‘Als ik de poep van mijn eigen hond opruim, moet ik uitkijken dat ik niet in een andere drol ga staan’


Aan de buitenrand van het centrum ligt het park Vrouwenhof. Er vinden regelmatig evenementen plaats maar op donderdagmiddag 1 februari is het er rustig en zijn er alleen een aantal wandelaars te vinden.

Slalommend om de hondendrollen en de platgetrapte blikjes RedBull loopt de Roosendaler een rondje met zijn hond in het Vrouwenhof. Verschillende baasjes genieten van de rust die er te vinden is. Ze zijn erg tevreden over de plek waar ze wonen, al zijn er toch nog wel een aantal verbeterpunten te bespeuren.

Foto: Beau Buurstede

Simone Konings is een van die buurtbewoners die een ronde loopt met haar hond. “Het is een aardige buurt die slecht wordt onderhouden. Er is veel vuiligheid en zwerfafval, daar zou de gemeente meer aan moeten doen. Een concreet voorbeeld van de vuiligheid is de hondenpoep die er te vinden is. Hoe groter de honden hoe minder het wordt opgeruimd.” Hier en daar in het park zijn wat met graffiti bespoten prullenbakken verspreid, maar dat zijn er volgens haar niet genoeg: “Meer prullenbakken plaatsen zou een goede oplossing kunnen zijn.”

 

Hondenpoep is ook volgens Simone Rovers een probleem. “Er ligt zelfs hondenpoep op plekken waar kleine kinderen spelen. ‘.” Maar een oplossing is volgens haar niet te vinden in het plaatsen van meer vuilnisbakken. “Boetes uitdelen is naar mijn mening het enige wat zou helpen, maar ik betwijfel of de gemeente dat echt zou doen.”

Foto: Beau BuurstedeHet vrouwenhof wordt gescheiden dooreen drukke weg. De auto’s scheuren continu voorbij. Dit is dan ook een van de problemen die mevrouw Rovers verder opmerkt. “Ik woon hier lekker rustig maar ik zou hier niet met mijn kind gaan wandelen. Het is erg druk bij de weg. Oversteken doe je echt met gevaar voor eigen leven. In andere steden plaatsen ze op dat soort plekken lichtjes langs de weg zodat iedereen weet dat ze op moeten letten. Een andere oplossing zou een zebrapad kunnen zijn.”

 

Voor het wat oudere echtpaar Jonkergouw is het prettig om hier te wonen. “Alles is lekker dichtbij, wij doen eigenlijk alles op de fiets of lopend.”

Tijdens de zomerse evenementen ervaren ze soms wel wat geluidsoverlast, maar dat wordt gecompenseerd met de rust die er in de andere tijd van het jaar te vinden is. Van de rondslingerende drollen hebben ze minder last: “Sinds er gratis zakjes hangen zijn de hondendrollen al een stuk minder geworden.”

Foto: Beau Buurstede

Konings vertelt nog: “Deze wijk geeft mij een dorpsgevoel. Mensen kennen elkaar, dat vind ik fijn. Ook is de buurt erg groen en dat vind ik prettig.”