Parijs gaat volledig op slot in aanloop naar betogingen

Parijs – Parijs wordt volledig afgesloten op de route montparnasse – place d’ Italie uit angst voor de grote ‘première mai’ betogingen. Dat melden Franse media. 

De buitenland – correspondent 30 – 04 – 19

Volgens BFM-tv lopen de schattingen van het aantal verwachtte betogers uiteen van honderdduizend tot een half miljoen. Veiligheidsdiensten vrezen voor de meest gewelddadige betogingen sinds de studentenrevolte in 1968 in Parijs. De Parijse politie heeft in samenwerking met het bestuur van Parijs besloten om uit voorzorg verregaande maatregelen te nemen. Een mengeling van 7.400 politieagenten en militairen gaan de straat op. Tientallen metrostations zijn op 1 mei gesloten. Het busvervoer gaat ernstig verstoord zijn en rijdt met een grote omweg om het betogingsgebied.

Niet alleen het openbaar vervoer komt niet in de buurt van het betogingsgebied. Geen enkele automobilist mag in het gebied parkeren en op de snelwegen rondom Parijs geldt die dag een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur.

Toeristen kunnen de stad niet in. Alleen Fransen mogen het stadscentrum in na controle. Het Place de Etoile, waar het bekende monument Arc de Triomphe staat, wordt omgeven door militairen en agenten. De zijtakken van het plein zijn tevens afgesloten.