Boskoop als inspiratiebron voor huisvesting arbeidsmigranten

Huisvesting voor arbeidsmigranten is al een aantal jaar een probleem voor gemeente Waalwijk. Met de bouw van de campus op het RWB-terrein zullen er 400 arbeidsmigranten gehuisvest worden. Zal dit het gebrek aan woningen voor de arbeidsmigranten oplossen? Aan het woord is CDA-commissielid Dick Klapwijk over deze problematiek die zich in de stad afspeelt.

Soortgelijke discussies zoals bij voormalig zorgcentrum Samarja (2015) wil de gemeente niet meer. In het complex zouden 120 arbeidsmigranten geplaatst worden. Samarja ligt midden in de woonwijk Besoyen, waardoor er veel bewoners op tegen waren. “We hebben gekeken hoe andere gemeentes met deze problematiek omgaan. Ex-wethouder Judith Keijzers is rond gaan kijken in andere plaatsen zoals Boskoop en heeft daar met succes de huisvesting voor de arbeidsmigranten kunnen zien”, zegt Klapwijk. In Boskoop is er een vergelijkbaar gebouw geplaatst wat Waalwijk nu ook wil op het RWB-terrein. Op het terrein zullen 400 arbeidsmigranten gehuisvest worden. “Het RWB-terrein ligt niet midden in een woonwijk, zoals dat bij Samarja was, en het is niet te ver van de bedrijven en het centrum af.”

Een van de voorstellen van de Waalwijkers was om de groep arbeidsmigranten naast het bol.com bedrijf te vestigen. “Ik kan me voorstellen dat er inwoners zijn die zeggen: ‘Goh, dat is makkelijk dan hebben we er geen last van’. Toch vind ik dat je de groep daarmee te kort doet. Die mensen willen gewoon hun boodschappen doen en een keer ergens anders zijn dan bij hun werkplek.” De bouw op het RWB-terrein is sinds twee weken van start en is 8 juni 2018 gereed.

Door: Marit Koopmanschap