Paris, Paris, Attendu!

Om elf uur in de ochtend vaart een partyboot de haven van Marseille binnen. Een dan nog kleine groep supporters op de kade feest met de boot mee. Liederen gewijd aan hun grote liefde Olympique de Marseille, zullen de hele dag door de stad heen klinken. Deze groep zal langzaam steeds groter worden. Vuurwerk wordt afgestoken en bierflesjes vallen stuk op de grond. Tegen zevenen staat het hele plein aan de kade vol. Het is chaos, maar er heerst eenheid en de sfeer is goed. Net voor aanvang van de wedstrijd trekken de supporters langzaam naar de kroegen vijftig meter verderop. Er zijn geen grote schermen, buiten hangen een aantal tv’s waar honderden supporters zich rond verzamelen. Fakkels worden aangestoken en af en toe wordt het gejuich afgewisseld met gefluit wanneer er Madrilenen in beeld komen.

Marseille speelt in het begin aanvallend voetbal, wat al snel leidt tot de eerste grote kans voor Valère Germain, de spits van Les Olympiens. Hij raakt de bal verkeerd en schiet over maar zijn misser wordt aan de kade beantwoord met gejuich. De supporters gaan langzamerhand steeds meer geloven in hun team, dat ontzettend goed speelt tegen Atletico Madrid dat veel meer grote namen in de gelederen heeft. Alle hoop is gevestigd op de smaakmakers van Marseille: Florian Thauvin, een rechter vleugelaanvaller die dit seizoen al 22 goals maakte in de Ligue 1; En Dimitri Payet, de onbetwiste nummer tien. De blauw-witte hebben na een kwartier spelen alleen nog maar kansen gecreëerd. De supporters rond de tv’s juichen bij elke bal die richting de goal van Atletico wordt gespeeld. Bij Madrid speelt Antoine Griezmann, een rappe franse aanvaller die elke fout in de verdediging genadeloos afstraft. Precies daar ligt ook de kracht van de Madrilenen: verdedigen, verdedigen, verdedigen en dan slaan ze toe.

Drama

In de 21e minuut lijkt er niets aan de hand wanneer Marseille de bal achterin rondspeelt, tot de keeper hem hard over de grond naar verdedigende middenvelder Anguissa speelt. De bal springt van zijn voet en wordt opgepikt door Griezmann die vrij op goal kan gaan. Hij plaatst de bal links van de keeper en scoort de 1-0. Iedereen is even stil, het lijkt net of er niks is gebeurt en we met z’n allen het journaal bekijken. Na een paar seconden worden er weer flares aangestoken en worden de liederen nog harder gezongen. Stilte heeft plaatsgemaakt voor vechtlust. In de 32e minuut ontvouwt een rampscenario zich. Dimitri Payet, waarvan vooraf al onduidelijk was of hij kon starten wegens een bovenbeen blessure, valt geblesseerd uit. De supporters balen net zo hard als bij de tegengoal maar ook nu laten de supporters zich van hun beste kant.

In de rust wordt er veel knalvuurwerk afgestoken. Een van onze redactieleden is gehurkt foto’s aan het maken van de supporters wanneer er een ‘dynamietstaaf’ bij zijn voeten beland. Een toeschouwer reageert snel en trapt het weg. De zon is inmiddels tot achter de bergen gezakt. De straat wordt verlicht door alle flares die naast de kade branden. Wat opvalt is dat er nergens ruzie wordt gemaakt. Een lichtkogel belandt in het zonnescherm van een restaurant, een kleine brand volgt maar de omstanders doven het meteen. De tweede helft begint, al na vier minuten valt de tweede goal. Het geloof in een overwinning daalt en steeds meer supporters stoppen met het beschouwen van de wedstrijd en beginnen met feesten. Ja… feesten. De dreigende nederlaag heeft geen effect op de sfeer.

 

De onrust begint

De hele kade staat vol met supporters die op de kleine beeldschermen de wedstrijd proberen te volgen. Af en toe probeert er een scooter rustig tussendoor te rijden. Plots rent iedereen uit elkaar. Twee sportwagens rijden snel op het publiek in. Ongeloof maakt al snel plaats voor woede, een boze menigte rent achter de auto’s aan, maar stuit op twee nietsvermoedende politiewagens. De politiewagens worden bekogeld met glaswerk waarop de agenten maken dat ze weg komen. Daar laat de politie het echter niet bij. Enkele minuten later begint een vijftigtal ME’ers met het ‘schoonvegen’ van de kade. Rellen volgen die van dichtbij worden meegemaakt door vier van onze redactieleden. Een uitgebreid verslag volgt snel.

 

Door: Dirk Arts