonden ze dat ik geschikt was om journalist te worden.
Mooiste moment als journalist De reizen voor het WK voetbal waren voor mij de mooiste momenten. De ontmoeting met bendeleiders in de slobbenwijken van Rio de Janeiro, de rellen in Zuid-Afrika; dat zijn voor mij als journalist mooie momenten geweest.
Beste interview Ik houd er meer van om “verliezers” dan winnaars te interviewen. “Verliezers” hebben een verhaal, winnaars vervelen. Een goed voorbeeld is het interview met Theo Bos (overleed in 2013 aan de gevolgen van alvleesklierkanker) en het verhaal over Abdelhak Nouri. Uit “verliezers” kun je meer halen dan uit winnaars.
Geen journalist, dan… Was ik kinderpsycholoog in Barcelona geweest, omdat ik daar 7 jaar lang heb gewoond. En ik de Pabo heb gedaan, onderwijzer ben geweest.
Religie Ik geloof niet, maar sinds ik de film Interstellar (Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2014) heb gezien kan het niet anders dan dat er hier ver weg nog een andere school voor journalistiek staat. Een andere wereld is.
Angst Ik ben soms bang om mensen en dingen kwijt te raken. Maar voor de rest ben ik door mijn werk eigenlijk nergens meer bang voor. Dat komt omdat ik veel heb meegemaakt. Rellen bijvoorbeeld.
Goede eigenschap Ik ben waarachtig nieuwsgierig. En dat moet je ook wel zijn als journalist. Anders moet je echt geen journalist worden.
Slechte eigenschap Nagelbijten, al sinds mijn vierde. En ik ben ongeduldig. Maar als journalist moet je misschien ook wel ongeduldig zijn.
Kampioenschap Uiteindelijk toch Ajax.
Degradant RKC en ADO