“Het paard voelt wat jij voelt”

Kan een dier je gelukkig maken? Nadieh Mathijssen vindt van wel. De 19-jarige Tilburgse kreeg van de ene op de andere dag pijnen, uitval in haar benen en belandde in een rolstoel. In die periode ging ze paardrijden. Het contact met het paard en het paardrijden gaf haar vanaf het eerste moment een geluksgevoel en hielp haar letterlijk weer op de been.

Nadieh is een sportieve meid. Al van jongs af aan beoefende ze verschillende sporten, zoals wedstrijdzwemmen, boksen en atletiek. Maar in oktober 2013 liet haar lichaam haar geleidelijk aan in de steek, waardoor sporten niet meer mogelijk was. Nadieh kreeg van de ene op de andere dag te maken met pijnen in haar lichaam. De pijn begon in haar hand, maar breidde zich al snel uit naar haar armen en benen. Later kreeg ze ook te maken met uitval van haar beenfuncties, waardoor Nadieh in 2014 zelfs in een rolstoel belandde. De dokters konden niets vinden en concludeerden dat er niets aan de hand was met Nadieh. Ook een second opinion in Antwerpen leverde niets op. De oorzaak van de pijn bleef onbekend. Via een kennis kwam Nadieh voor haar pijnklachten terecht bij een visceraal therapeut. Sport is altijd heel belangrijk geweest in het leven van Nadieh. Daarom besloot de Tilburgse, ondanks haar medische beperkingen, te gaan sporten naast haar therapie. Ze koos voor paardrijden, haar kinderdroom. Nadieh had het idee dat het paardrijden ook kon bijdragen aan haar herstel, omdat ze ooit heeft gelezen over paardentherapie.

Euforisch gevoel

De eerste keer dat ze aankwam bij de manege moest ze nog in een rolstoel worden geduwd. Ze werd met behulp van anderen uit haar rolstoel gehaald en op het paard gezet. Een euforisch gevoel kwam in haar naar boven. Het gaf haar een ontzettend fijn gevoel één te zijn met het paard. Dat ze niet kon lopen en hoe ze erbij zat, deed er niet toe. Het was puur de energie van Nadieh en het paard.

Volgens een onderzoek van professoren in de Psychologie Lilienfeld en Arkowitz uit 2008 hebben paarden en dergelijke dieren grote helende vermogens en een grote therapeutische waarde.

Het gevoel van rijden

Nadieh begon haar paardrijlessen rustig met de eerste twee gangen van een paard; het stappen en draven. Het gaf haar een ontzettend machtsgevoel, vanwege de zelfstandigheid, ook al klinkt dat in dit geval dubbelzinnig. Ze ervoer een enorm gevoel van vrijheid. Maandenlang combineerde ze de therapie en het paardrijden.

Dat een paard kan zorgen voor bijvoorbeeld een betere mentale en fysieke gezondheid is dan ook begrijpelijk. Met een paard rijd je buiten. Het is bewezen dat de buitenlucht goed is voor een mens. Het komt door het daglicht, dat ieders biologische klok synchroniseert en het lichaam steunt in processen als vetverbranding of het tegengaan van een depressie, en door de lucht zelf, vanwege de kwaliteit ervan en de zuurstof die het bevat. Daarnaast speelt de lichamelijke beweging een rol. Paardrijden is een sport, waarbij veel spieren en veel energie wordt gebruikt. Sportpsycholoog Jonas Vogten zegt in een interview met ‘Gids in gezondheid’ dat dit komt door de endorfine die je hersenen aanmaken door de lichamelijke beweging.

Succes

Het paardrijden bracht haar letterlijk op de been. Vanaf 2015 begon Nadieh weer te lopen en was de rolstoel niet meer nodig. Ze kon vanaf dat moment lopend naar de stal. Het was een succesmoment voor haar, dat haar nog meer kracht gaf om door te gaan met het behalen van haar doelen.  Zo is nog steeds gemotiveerd en rijdt ze af en toe al een buitenrit van zes uur lang. “Het is zo zwaar en je bent aan het einde helemaal afgebrand, maar het blijft een succesmomentje. Je komt gewoon altijd zo gelukkig thuis na zo’n dag.” Wat Nadieh ook nog steeds gelukkig maakt is de vertrouwensband met het paard. “Het paard voelt wat jij voelt en dat is erg fijn. Soms kom ik gedeprimeerd aan bij de stal en merkt het paard dat. Hij legt dan zijn hoofd op de mijne en het voelt dan alsof je jouw steun gevonden hebt.” “Dit gevoel merken paarden ook in het rijden”, vervolgt Nadieh, “Als je lekker in je vel zit, zit je zelfverzekerder op een paard. Hij heeft dat door en neemt die energie als het ware over. Hij gaat dan bijvoorbeeld harder draven of hoger springen. Dat geeft mij een kick en, als allerbelangrijkste, een gevoel van geluk.” Nadieh heeft inmiddels geen therapie meer, maar rijdt nog steeds paard en dat maakt haar nog steeds gelukkig.
tekening-nadieh