Over ons: De Nederlandse Cultuur

‘’De Nederlander bestaat niet’’. De beruchte zin was nauwelijks uitgesproken of er barstte een emotioneel debat uit. Beweert prinses ‘nu koningin’ Máxima dat onze nationale identiteit niet bestaat? Wanneer je er langer over nadenkt, kun je er vraagtekens bij plaatsen. De vraag wat een Nederlander een Nederlander maakt, blijkt toch lastig te beantwoorden.


Wat betekent de Nederlandse cultuur voor ons?

Test test test testKalliopi Argyraki – Hoofdredactrice
“Nederland heeft niet één cultuur. Het is een mengelmoes van heel veel verschillende culturen. En dat is juist iets moois!”

Mart HensMart Hens – Eindredacteur
“Nederland is mijn thuis. Daar waar ik leerde lopen en denken. Je kan het land verafschuwen, maar het blijft een bron van kansen en hoop.”

Jesse van DijckJesse van Dijck – Eindredacteur
“De Nederlandse cultuur staat voor mij voor vrijheid en hoop, iedereen is vrij om zijn of haar ding te doen. Vrijheid van meningsuiting is voor mij ontzettend belangrijk en ik ben blij dat ik die vrijheid hier gewoon heb.”

Lucia van der VenLucia van der Ven – Eindredactrice
“Voor mij is de Nederlandse cultuur een mengeling van culturen. Een multicultureel land waarin mensen van verschillende afkomsten naast elkaar kunnen leven. Een tolerante cultuur dus.”

Odet Rosenkrantz

Odet Rosenkrantz – Editor
“Alleen maar lange mensen.”

Joep Oerlemans
Joep Oerlemans – Redacteur
“Bij de Nederlandse cultuur denk ik direct aan poffertjes en oliebollen, maar ook aan een multiculturele samenleving. En natuurlijk aan de carnavalstraditie in het zuiden van het land.”

Linda Draisma
Linda Draisma – Redactrice
“Bij de Nederlandse cultuur denk ik aan gezelligheid. Gezellig met z’n allen feest vieren en lekker naar de kroeg gaan.”

Luke Thomas
Luke Thomas – Redacteur
“Als ik aan de Nederlandse cultuur denk, denk ik aan gelijkheid tussen verschillende culturen. Dan denk ik aan veiligheid, controle en gezag. De elf mensen die een heel volk bij elkaar kunnnen brengen. Ons Oranje. Het enige elftal!”

Onyema Isimah
Onyema Isimah – Redacteur
“Klagen over de NS, één vleesje bij de stamppot en woensdag gehaktdag. Kapsalon met Fernandes, Turkse groenteboeren en pleintjesvoetbal. Het lijken verschillende culturen, maar hoe verschillend ze ook zijn, al deze verschillen maken de Nederlandse cultuur.”

Sem Kempkes
Sem Kempkes – Redacteur
“Het eerste dat bij mij opkomt als ik denk aan de Nederlandse cultuur zijn chagerijnige mensen op de fiets. Ik denk aan mensen die schaamteloos hyenagedrag vertonen bij de deuropening van de trein. En bovenal aan de saamhorigheid wanneer het Nederlands elftal speelt, saamhorigheid die normaal gesproken moeilijk te vinden is.”

Boyan Wu
Boyan Wu – Redactrice
“Binnen onze cultuur kan iedereen zichzelf ontwikkelen zoals hij/zij het wil. Wij geven weinig om rijkdom, wij streven puur naar geluk.”

Lisanne Meijs
Lisanne Meijs – Redactrice
“De Nederlandse cultuur is voor mij de typische gezelligheid, kaas, klompen en molens. De samenhorigheid, de gastvrijheid maar ook de gierigheid hoort voor mij bij Nederland. Het is een cultuur die blijft veranderen met veel buitenlandse invloeden die in elkaar zijn vergroeid.”