‘’Op school wordt veel over politiek gepraat, meestal zeggen ze dat alles shit is.’’

Het leven en de politieke situatie in Hongarije zijn heel anders dan die in Nederland. Studente Szani Nagy komt uit Boedapest. Ze vertelt over het studentenleven en de visie van Hongaarse studenten op de politiek in hun land.

Szani Nagy is 21 jaar oud. Ze is geboren in Boedapest, maar woont nu in een dorp dat daar dichtbij ligt. Ze volgt de studie human resource management in de Hongaarse hoofdstad. Daarnaast heeft ze al een baan in deze richting.

Studentenleven
Hongarije kent vijfentwintig universiteiten, waarvan er tien in Boedapest zijn. Hoewel Szani het soms moeilijk vindt om werk en school te combineren, zegt ze dat de studie niet zo moeilijk is. ‘’Je hoeft niet te veel te studeren en de toetsen zijn oké.’’ Haar vrije tijd brengt ze vooral met vrienden door. Er zijn veel bars en pubs in Boedapest, je kunt altijd ergens naar toe. Ze zou het leuk vinden om in Boedapest te wonen, maar dit is te duur voor haar. Veel van Szani’s medestudenten wonen met vrienden in de stad.

Volgens Szani zijn er in Hongarije alleen Hongaarse televisieprogramma’s, maar via YouTube kijken de Hongaren ook naar buitenlandse shows. Szani vertelt dat de jongere generatie moderner wordt, dit ziet ze vooral terug in het feit dat jongeren veel geïnteresseerder zijn in andere talen leren dan hun ouders. ‘’Mijn ouders spreken bijvoorbeeld alleen Hongaars. Jongeren proberen ook andere talen te leren, omdat ze willen reizen en informatie uit andere landen willen begrijpen. Dat is een groot verschil tussen de oudere en jongere generatie in Hongarije.’’

Nieuws en media

In Hongarije is nog weinig persvrijheid. De premier van Hongarije, Viktor Orbán, koopt samen met bevriende rijke zakenlui vrijwel alle onafhankelijke media op. Zo bezit Lörinc Mészáros, de burgemeester van het dorp waar Orbán is opgegroeid en een van Orbáns oude schoolvrienden, 192 kranten en een televisiestation. De media die nog niet overgenomen zijn, hebben het financieel zwaar. Daarnaast worden ze tegengewerkt door wetgeving, boetes en belastingen. De media die nog wel aan onafhankelijke berichtgeving kunnen doen en schrijven over onder andere corruptie, zijn bijna alleen online te vinden en bereiken vrijwel alleen mensen in de grote steden.

Szani is vooral geïnteresseerd in het nieuws over films en muziek. Van economisch nieuws wil ze op de hoogte blijven voor haar opleiding. Szani leest nieuws via facebook en nieuwswebsites, net als de meeste studenten, denkt ze. Ze vindt dat de media haar genoeg goede informatie geven. ‘’Mensen die meer willen weten of geïnteresseerd zijn in andere onderwerpen, kunnen dit waarschijnlijk vinden via andere websites.’’ Szani heeft het alleen over online media gehad, traditionele media als kranten, tv en radio heeft ze niet genoemd.

Stemmen is zinloos
Op school wordt er door studenten en leraren veel over politiek gepraat. ‘’We horen het overal’’, zegt Szani, die politiek zelf niet zo interessant vindt. ‘’Meestal zeggen ze gewoon dat alles shit is. De mensen zijn arm en de belastingen zijn te hoog, dus het leven is moeilijk.’’ Volgens Szani geldt dit voor bijna iedereen in Hongarije en komt het vooral door het lage salaris en de hoge prijzen. ‘’Het verschil tussen het inkomen dat mensen verdien en de uitgaven die zij moeten doen is groot.’’ De Hongaarse regering probeert iets aan dit probleem te doen, maar daar heeft Szani geen vertrouwen in. ‘’De huidige regering is er al sinds acht jaar, en er is nog steeds niks veranderd.’’

Stemmen vind Szani niet belangrijk, het maakt toch geen verschil. ‘’Bij de laatste verkiezingen werd aan jongeren verteld dat het belangrijk was om te stemmen. Uiteindelijk is er niets veranderd, er kwam weer dezelfde regering.’’ Dat er niks verandert komt volgens Szani doordat de mensen op het platteland slecht geïnformeerd zijn. ‘’Ze weten niet goed hoe ze moeten stemmen en op wie ze het beste zouden kunnen stemmen. Ze zien alleen de advertenties en stemmen gewoon. In Boedapest zijn veel studenten die iets zouden willen veranderen, zij stemmen niet op de huidige regering. Maar dat maakt niet uit, want de mensen die niet in de stad wonen blijven hetzelfde stemmen. Ze weten niet wat de mogelijkheden zijn. Ze geloven erin dat het beter zal worden met de huidige regering, maar dat zal het niet.’’