Op safari in de Waterhoef

Aan de oostkant van het dorp Oisterwijk ligt de wijk Waterhoef. Er wonen ruim drie duizend inwoners in de wijk, verdeeld over zo’n 1500 woningen. Het gemiddelde inkomen van de inwoners ligt onder het Nederlandse gemiddelde. Je kunt wonen in zowel een koop- als huurwoning: de verhouding ligt rond de 45%-55%.

De wijk is te verdelen in drie gebieden: het noordelijke gedeelte waar we meeste inwoners wonen, bestaande uit rijtjes- en twee-onder-een-kapwoningen. Onder de Voorste Stroom bevindt zich het twee gedeelte van de wijk. Hier zijn twee-onder-een-kapwoningen en het appartementencomplex ‘De Burghtweide’. Het derde gebied ligt aan de zuidrand van de wijk. Hier bestaat de bebouwing voornamelijk uit vrijstaande woningen.

In de twintigste eeuw bestond de wijk uit een landgoed met boerderij die De Waterhoef werd genoemd. In die boerderij is tegenwoordig het wijkcentrum gevestigd. Vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw begon de bouw van woningen. Tot 1960 werd er volop gebouwd.

Het kloppende hart van de wijk is het wijkcentrum die de naam van de wijk draagt. Het is een ontmoetingsplaats voor alle inwoners van de wijk Waterhoef en daarbuiten. Er worden dagelijks meerdere activiteiten georganiseerd voor zowel jong als oud. De plaatselijke carnavalsverenigingen gebruiken het wijkcentrum vaak voor hun bijeenkomsten.

Wat opvalt als je overdag door de wijk wandelt, is de rust in de wijk. Veel mensen zijn op hun werk of doen hun dagelijkse bezigheden, zoals poetsen en boodschappen doen. Er is bijna niemand op straat. De inwoners zijn erg vriendelijk en behulpzaam: je wordt vrolijk begroet als je door de wijk loopt. Er zijn meerdere speeltuinen en de straten zijn relatief schoon.