Overvloed aan verhalen in Dordtse volksbuurt: ‘Ze lopen hier met zwaarden’ – wijkportret

Volksbuurt Oud-Krispijn kenmerkt zich door de soms verrassende verhalen van bewoners. Gewapende overvallen, drugsoverlast, jongeren met zwaarden… Gelukkig is er ook genoeg leuks te beleven in de wijk.

Mirte, Tijn en Chelsey – 5 februari 2020

Je maakt wat mee in de Dordtse wijk Oud-Krispijn. De volkswijk is gelegen in het oudste gedeelte van de stad en telt circa 10.530 inwoners. De huizen zijn nog niet allemaal gerenoveerd en er staan vooral rijtjeshuizen. De wijk ziet er een beetje verwaarloosd en armoedig uit. Zo staat er een overvolle prullenbak waar de lege wijnflessen op de grond omheen lagen. Op het eerste gezicht ziet de wijk er wel kindvriendelijk uit. Zo is er midden in de buurt een grote speeltuin te vinden. Maar na een gesprekje met een eigenaar van de Turkse buurtsuper hoorde we dat de wijk helemaal niet zo kindvriendelijk is. De eigenaar kreeg de afgelopen tien jaar liefst vier keer bezoek van een overvaller. De laatste keer werd hij zelfs bedreigd met een mes.

Door de jaren heen zijn er veel incidenten gebeurt in Oud-Krispijn. De winkeleigenaren maar ook sommige bewoners voelen zich hierdoor onveilig. Mishandeling, inbraak en het dealen van drugs zijn enkele voorbeelden van deze incidenten. ‘Ze lopen hier zelfs met zwaarden’, aldus buurtbewoner Jason. Hij gaat liever naar Rotterdam-Zuid. ‘Daar wonen de meeste van mijn vrienden.’

Zwaarden, messen… Er gebeurt wel het een en ander in Oud-Krispijn. Zo is er in mei 2018 een steekpartij geweest, waarbij een man van 22 in het ziekenhuis terecht kwam. Bij de steekpartij waren vier minderjarigen betrokken en een vrouw van 41 jaar.

De kinderen in de wijk zijn gelukkig niet bezig met messen of zwaarden. Zij laten gewoon vrolijk de hondjes uit. Toen we twee 9-jarige meisjes aanspraken zeiden ze dat ze tevreden zijn over de plek waar ze wonen en dat ze zonder zorgen elke dag de hondjes uitlaten. Wel moeten ze elke dag voor vijf uur thuis zijn van hun moeder. Het lijkt erop dat de buurtbewoners ondanks alle incidenten, zich toch fijn voelen in de wijk. Zo zegt de 45-jarige winkeleigenaar ook: “De politie heeft de zaak goed afgehandeld. Verder is deze buurt altijd erg rustig. Ik heb fijne vaste klanten en ik ben niet van plan om weg te gaan”.