Oplichting in Florence: ‘Zorg dat je weet wat je te wachten staat.’

“10 euro’s for my friend from the Netherlands” is iets wat je vaak hoort in de straten van Florence. Veel straatverkopers proberen bij alles en iedereen aan geld te komen. Vaak verkopen ze bloemen, armbanden, selfiesticks of speelgoed. Iedereen weet dat dit best vervelend kan zijn maar zolang de verkopers gewoon weglopen als je nee zegt, is er niets aan de hand. Maar Florence kent ook ergere vormen van omkoperij en oplichting.  Zoals wanneer je erachter komt dat je veel te veel hebt betaald voor een toegangskaartje of wanneer je de kleine lettertjes bij het geld wisselen niet helemaal goed hebt gelezen en je dus veel geld kwijt bent.

 

Openbaar vervoer

Een veel voorkomende truc in Florence heeft met het openbaarvervoer te maken. Toeristen nemen vaak de bus naar plekken en attracties die ze willen zien. Hier wordt vervolgens misbruik van gemaakt. Andrea Giordani werkt bij de Economische en Toeristische Bevordering Dienst van Florence. Hij neemt hier de klachten over oplichting aan en gaat op zoek naar een oplossing. “In Italië moet je de kaartjes voor een bus in de bus zelf kopen”, zegt Andrea Giordani “Toeristen weten dit niet. De buschauffeur beweert dan dat hij de kaartjes wel nodig heeft maar zegt uiteindelijk tegen de toeristen ‘ga maar zitten’. Een halte later komt er zogenaamde politie de bus in die een boete geeft aan de toeristen. ”De mensen die dit doen weten natuurlijk welke route de toeristen nemen en gaan hier zoveel mogelijk ‘aan het werk’. Het vervelendste is nog dat deze oplichters soms heel agressief en grof tegen de toeristen kunnen zijn. De politie moet er dan soms ook bij komen.”

 

Geldwisseltruc

Met geld omwisselen moet je in Florence ook opletten. “Vaak staat de extra belasting die je op het geld moet betalen in hele kleine lettertjes in de geldwissel winkels. De toeristen krijgen dan veel minder geld dan ze verwachten maar dan kunnen ze al niet meer terug want ze hebben al getekend.” Volgens de wet moeten winkels waar je geld kunt wisselen duidelijk laten zien wat de belasting is. Maar duidelijk is natuurlijk wel een begrip wat voor iedereen anders is waardoor het moeilijk te controleren is. “We maken wel veel informatie filmpjes hierover voor toeristen”, zegt Giordani, “het zijn hele korte filmpjes waarin duidelijk wordt uitgelegd waar je op moet letten als je geld gaat wisselen.” Door de komst van de euro is dit probleem natuurlijk verminderd maar Andrea Giordani krijgt er nog regelmatig veel klachten over. Denk bijvoorbeeld aan de Britse of Zwitserse toeristen die  geld moeten omwisselen.

 

Skip-the-line

Dan is er nog het probleem met de toegangstickets. Voor veel populaire attracties in Florence, zoals het Uffizi of de Duomo,  moet je vaak lang in de rij staan om binnen te komen. Er zijn heel veel kleine bedrijven die op dit probleem inspringen door zogenaamde   ‘skip-the-line’ tickets te verkopen. “Als je kaartjes voor een attractie in Florence gaat zoeken zijn de eerste paar zoekresultaten die je krijgt van illegale verkopers. Mensen moeten de kaartjes echt via de officiële websites van Florence kopen Er wordt veel aan gedaan om de nep kaartjes uit de stad te krijgen. Er is daarom nu ook een wet gekomen die het verbiedt om nep kaartjes in het officiële Unesco gedeelte van de stad, het centrum, te verkopen. Unesco is de organisatie van de Verenigde Naties (sinds 1945) die zich o.a inzet voor het beschermen van werelderfgoed.

De politie in Florence probeert de oplichting in de stad te voorkomen. Kort geleden is het aantal politieagenten die de stad in de gaten houden gestegen met honderd agenten. Maar het is natuurlijk ook goed om jezelf goed voor te bereiden als je naar Florence gaat. “Laat jezelf goed informeren.”, zegt Andrea Giordani , “we hebben een gratis website die voor iedereen toegankelijk is. Zorg dat je weet hoe de stad werkt en zorg dat je weet wat je te wachten staat.”

Andrea Giordani legt uit hoe het ticketscam werkt en de unesco wet: https://www.youtube.com/watch?v=Ci0T7PzEt4w&feature=youtu.be

 

Door Sandra Monnee en Merel van Mol