Van prijsvraag naar wielerbaan

De stem van Wim van den Broek, verslaggever tijdens de opening, galmt door de speakers, wanneer nog meer mensen het terrein van het oude Red Band sportpark betreden. Kinderen op mountainbikes, BMX’en en racefietsen komen voorbij gescheurd, op weg naar de nieuwe pumptrackbaan. Ouders houden hun hart vast als zij met volle vaart door de bocht heen komen. “Het is echt geweldig dat zoiets nu in Roosendaal te vinden is”, vertelt een van de moeders.

WielerExperience RoosendaalToine Theunis, wethouder van sport en lijsttrekker van de Roosendaalse Lijst, geeft samen met zijn collega’s op deze zaterdag 10 maart om half een het startschot voor de opening van de nieuwe wielerbaan. Leontien van Moorsel, viervoudig Olympisch kampioen, rijdt de eerste rondjes op de baan, samen met de wielergroep en initiatiefnemers de Kaaimannen. Tijdens de open dag is iedereen welkom om de nieuwe banen te bezichtigen, te kijken naar verschillende demonstraties en om het zelf even uit te komen testen.

De Olympische BMX-ploeg is aanwezig voor demonstraties op de grootste pumptrackbaan van de wereld. En ook Joost Wichman, voormalig wereldkampioen mountainbike, is in actie te zien. Bijna alle wielerwinkels uit de omgeving zijn met hun tentje te vinden op het wielerplein. Heb je honger gekregen na al deze inspannende activiteiten? Dat is geen probleem, om je honger te stillen kun je terecht bij de foodtrucks die op het plein te vinden zijn.

“Het moet geen evenemententerrein worden, we concentreren het op sport”

Het ontstaan

Na het verdwijnen van de atletiekbaan op het Red Band sportpark, moest er iets met het sportpark gebeuren. Maar wat? “We hebben een prijsvraag opgezet, waarbij sportverenigingen met goede ideeën moesten komen. Het beste idee is het geworden”, volgens Toine Theunis. Dat idee was van De Kaaimannen, een groep enthousiaste fietsers van diverse niveaus. “Ze zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de WielerExperience, over hoe het er verder uit moest komen te zien”, vertelt Toine Theunis. Hij vindt het bovendien geweldig dat niet de gemeente bepaald wat er met dit sportpark gebeurd, maar dat de inwoners zelf ook inbreng hebben.

Op het park zelf zullen geen grote evenementen georganiseerd worden, het doel is: sporten. Om dit wielerpark te kunnen realiseren is 850.000 euro nodig geweest. Dit is voor het grootste gedeelte uit het bestaande sportbudget gehaald, de rest is door de gemeenteraad gesponsord.

De onderdelen van de baan

De WielerExperience bestaat uit drie verschillende onderdelen: de wielerbaan, een mountainbike parcours en de pumptrackbaan. De geasfalteerde wielerbaan is één kilometer lang geworden. In het tweede onderdeel, het mountainbike parcours, kun je aan de slag met klimmen en afdalingen tussen de rotsen en ‘jump’ elementen. Van het laatste onderdeel, de pumptrackbaan, kan iedereen gebruik maken. Skeeleren, steppen, skateboarden, fietsen of BMX’en, niks is te gek op deze baan. Het bestaat uit bulten, scherpe bochten en heuvels. Het grote voordeel van deze WielerExperience is dat je geen lid hoeft te zijn om er gebruik van te kunnen maken. “Ik ben blij dat mijn kinderen nu in een veilige omgeving kunnen fietsen en skeeleren, in plaats van op de weg”, vertelt een moeder.

“Het is de hele dag druk geweest”

Pop-ups

WielerExperience Roosendaal

“Ze hebben een hele mooie baan aangelegd en het is de hele dag druk geweest”, vertelt Daan Denissen, eigenaar van Wundaba.studio. Dit is een bedrijf dat ruimtelijk en digitaal ontwerp combineert om een live merkervaring te creëren. In hun tentje hebben bezoekers de mogelijkheid om op een racefiets, de baan al eens te bekijken door een virtual reality bril.

“De grote hoeveelheid mensen en het animo voor de opening is geweldig. We zijn blij dat we de kans kregen om hier vandaag te staan”, kan Joost van Cadsand, eigenaar van Wundaba.studio, nog net uitbrengen wanneer de verslaggever een spannende tussenstand doorgeeft door de speakers. “Deze banen zijn zeker een verrijking voor Roosendaal. Ik merk dat de wielersport hier veel meer leeft dan in Zeeland, waar ik vandaan kom”, voegt hij nog toe. “Honderd wielrenners trainen in de winter op het bedrijventerrein Borchwerf, wat natuurlijk niet veilig is. Dat kunnen zij nu hier gaan doen, dus ik denk dat het hier wel druk zal blijven”, vertelt Daan Denissen.

Bezoekers

Overal zijn mensen vandaan gekomen om bij de opening van deze WielerExperience te zijn. Zo ook een groep jongens uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. “Ik vind het lachen, we wilden heel graag de nieuwe pumptrackbaan uitproberen.” De grootste pumptrackbaan van de wereld was voor meer mensen een reden om wat langer in de auto te zitten dan normaal.

Zelfs de jongste bezoekers betreden de pumptrackbaan zonder aarzeling. Als het aan hen zou liggen, zouden ze elke dag een rondje komen doen. ‘Echt supercool’, noemt Bram (10) de nieuwe baan. Dat is Bart (11) met hem eens. “Heel gaaf dat we eindelijk onze plek hebben waar we kunnen BMX’en”, voegt hij eraan toe. Het mountainbike parcours valt ook in de smaak bij veel jonge fietsers. “We hoeven nu niet meer naar Frankrijk om te kunnen mountainbiken tussen de heuvels en rotsen”, vertelt Lisa, een middelbare scholier met blond haar, lachend wanneer ze van de baan afkomt.