Ouderwetse spanning en sensatie in finale ronde play-offs om promotie/degradatie

24-5-2019

Door: Jasper Kluten

 

Het is de kers op de taart van een voetbalseizoen: de play-offs om promotie naar de Eredivisie of degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie. De mini-competitie, die ieder jaar wordt gekenmerkt door opmerkelijke resultaten, liet ook dit jaar weer zien dat van alles mogelijk is. Zaterdag en Dinsdag a.s. nadert deze nacompetitie haar apotheose met twee finales. Journalist Lentin Goodijk van het sportweekblad Voetbal International, blikt vooruit.

 

Dat de play-offs ook dit jaar weer onvoorspelbaar bleken bewees RKC Waalwijk woensdagavond. Door met 1-1 gelijk te spelen bij Eredivisionist Excelsior, werd over 2 duels afgerekend met de rotterdammers (2-1 in Waalwijk). Dat Sparta vervolgens won van TOP Oss (5-0 over twee duels), was niet een échte verassing. In de overige wedstrijden rekenden Go Ahead en De Graafschap af met respectievelijk FC Den Bosch en SC Cambuur. Het laatste duel was een pikante aangezien De Graafschap-trainer Henk de Jong het opnam tegen zijn toekomstig werkgever SC Cambuur.

Vreugde en verdriet in een beeld: terneergeslagen Excelsior-spelers en optimistische RKC’ers na de 1-1 in Rotterdam (RKC wint over twee duels met 2-3, foto: Nu.nl)

Het is niet het eerste seizoen dat de play-offs voor een verassing hebben gezorgd. In de recente geschiedenis bleek dat kwaliteit niet altijd de doorslag gaf; grote ploegen, vaak uit de eredivisie, gingen kopje onder tegen outsiders in de Keuken Kampioen Divisie. Zo sneuvelden de afgelopen jaren onder meer Roda JC, Sparta Rotterdam en NEC al in de play-offs. Dit gebeurde opmerkelijk genoeg vaak tegen teams uit de middenmoot van het tweede niveau. Roda JC werd vorig jaar uitgeschakeld door nummer 9 (!) Almere City FC, terwijl Sparta en NEC hun Waterloo troffen tegen FC Emmen en NAC Breda (beiden 6e).

 

Een overzichtje van degradanten in de play-offs:

Grote vraag blijft: wie is de sterkste in de finales van Zaterdag en Dinsdag? “Dat blijft natuurlijk altijd lastig te zeggen vooraf. De ploeg die het beste om kan gaan met de druk, zal mijn inziens ook promoveren” aldus Goodijk. “Als je kijkt naar het affiche RKC-Go Ahead Eagles denk ik toch dat de laatstgenoemde het meeste kans maakt op promotie. Zij hebben, in de recente geschiedenis, ervaring opgedaan met het spelen van play-off wedstrijden en zijn 2 keer gepromoveerd in 3 jaar tijd (2013 en 2016). Bijkomend feit is dat zij voor eigen publiek, in stadion de Adelaarshorst, altijd vooruit geschreeuwd worden door de Deventer fans, hetgeen enorm motiveert” zegt de VI-journalist.

 

In het andere affiche tussen Sparta Rotterdam en De Graafschap liggen de verhoudingen net iets anders. Sparta degradeerde vorig seizoen in de finaleronde van de play-offs tegen FC Emmen en heeft dit seizoen alle middelen ingezet om een promotie te bewerkstelligen tegen de Graafschap. De superboeren daarentegen kende een indrukwekkende opmars na de winterstop; de in December door iedereen verklaarde degradant, presteerde na de winterstop uitstekend en kon mede daardoor directe concurrent NAC Breda passeren en het voorkwam daarmee directe degradatie. Dat deze wedstrijd een andere lading met zich mee brengt ziet Goodijk ook: “Dit is veel meer een fifty-fifty wedstrijd, qua kwaliteit hoeft de Keuken Kampioen Divisie ploeg Sparta zeer zeker niet onder te doen voor de Graafschap. De Graafschap neemt wel een voordeel mee aangezien zij een jaar lang op veel hoger niveau hun wedstrijden gespeeld hebben. De Superboeren (De Graafschap red.) zijn mentaal van ver gekomen in de tweede seizoenshelft. De mentale kracht zou hen er mogelijk doorheen kunnen helpen, echter verwacht ik dat Sparta door hun voetballende vermogen en goede vorm (5-0 over twee duels tegen Oss) zal promoveren.

Overigens zal dit seizoen, naar alle waarschijnlijkheid, de laatste keer zijn dat de play-offs in deze setting gespeeld gaan worden. De KNVB meldde woensdag dat er met ingang van seizoen 2019/20 niet één maar twee degradanten- en promovendi zullen zijn. De nummers 17 en 18 van de hoogste vaderlandse voetbaldivisie zullen afdalen naar het tweede niveau, terwijl de bovenste twee ploegen van de Keuken Kampioen Divisie hun weg naar boven zullen vinden. Volgens Loodijk zullen er echter wel play-offs blijven bestaan: “De nummers 3 tot en met 7 van de Keuken Kampioen Divisie zullen dan, samen met de nummer 16 van de Eredivisie, in 3 rondes uitmaken welke ploeg het laatste ticket naar de Eredivisie pakt”. Hoe de plannen voor de ‘nieuwe’ play-offs gaan uitzien, wordt bekend in de komende weken.

 

Dat de play-offs om promotie en degradatie moeten blijven staat volgens Goodijk buiten kijf: “Je kijkt er als neutraal voetballiefhebber ieder jaar weer naar uit. Het is zo’n emotionele rollercoaster tussen verdriet en intense vreugde, die elk seizoen weer een speciale tint geven aan een voetbaljaar”.